Sorozathősök: a Sevilla nyerte meg a budapesti El-döntőt is!

Vágólapra másolva!
2023.05.31. 20:40
A Sevilla nyerte meg a labdarúgó Európa-liga 2022–2023-as idényét, miután a budapesti Puskás Arénában szerda este lejátszott döntőben tizenegyesekkel legyőzte az AS Romát. A rendes játékidőben 1–1-re végeztek egymással a felek, a hosszabbításban nem született gól, a szétlövésben két római is hibázott.
Az egyenlítő gól után sokáig iksz volt az állás, majd... (Fotó: Szabó Miklós)
GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!
Az egyenlítő gól után sokáig iksz volt az állás, majd... (Fotó: Szabó Miklós) GALÉRIA A KÉPRE KATTINTVA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
SEVILLA (spanyol)–AS ROMA (olasz) 1–1 (0–1, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 4–1

Budapest, Puskás Aréna, 61 476 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
SEVILLA:
Bunu – Jesús Navas (Montiel, 94.), Badé, Gudelj (Marcao, 120+7.), Telles (K. Rekik, 94.) – Fernando (Jordán, 120+8.), Rakitic – Ocampos, Óliver Torres (Suso, a szünetben), Gil (Lamela, a szünetben) – En-Nesziri. Vezetőedző: José Luis Mendilibar
ROMA:
Rui Patrício – Ibanez, G. Mancini, Smalling – Spinazzola (D. Llorente, 106.), Cristante, Matics (Bove, 120.), Celik (Zalewski, 91.) – Lo. Pellegrini (El Shaarawy, 106.) – Dybala (Wijnaldum, 68.), Abraham (Belotti, 75.). Vezetőedző: José Mourinho
Gólszerző: Mancini (55. – öngól), ill. Dybala (35.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A DÖNTŐT FELVEZETŐ HÍRFOLYAMUNKAT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG!

ÖSSZEFOGLALÓ

Ez a nap is elérkezett hát!

Volt ugyan már 1968-ban a Népstadionban Ferencváros–Leeds United (0:0) VVK-döntő-visszavágó, 1969-ben a Megyeri úton Újpesti Dózsa–Newcastle United (2:3) VVK-döntő-visszavágó, 1985-ben pedig a Videoton Székesfehérváron fogadta a Real Madridot az UEFA-kupa-döntő első felvonásán, de most először rendeztek egymeccses európai kupadöntőt Magyarországon. Mármint olyat, amelyet tényleg mérkőzéssorozat előzött meg, mert a Covid hatásaként 2020-ban volt már a Puskás Arénában európai Szuperkupa-meccs, de az csak egy – és nem is olyan nagy presztízsű – találkozó, a 2023-as Európa-liga-döntő viszont nagy tétért zajló, rangos nemzetközi kupadöntő.

Azon a három évvel ezelőtti Szuperkupa-csatán az egyik mostani döntős, a Sevilla éppen érdekelve volt (1–2 a Bayern München ellen), tehát mintegy ismerősként érkezett Budapestre az andalúziai együttes, ezzel szemben a stadionban láthatóan túlnyomó többségben voltak a római drukkerek, a semleges szektorok nagy részét ők töltötték meg. Tapasztalható volt ez nemcsak a városban, a szurkolói fesztiválon járva, ahol az volt az ember érzése, tízből nyolcan bordó-sárgában vannak, de abból is, hogy amikor a Sevilla kapusai jöttek ki melegíteni, fülsiketítő pfujolásban volt részük, míg a római kapusok érkezésekor hatalmas üdvrivalgás hallatszott.

A szervezők megadták a módját a felvezetésnek, a döntőt látványos show előzte meg, amelynek markáns elemét képezték a magasra szökő tűzcsóvák – több sem kellett az olaszoknak, elővették gyorsan a becsempészett „tüzeket”, rögvest a pályára is dobálták, erre pedig a spanyol szurkolók válasza sem késlekedhetett... Fantasztikusak voltak az élőképek és a drapériák mindkét oldalon, nem létezik ember, akit ne érintene meg ez az atmoszféra, egészen bizsergető volt az érzés.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós

 

A kezdőcsapatokban egy igazi meglepetés volt: bekerült a Romába Paulo Dybala, akiről a keddi, budapesti sajtótájékoztatón még azt mondta José Mourinho, a „farkasok” trénere, hogy legfeljebb 20-30 percet játszhat – vagyis jól bevált szokása szerint „vetített” a kupadöntők nagymestere a csatát megelőzően, nyilván a megtévesztés szándékával.

Dybalát az elején gyorsan megkínálták néhány kemény belépővel a spanyolok, hogy biztosan jól van-e, egyébként pedig jóval támadóbban lépett fel az olasz csapat, mint ahogyan arra számítani lehetett. A 12. percben kevés híján vezetést is szerzett, Zeki Celik visszagurított labdája után Leonardo Spinazzola 14 méterről, tiszta helyzetből lőhetett jobbal, de középre tartó lövését védte Jaszin Bunu.

Igaz, hamar kiderült, ez csak az első jó negyedórára volt jellemző, utána a Roma átadta a területet és a kezdeményezést a piros-fehéreknek, nem vállalt sok kockázatot. Mintha az lett volna Mourinho elgondolása: rendben, ha nem találtunk be tizenöt perc alatt, és nem szereztünk előnyt, amire ráülhetünk, készüljünk fel a hosszú „háborúra”!

Középpályás labdaszerzéssel aztán rést talált a Roma a Sevilla védelmén, Gianluca Mancini tökéletesen ugratta ki Paulo Dybalát, ő pedig higgadtan befejezte az akciót, 0–1.

 

Erre az előnyre pedig már építhetett a Roma; Mourinho-csapat húsz éve, 2003-ban kapott gólt legutóbb európai kupadöntőben, még Henrik Larssontól (Celtic), az azt követő négy győztes fináléban egyet sem. Igaz, Ivan Rakitic majdnem megtörte ezt a sort az első félidő hosszabbításában, 22 méterről ballal a bal kapufát találta el.

Ám a második félidő tizedik percében eljött ez a pillanat, Gianluca Mancini öngólt jelentő balszerencsés mozdulatával egyenlített a Sevilla, miután a szünet után folyamatosan beszorította kapuja elé a Romát, 1–1.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila


Új meccs kezdődött, az olaszoknak ki kellett jönniük a bunkerből. Ki is jöttek, és bizonyították, tudnak ők támadni, az ellenfél területén labdát birtokolni is. A nagy kérdés azonban az volt, meddig bírja erővel Paulo Dybala, aki nélkül jelentősen romlott a Roma játékának minősége szinte minden mérkőzésen. Erre a kérdésre a 68. percben kaptuk meg a választ, amikor José Mourinho nem merte tovább terhelni, és Georginio Wijnaldumot küldte be a helyére. Előtte egy perccel pedig őrületes helyzetet hagyott ki a Roma, amikor a kapu előtti kavarodás során többször is gólt szerezhetett volna, a végén Roger Ibanez tiszta lövőhelyzetben „eltörte” a labdát.

A 75. percben majdnem a frász jött a Roma-hívekre, elsőre tizenegyest ítélt a játékvezető, amikor Roger Ibanez harcolt a labdáért Lucas Ocamposszal a 16-oson belül, a VAR-vizsgálat után viszont már úgy látta Anthony Taylor, hogy az argentin bekk a labdát pöccintette el, nem a támadó lábát, így visszavonta az ítéletet.

Mindkét csapatnak volt még helyzete a hajrában is, de újabb gól nem esett – jöhetett a kétszer tizenöt perces, küzdelmes hosszabbítás, amelyben egy igazán gólveszélyes helyzet adódott, méghozzá a Roma előtt: jóval túl a 120. percen Zalewski szögletéből Smalling az ötös bal sarkáról a lécre fejelte a labdát.

Jöhettek a tizenegyesek…

Az első sorozatban mindkét csapat gólt szerzett, a következő kettőben azonban csak a Sevilla – Mancini lövését védte Bunu, Ibanez pedig a kapufát találta el. De a kapus ebbe a labdába is beleért! A Sevilla negyedik rúgója, Gonzalo Montiel elsőre rontott, de hiába védett Rui Patrício, a kapus idő előtt elmozdult, újra rúghatott az argentin – és másodszorra már nem hibázott.

A Sevilla 4–1-re megnyerte a tizenegyespárbajt, ezzel elhódította a serleget.

A budapesti Európa-liga-döntő nyertese a Sevilla! (Fotó: Török Attila)
A budapesti Európa-liga-döntő nyertese a Sevilla! (Fotó: Török Attila)

 

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A DÖNTŐT FELVEZETŐ HÍRFOLYAMUNKAT IDE KATTINTVA TALÁLJA MEG!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik