Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) szereplő Paksi FC régi-új edzője, Bognár György megkerülhetetlen szereplője a magyar labdarúgásnak. A magyar tréner olyan a honi edzők között, mint a Ferencváros a kluboknál, a szurkolók vagy imádják, vagy nem igazán rajonganak érte. Az mindenesetre vitathatatlan, hogy a csapataival mindig a támadófocit preferálja, így képtelenség unatkozni azokon a meccseken, amikor ő ül a kispadon. Ez a fajta játékfelfogás Pakson nagyon működik - nem először -, viszont az MTK-nál nemrég rövid idő alatt megbukott vele a szakember. Hogy ennek mi lehet az oka? Ennek jártunk utána.

Bognár Györgyöt nem kerülték el a balhék

Bognár György egyértelműen a magyar foci egyik legmegosztóbb személyisége, aki többször került már nehéz helyzetbe az edzői pályafutása alatt. Az edző többek között megfordult a Honvéd, a REAC, a Felcsút és a Budaörs csapatánál is.

Szavazzon!

Mi a véleménye Bognár Györgyről?

Ki ne emlékezne arra, amikor 2021. június 12-én az Európa-bajnokság Dánia-Finnország mérkőzés első félidejének végén a dán Christian Eriksen a pályán összeesett, újra kellett éleszteni, és a mérkőzés félbeszakadt. Miután hírek érkeztek arról, hogy Eriksent stabil állapotban szállították kórházba,

az M4 Sport stúdiójában ülő Bognár a mérkőzés folytatását sürgette, és kritizálta az UEFA döntéshozóinak lassúságát. A stúdióban elhangzottak széleskörű felháborodást váltottak ki, amelyek miatt másnap elnézést kért.

Christian Eriksen kis híján a focipáláyn halt meg, így Bognár György véleménye nagy felháborodást váltott ki Forrás: AFP/Friedemann Vogel

"A titok egyik tényezője nem a szakember, hanem maga az ember. Épp ezért ebből a nézőpontból közelítem meg a feltett kérdéseket. A magyar futballt követők számára Bognár Györgyöt vélhetően senkinek sem kell bemutatni,

- mondta az Origónak Szabó László újságíró, a "A tízes mez" nevű Facebook-oldal fociszakértője. - Akaratlanul vagy szándékosan, de az élet mindig úgy hozza, hogy Bognár György témát szolgáltat. Nem vitás, rendkívül megosztó személyiség, épp ezért a tréneri munkásságának megítélését nem lehet leegyszerűsíteni a jó vagy rossz edző kérdésre, mert azok, akik nem kedvelik (finoman fogalmaztam), utóbbit csípőből rávágják. Egy valami azonban biztos:

szűk környezetének vagy másoknak, mindig falig megy, és olykor le is dönti azokat (lásd Christian Eriksen-eset a 2021-es Eb-ről). Miért fontos tényezők, tulajdonságok ezek, ha a szakmai munkáját szeretnénk megítélni? Egyszerűen azért, mert Bognár György edzőként is ilyen, és ezt a játékosai az öltözőben is érzik, látják.

Szabó László szerint is megosztó személyiség Bognár György Forrás: A tízes mez/Facebook

amit soha, sehol, senkinek nem adnak ingyen. Bognár Györgynek, ha van titka, akkor ez az egyik legfontosabb eleme. Olyan tréner, aki nem a 21. századhoz igazodik,

őt sosem fogjuk laptopot bújva a legfrissebb XG-statisztikát elemezve elmélkedni, de a taktikai forradalmár szerepe sem illik rá.

Ellenben laza könnyedséggel, a belső hangra, sugallatra, ösztönre (mérhetetlen, már-már démonizált dolgok ezek napjaink futballjában) hagyatkozva találja meg azokat a játékosokat az aktuális csapatának keretében, akikkel sikeres lehet az általa képviselt futballstílus. Ehhez azonban idő kell, ha nem is sok, de jóval több, mint, ami idehaza általában jár egy trénernek" - tette hozzá Szabó László.

Az első paksi korszak

Bognár 2020 őszén lett a Paksi FC vezetőedzője, ahol első körben 2022-ig dolgozott, nem is eredménytelenül.

Ebben az időszakban összesen 71 mérkőzésen ült a Paks kispadján, a csak magyar játékosokkal felálló csapatnál 33 győzelem mellett 14-szer ért el döntetlent és 24 vereséget szenvedett.

Ez pedig az jelenti, hogy 1,59 pontos átlagot produkált. Ami ennél is szembeötlőbb, hogy a 71 meccsen 175 gólt szerzett a Paks, ami közel 2,5-es gólátlag.

Bognár György nagyon megosztó személyiség Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ráadásul ezek a meccsek között voltak olyan kiugró eredmények, mint 2020. november 7-én a Puskás Akadémia elleni 6-2-es hazai siker, 2021. április 25-én a Budafok otthonában aratott 9-2-es győzelem,

vagy éppen 2022. február 6-án a Ferencváros otthonában elért 3-0-s diadal.

Az elmúlt években a Paks rendre az első hatban végzett. A 20/21-es bajnokság végén a negyedik, egy évvel később a hatodik lett, tavaly pedig kupadöntőbe jutott, ahol a Fraditól kapott ki a tolnai együttes.

Nem csoda, hogy mindenkit meglepett a hír, miszerint Bognár távozik Paksról és 2022 májusában az NB II-be kiesett MTK Budapest focicsapatának szakmai igazgatója lett.

"Alapvető differencia van a két csapat között.

- mondta az Origónak a Vasas legendája, Kiss László, aki Salvador ellen hét perc alatt szerzett három gólt az 1982-es focivébén. - Gyurit jól ismerem, játszottam is vele, még ha nem is vagyunk teljesen egy korosztály.

Ő az az ember, edző, aki elsősorban azokra tud építeni, akik vevők a saját egyéniségére, amiket ő tanult a szakmából. Ez a Verebes Józsi féle vonal, aki zseniális edző, dolgoztam a kezei alatt. Kiválóan tudta motiválni a középkorú játékosokat, illetve az idősebb korosztályt. Az MTK-nál Bognár Györgynek hirtelen kellett csapatot összeraknia,

ráadásul mindezt, ahogy már említettem elsősorban fiatalokból, én ebben látom a legnagyobb különbséget" - tette hozzá Kiss László, aki szerint a visszatérésével megnyugtatta a paksi játékosokat.

Kiss László, a Vasas legendája jól ismeri Bognár Györgyöt Forrás: MTI/Németh Ferenc

ennél többre nem képesek. Viszont ez elég ahhoz, hogy stabilan ott legyen az első hatban az NB I-ben. Azt tudni kell, hogy

nem mindig találja el az edző, mi a helyes út - tette hozzá a szakember.

Alig hat hónap jutott neki az MTK-nál

"Intenzív, mélyreható egyeztetéseket folytattunk, és most jött el az a pillanat, amikor mindkét fél úgy érezte, együtt kell tennünk a klub felemelkedéséért" - nyilatkozta akkor a klub honlapján Zakor Sándor, az MTK Budapest tulajdonosa.

Azonban a nagy egymásra találás nem tartott sokáig, 2022 októberében már ki is rúgta az MTK, így alig hat hónapot dolgozott a fővárosi klubnál.

Bognár György nem igazán volt sikeres az MTK Budapest szakmai igazgatójaként Forrás: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

Bognár irányítása alatt az MTK az utolsó hat fordulóban a megszerezhető 18 pontból mindössze kettő pontot gyűjtött.

Akkor tizenhárom kör után az MTK nyolcpontos hátrányban volt az első helytől és hatra a még feljutást érő második helytől. Érdekesség, hogy jelenleg második helyen áll a fővárosi csapat az NB II-ben, 12 ponttal megelőzve a harmadik Gyirmót együttesét, így szinte biztosan kijelenthető, hogy fel fog jutni Horváth Dávid vezetésével.

Bognár az MTK-nál összesen 15 meccsen ült a kispadon ebben az időszakban, a mérlege pedig: nyolc győzelem, három döntetlen és négy vereség. A csapat 49 gólt szerzett

- több mint hármas gólátlag -, ezzel tehát itt sem volt gond, igaz ebből az egyik az Issimo SE elleni 8-0-s siker volt, a másik pedig a Felsőzsolca elleni 6-0 a Magyar Kupában. Miközben az NB II-ben olyan meglepetés vereségek jöttek, mint a Csákvár elleni hazai 1-4, a Diósgyőr elleni 3-0, a Nyíregyháza elleni 2-0, vagy éppen a haladás otthonában elszenvedett 3-2.

- kezdte az Origónak az egykor több magyar csapatnál is dolgozó edző, Kiss László.

– ez egyértelmű. Idehaza szétverték a magyar edzők érdekérvényesítő képességeit. Amint belépnek, már elveszítik az öltözőt, majd emiatt a meccseket.

Felmerül, hogy a paksi vezetők is mit csináltak?

Az MTK-nál bármit mondott a játékosoknak Gyuri, azok azonnal futottak a vezetőkhöz. Bognár edzői módszerei az MTK-nál sem változtak, ugyanazok voltak, mint Pakson" - tette hozzá a tréner.

Kiss László szerint a vezetők hibája volt, ami az MTK-nál történt Fotó: Csanádi Márton - Origo

A botrányos Böde-ügy

Ha már felmerült Böde Dániel neve, az ő története is igazán érdekesre sikerült.

Bognár György paksi távozása után az új edző, Waltner Róbert nem, vagy csak csereként számított a Ferencváros korábbi támadójára, aki köszönte szépen, ebből nem kért. 2022 szeptemberében Böde Dániel felbontotta a szerződését az egyesülettel.

A csapat hivatalos közleményben árulta el akkor, hogy a játékos kezdeményezte a szerződése felbontását, mivel kevesellte a neki jutó játéklehetőséget. A rutinos labdarúgó az idei szezonban jóval kevesebb játéklehetőséghez jutott, két mérkőzésen mindössze 29 percet töltött a pályán.

Nem sokkal később a Paksi FC bejelentette, hogy Böde mégis marad az egyesületnél.

A korábbi válogatott csatár azonban immár nem az első csapat labdarúgója lesz, hanem a csapat menedzsereként dolgozhat, valamint az NB III-as tartalékcsapatban játszhat. Ez így is történt. Azonban Bognár György újbóli kinevezésével jött a fordulat.

Böde az elmúlt négy meccsén négy gólt szerzett, a PAFC és a Vasas elleni sikerhez is duplával járult hozzá.

Waltner Róbertet február közepén küldte el a Paks, a távozása után a Csakfocinak beszélt a Böde-ügyről:

"A rajt előtt őszintén elmondtam neki, hogy általában majd csereként számítok rá, nem kizárva persze, hogy kezdő is lehet, de olyan is előfordulhat, hogy nem fog pályára lépni. Mi egy centerrel játszottunk és Varga Barni nagyon jól játszott, szállította a gólokat.

- árulta el az edző.

Böde Dániel ismét szárnyal Pakson Bognár György visszatérésével Forrás: Paksi FC/Facebook

De visszatérve Bognár Györgyre, a Maldív-szigeteken is többször edzősködő Kiss László szerint a magyar szakemberek semmivel nem rosszabbak, mint a külföldiek, ezt bizonyítják a paksi eredmények is.

A magyar edzők között is vannak nagyon tehetségesek, de lejárattak minket. Az MTK is ott követi el hibát, ahogy a többi magyar csapat is, hogy nem támaszkodik a hagyományaira. Angliában a legkisebb klubok is ezt teszik, és mindenhol tele vannak a stadionok.

- zárta a szavait.

Újrakezdés Pakson

Amint azt már említettük, a némileg váratlanul kirúgott Waltner Róbert helyét - bár, ha a tavaszi eredményeket nézzük, akkor azok tényleg nem voltak a legjobbak, négy meccsen két döntetlen játszottak és kétszer kikaptak - ismét Bognár György vette át 2023 februárjában.

A Paksi FC ekkor 19 forduló után 23 ponttal állt a hetedik helyen az OTP Bank Ligában. A Paks azóta már a negyedik helyre kúszott fel a tabellán.

Szabó László arról is beszélt az Origónak, mi lehet a paksi csoda kulcsa szakmai szemmel nézve.

Paks a nyugalom szigete, világos, régóta építgetett, dédelgetett egyértelmű koncepcióval, és urambocsá', nagyratörő tervek nélkül. Egy cél van: bennmaradni az NB I-ben.

Ebbe a közegbe pottyant bele anno Bognár György, aki sokévnyi, saját elhatározásból fakadó „száműzetés" után tért vissza edzőként az élvonalba. Nem lehetett előre tudni, mi lesz a 2020-ban rajtoló paksi kalandjából, de azt sejteni lehetett (főleg a budaörsi eredményekből, játékból kiindulva), unatkozni nem fogunk. A „Bogesz-féle" bátorság pedig az NB I-ben nagyon is kifizetődött, mert míg

Az OTP Bank Liga pedig egy olyan pontvadászat, amelyben az jár közelebb a céljához (jelen esetben a bennmaradáshoz), aki győzelem és vereség között libikókázik, és a Bognár György vezette elsőérás Paks ebben rendkívül jól teljesített, és így lesz ez a második érában is" - mondta "A tízes mez" szakértője, aki ugyancsak nem hagyta szó nélkül a Böde-botrányt.

Bognár György otthonra talált Pakson Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Érdemes megnézni második atomvárosi színrelépéseinek eddigi eseményeit, amelyek szerintem – nagyképűség nélkül mondhatom –, klappolnak az eddig leírtakkal. Megérkezése után azonnal visszarendelte a korábbi vezetőedző,

Waltner Róbert által mellőzött klubikont, Böde Dánielt az első csapathoz, húzása bejött, az ösztöne megint jól súgott. Az egykori FTC-támadó több fontos gólt szerzett visszaédesgetése óta, és találatai is kellettek hozzá, hogy egy vereséget sorozatban négy győzelem kövessen, és paksiaknak már ne lefelé, hanem inkább felfelé kelljen tekintgetniük a tabellán. Sehol egy döntetlen, sehol egy iksz, mert Bognár György képtelen remire játszani,

nem ismeri ezt a fogalmat. Biztos vagyok benne, hogy a hátralévő fordulókban is ritkán látott vendég lesz a Paks meccsein, és abban is biztos vagyok, a libikóka-effektus alsó ágán is látjuk majd még a tolnaiakat. A kérdés mindig az Bognár György csapatai kapcsán: meddig tart a lejtmenet és lesznek elég bátrak a klub vezetői, hogy kitartsanak az edző mellett? A Paks ilyen, de

a hullámvasutazás épp ezért luxuscikk arrafelé. Így hiába volt meg a sóvárgás a másik iránt, a vágyott szerelem a két fél között, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is Bognár György a fővárosiaktól, majd visszatérhetett oda, ahol van ideje, tere önmaga lenni. Ha van is „Bogesz-titok", ez az egyik összetevője. Ugyanis kevés hely van idehaza, ahol ki tud bontakozni,

- zárta a szavait Szabó László.

A szakértő szavait számokkal is alá lehet támasztani. Bognár György visszatérésével újra győzelmi pályára állt a Paks.

Az elmúlt négy meccsét megnyerte a bajnokságban - PAFC, ZTE, MOL Fehérvár, Vasas -, a képet a Mezőkövesd elleni 2-0-s vereség, illeni a Vasas elleni kupabúcsú jelenti.

Viszont a borsodi együttes ellen alig pár napja dolgozott, így azt ki is húzhatjuk a listából. A hat meccsen szerzett 14 gól is mutatja, Paksra visszatért a Bognár féle támadójáték, a zöld-fehér szurkolók nagy örömére.