Vágólapra másolva!
Kaotikus sajtóeseménnyel vette kezdetét a női klub kézilabdázás hagyományos szezonzáró ünnepe, a budapesti Bajnokok Ligája négyes döntő. A négy érintett csapat edzői és játékosai egymásnak adták a termet, őket pedig kézről kézre adták a forgatócsoportok és a telefont az orruk alá, vagy éppen az arcuk elé tartó újságírók. Nagy megfejtések ilyenkor már nem hangzanak el, de azt megtudtuk, hogy a csapatok rendkívüli módon tisztelik egymást, a játékosok pedig már alig várják, hogy pályára lépjenek.

A margitszigeti Grand Hotelben sorrendben a Final Four-újonc Ferencváros (hivatalos nevén FTC-Rail Cargo Hungaria), a dán Esbjerg, a Győri Audi ETO KC és a kétszeres címvédő norvég Vipers Kristiansand váltotta egymást. Káosz pedig nem szervezési hiányosságok miatt volt, hanem az öt játékos és az egy-egy edző bizony kevés "fóka" volt a sok "eszkimónak". Mint mindig úgy ezúttal is előnyt élveztek a jogtulajdonos tévétársaságok, majd az egyéb tévés stábok, az EHF stábjai és csak utánuk jöttek olyan mezei médiamunkások, mint a magyar írott sajtó - pl. az Origo - képviselői. Minden csapatra félóra jutott, ennyi idő volt levadászni a nyilatkozókat.

Először a Ferencváros érkezett, amelyik története során első ízben jutott be a négyes döntőbe, az 20 ezer nézőt befogadó MVM Dome-ban azonban alighanem nekik lesz a legnagyobb szurkolótáboruk. Elek Gábor vezetőedző 15 évnyi munkára teszi fel a Fradi élén töltött utolsó kétszer 60 perccel a koronát.

"Holnap háromnegyed nyolckor (ekkor ér véget a Fradi Esbjerg elleni elődöntője) fogom tudni megmondani, hogy sikerült-e levenni a terhet a lányok válláról. Azt még mindig nem tudom, hogy tisztán tudatossággal és felkészüléssel ezt meg lehet-e tenni, de nyilván ezen dolgozunk" - kezdte Elek Gábor, aki a "mennyire új ez az érzés" kérdésre elnevette magát, hiszen először van a Final Fourban, de aztán jelezte, hogy érti kérdést, és komolyra fordította a szót.

A női kézilabda klubcscúcseseményéről beszélünk, ami az ennek kijáró médiafelhajtást kapja, nekünk pedig meg kell felelnünk ennek is."

A 20 ezer néző jelentette nyomást említve felidézte, hogy mindenre felkészülnek, mert látták, hogy a tavalyi férfi Európa-bajnokságon sokat tapasztalt kéziseket is meg tudott zavarni a lelátóról érkező nyomás - legyen az bármennyire is pozitív.

De azon dolgozunk, hogy a lehető legjobban tudjuk élvezni ezt a hétvégét" - mondta Elek Gábor, hozzátéve, hogy azért szakmai felkészülést sem hanyagolták el.

Elek Gábor elmondta, számára nem okoz gondot, hogy kizárja a tényt, hogy utolsó két meccsére készül a Fradi kispadján, ő is szeretné kiélvezni, hogy végre eljutott a csapattal a világ négy legjobb együttese közé. Az elődöntős ellenfélről, a dán Esbjergről elmondta, látják a gyengéiket és az erősségeiket, utóbbiaknál kell őket megfogni, ami "viszonylag keveseknek sikerült" idén.

"De szerintem itt már nem a szakma számít, sokkal inkább a szenvedély, az emocionális töltet lesz a döntő" - mondta Elek Gábor, hozzátéve, hiába tudják a receptet, a "puding próbája az evés, ahogy ez a Metz ellen is kiderült, ahol mindkét meccsre ugyanúgy készültünk, és a másodikon szerencsére meg is mutattuk, hogy mire vagyunk képesek."

A klub hosszú évek óta küzdött azért, hogy idáig eljusson, így most mondhatjuk, hogy Elek Gábor is felért edzői pályája csúcsára, vetettük fel a szakembernek.

"Ez inkább a kommunikációnk része volt, hogy szeretnék a Final Fourba jutni, de részünkről ez valójában soha nem volt elvárás, mert úgy gondoltuk, hogy nem reális cél. Ugyanakkor azt is tudtuk, hogy egyszer sikerülhet.

- mondta az Origónak Elek Gábor.

A csapat magyar válogatott kapusa, a hosszú sérüléséből felépült Bíró Blanka is alig várja, hogy telt ház előtt futhasson ki a pályára.

Emily Bölk, a csapat német sztárja harmadik idényét tölti a Fradiban, és remekül beszél magyarul, így 90 százalékban nekünk is magyarul tudott nyilatkozni. Mint mondja, "egy Fradi-Győr döntő felrobbantaná az arénát".

A Fradi szintén magyar válogatott szélsőjét, Márton Grétát egy ilyen felfordulás sem tudja kizökkenteni a nyugalmából, de azt azért elmondta, biztos benne, hogy örök élmény lesz a Final Four.

Az ötszörös BL-győztes, az előző idényben a Vipers elleni fináléban alulmaradó Győri Audi ETO KC számára a Fradival ellentében már korántsem újdonság a Final Four világa, sem a meccsek előtti médiakötelezettség, sem az összecsapások semmihez sem hasolítható hangulata. A csapatot irányító spanyol szakember, Ambros Martín két ciklusban hat évet töltött a kispadon, ami ugyanennyi Final Four-szereplést is jelent. 2018-ban BL-győzelemmel köszönt el a csapattól,

és nyilván most is hasonló cél hajtja, hiszen Elek Gáborhoz hasonlóan ő is utolsó két meccsén irányítja a csapatát.

"Azért vagyunk itt, hogy újra megnyerjük a Bajnokok Ligáját. Mindent meg kell tennünk, még a lehetetlent is, hogy mindkét napon győztesen hagyjuk el a pályát. Megdolgoztunk ezért, a motivációnk pedig maximális" - idézi Ambros Martínt az MTI. A spanyol mester hozzátette: a legfontosabb, hogy úgy kell játszaniuk, ahogy szoktak.

Ambros Martín egy utolsó nagy dobásra készül az ETO edzőjeként Fotó: Koncz Márton - Origo

"A Vipers a világ egyik legjobb csapata, és ha ilyen magas színvonalú kézilabdát produkáló csapat ellen játszol, a taktika és az egyéniségek nem feltétlenül elegendőek. A legvégéig szükséges az akarat és a küzdés" - vélekedett, hozzátéve: lelkes közönségük megadhatja azt a plusz egy százalékot, ami döntő lehet egy ilyen tornán.

- mondta.

Az ETO válogatott szélsője, Győri-Lukács Viktóriát is a győzelem vágya hajtja. A kiváló szélső egy bronz- és egy ezüstérem után immár teljessé tenné a BL-kollekcióját.

Az ETO dán válogatott kapusa, Sandra Toft az Origónak elmondta, már nagyon régóta ez a hétvége jár a fejekben, úgyhogy alig várják, hogy végre kezdődjön a Vipers elleni elődöntő.

"A csapat és az én felkészülésem is jól sikerült. Kielemeztem az ellenfél játékosait, de tisztában vagyunk vele, hogy számos klasszisuk van, és egyszerűen lehetetlen mindenre felkészülni. Ki kell menni a pályára, és a legjobbunkat nyújtani, ez, amit tennünk kell. Én személy szerint már kétszer szerepeltem Final Fourban, szóval nekem sem lesz akkora újdonság, nem is beszélve a csapatról, amelyiknek óriási tapasztalata van ezen a téren.

- mondta Sandra Toft.

Sandra Toft felkészülten várja a kapujára tartó labdákat Forrás: Ritzau Scanpix via AFP/Henning Bagger/Henning Bagger

A riválisok közül az Esbjerget irányító Jesper Jensen véleményére is kíváncsiak voltunk. A dán szakember elmondta, régóta követi a Ferencvárosnál folyó munkát, tisztában vannak az eredményeikkel és eszük ágában sincs lebecsülni a Final Four újoncát.

- mondta Jesper Jensen.

Ha valamitől viszont tart Jensen, azok a magyar szurkolók, különösen a Ferencváros drukkerei, akikből minden bizonnyal több ezer lesz az MVM Dome-ban.

Jesper Jensen magabiztos, de nem elbizakodott Forrás: AFP/Jure Makovec

"Dániában a kézilabdában ninc hagyománya az ilyen fanatikus szurkolásnak. Ráadásul úgy tudom, hogy nagyon sok focidrukker is várható, akik biztos, hogy elképesztő atmoszférát fognak teremteni. De én személyesen nagyon örülök, sőt szerintem a játékosaim is örülnek, hogy egy ilyen hangulatú meccsen léphetnek pályára a Ferencváros ellen."

Az Esbjerg a tavalyi kiírást követően másodszor jutott el a négyes döntőbe, ami már jelent egyfajta tapasztalatot számukra.

"Tavaly nagyon sokat tanultunk abból a két meccsből, most már sokkal inkább tisztában vagyunk vele, hogy mi is várhat ránk. Nyilván hasonló lesz a hangulat, és ezúttal is egy nagyon erős csapat vár ránk, de szerintem mi is erősebbek vagyunk, mint tavaly voltunk, és készen állunk a kihívásra" - mondta a szakember az Origónak.

Az előző két kiírást egyaránt megnyerű norvég Vipers Kristiansand csapata is teli van klasszisokkal, akik közül kétségtelenül a hatszoros BL-győztes (és nem mellékesen 2-2 olimpiai és vb-arany, valamint 6 Eb-aranyérem tulajdonosa) Katrine Lunde. A nyugodt szívvel legendásnak nevezhető kapus 43 évesen is a világ egyik legjobbja, aki bármikor képes eldönteni egy mérkőzést. Hat BL-elsőségéből kettőt (2013, 2014) az ETO játékosaként szerzett, azaz neki duplán fontosak a magyar sztárcsapat elleni meccsek.

A Győrt ismerjük, tudjuk, hogy kiváló csapat, ráadásul rengeteg nagyszerű saját szurkolója előtt játszhat. Úgy készülük, hogy telt ház lesz, és biztos, hogy fantasztikus érzés lesz abban a hangulatban kifutni a pályára" - mondta Katrine Lunde, aki elmondta, neki személy szerint egyáltalán nem jelent extra motivációt egy esetleges hetedik BL-siker. "Ha megtörténik, hát megtörténik. Az a lényeg, hogy jól játsszunk és éljünk a lehetőségeinkkel" - válaszolta a felvetésre.

Katrine Lundén nem fognak az évek Fotó: Hirling Bálint - Origo

Azért a nyilatkozat elején említett izgatottságra visszakanyorodtunk egy kérdés erejéig, hiszen annyi nagy siker után már-már hihetetlennek tűnik ez a kijelentés.

- mondta Katrine Lunde az Origónak.

Az ötszörös BL-győztes Győr és a címvédő Vipers elődöntője szombaton 15.15-kor kezdődik a budapesti MVM Dome-ban. Utána 18 órától a Ferencváros és a dán Team Esbjerg játszik egymással. A helyosztókat vasárnap rendezik hasonló időpontban.