Ádám Martin góljával megvertük a Puskás Arénában az észteket

Vágólapra másolva!
2023.03.23. 19:00
A magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Észtországot felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában. 
Fotó: Szabó Miklós
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Fotó: Szabó Miklós A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Észtország 1–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna, 41 000 néző. Vezette:Altmann (osztrák)
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka, 84.), Kalmár Zs. (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez – Szoboszlai (Csoboth, 76.), Ádám M. (Gazdag, 60.), Sallai (Németh A., 76.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ÉSZTORSZÁG: Hein – Paskotski, Kuusk, Baranov (Tougjas, 82.), Pikk (Reinkort, 84.) – Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Käit, Sinyavskiy – Sappinen (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Thomas Häberli
Gólszerző: Ádám M. (41.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A Keleti pályaudvar környékén zajlott az élet. A bőröndjüket maguk mögött húzó utasok tucatjai iparkodtak a vasútállomás bejárata felé, a csütörtök esti forgatagban a Thököly úton a legtöbben mégis a közeli Puskás Aréna irányába masíroztak. Néhány nappal ezelőtt a Ferencváros–Bayer Leverkusen Európa-liga-nyolcaddöntő visszavágója alatt zöld-fehérben pompázott a nemzeti aréna, csütörtök este újra nemzeti színekben tündökölt. Az elmúlt évben sikeres – többek között Angliát idehaza 1–0-ra, majd idegenben 4–0-ra is legyőző – válogatott eljutott oda, hogy az új esztendőben a nem épp közönségcsalogató Észtország elleni felkészülési mérkőzésre is több mint negyvenezren váltottak jegyet. A kezdés előtt stílszerűen csupa magyar zeneszám csendült fel, a Republik mellett többek között az Animal Cannibals, a Tankcsapda, a Valmar, na és a nemzeti csapat mérkőzésein mindig hallható, „Az Éjjel soha nem érhet véget” című Soho Party-szám, az Ismerős Arcok Nélküledjét pedig már mindenki teli torokból énekelte. Ha nem is volt telt ház, a jó hangulatra nem lehetett panasz, a kezdőcsapatban pedig akadt egy-két meglepetés, a Pisa légiósa, Nagy Ádám pihent, csúcsékként Ádám Martinnak szavazott bizalmat Marco Rossi, aki az 50. mérkőzésére készülhetett szövetségi kapitányként. A kezdő sípszó előtt a drukkerek az olasz tréner nevét skandálták, majd belekezdtek a „Még, még, még, ennyi nem elég!” rigmusra – hogy a válogatott kispadján Marco Rossinak hány mérkőzés jut még, megjósolhatatlan, ám ha a hétfőn rajtoló Európa-bajnoki selejtezőn Bulgária ellen (is) sikerre vezetné csapatát, vastagon beírná a nevét a magyar futball aranykönyvébe.

Az észtek elleni mérkőzés előtt Marco Rossi nem titkolta, az összecsapás egyértelműen a Bulgária elleni tétmérkőzés jegyében zajlik, ebből leszűrhettük, az alapfelállás a 2023-as esztendőben sem változik. A három belső védő – Lang Ádám, Willi Orbán és Szalai Attila – helye biztos, a két szélső felfutó ezúttal Bolla Bendegúz és Kerkez Milos volt. Utóbbi az első perctől ment is előre bátran, akadt remek indítása, közepesnek minősíthető távoli lövése, ennek azonban az lett az eredménye, hogy az észtek az ő oldalán több akciót is vezettek, negyedóra elteltével Dibusz Dénesnek kellett bravúrral védenie.

Az első félidő nagy részében leginkább Sallai Roland és Szoboszlai Dominik jelentett veszélyt a vendégek kapujára – az RB Leipzig légiósának volt néhány mesteri labdája, indítása, sőt oldalról érkező veszélyes szabadrúgása is –, ehhez képest gólt Vécsei Bálint passzát követően a felfutó Bolla Bendegúz szerzett, a hátvéd azonban hiába örült, a VAR-ellenőrzés után maradt a 0–0, de centiken múlt, mondhatni, érett a magyar gólt. És így is történt: Ádám Martin remek reflexszel belefejelt Kalmár Zsolt kapásból meglőtt labdájába, s megszerezte első válogatott gólját (a robusztus alkatú támadóra jellemző tipikus megoldás volt) – a Dél-Koreában légióskodó csatár jókor volt jó helyen...

Az első félidőben bizakodásra adott okot az is, hogy nemcsak a bal, a jobb oldal is aktív volt, laposan és magasan középre lőtt labdával is kísérletezett a csapat, a támadások lendületesek voltak, de a legfontosabb, hogy előnnyel vonult a csapat a szünetre.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

Ha az első félidőben annyira nem is érződött a tétnélküliség, a fordulás után a pályán és a lelátón egyaránt látszott, nem pontokért megy a játék. A találkozót gyakran szakították meg cserék, az igazán kemény összecsapások elmaradtak, a nézőtéren pedig új hangulati elem jelent meg: a szektorokban egyre másra gyúltak ki a mobiltelefonok vakui, ez szép látvány volt, de jobb lett volna a futball miatt álmélkodni, ám a színvonal igencsak alacsony volt. S bár tizenegyeshez jutott a magyar válogatott, Sallai Roland gyengén rúgta meg a labdát, az észt kapus védett (a lövést ráadásul fura jelenet előzte fel: Sallai Roland és Szoboszlai Dominik ugyanis kő-papír-olló játékkal döntötte el, ki lesz a végrehajtó – nos, ez a játék sehogyan sem passzol egy válogatott összecsapás rangjához, még akkor sem, ha „csupán” felkészülési meccsről van szó, a kihagyott tizenegyes apropóján pedig utólag különösképpen kellemetlen).

A hajrában Marco Rossi újoncot avatott, pályára lépett Csoboth Kevin, az Újpest szélsője a bal oldalra szállt be, volt egy remek lövése, de a találkozó ezen periódusában már érződött, mindkét fél el akarja kerülni, hogy a kapujába kerüljön a labda, s az amúgy sem magas színvonalú találkozó így még inkább ellaposodott.

Az esztendő első mérkőzését tehát megnyerte a válogatott, az 50. mérkőzése apropóján Marco Rossi örülhetett a sikernek, azonban ő is láthatta, hogy hétfő estig nagyot kell javulnia a válogatottnak. Magasabb fordulatszámra, koncentráltabb játékra, sokkal pontosabb futballra van szükség ahhoz, hogy a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőn is győztesen hagyhassa el a Puskás Aréna gyepét a nemzeti csapat. 1–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legyőzték a mieink az észteket a Puskás Arénában! (Fotó: Árvai Károly)
Legyőzték a mieink az észteket a Puskás Arénában! (Fotó: Árvai Károly)
A NÉPSZERŰSÉG CSÚCSÁN
Elképesztő még mindig megélni, milyen népszerű a válogatott, a csapatkapitánya és a szövetségi kapitánya. A mérkőzés előtti bemutatásnál minden magyar játékos nevét dübörgő ováció fogadta, aztán amikor Szo­bosz­lai Dominikhoz ért a helyi műsorközlő, az ismert sportkommentátor, Matuz Krisztián... Az RB Leipzig légiósát ezek szerint még a többieknél is jobban szeretik, bár az igazi falrengető üvöltés akkor rázta meg a Puskás Aréna falait, amikor Marco Rossi tűnt fel a kijelzőkön. A közönség kórusban éltette az olasz szakembert, aki meghatottan integetett a tábor felé. A válogatott kispadján a nemzeti csapatot ötvenedik alkalommal irányító szakvezető többször is nyilatkozott arról, hogy bár próbálta megtanulni a magyar nyelvet, beletört a bicskája, feladta a küzdelmet. Mégis énekelte a Himnuszt, és ebben egy nem olyan rég bevezetett, talán furcsának tűnő szokás is segítette. A stadion tetőszerkezetére erősített négy kijelzőn a televízió adása látható úgy, hogy Kölcsey Ferenc verse feliratozva olvasható, sőt, hogy senki se tévessze el, hol tart a zene, amolyan karaokemegoldással az aktuális szövegrészt be is színezik. Gyanítjuk, a Himnusz szövegét a stadion minden vendége kívülről tudja.    
 S. ZS.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik