A Szeged nyerte meg a bajnoki döntő első felvonását!

Vágólapra másolva!
2023.06.02. 18:10
A férfi kézilabda NB I döntőjének első mérkőzését az OTP Bank-Pick Szeged hazai pályán 31–25-re megnyerte a Telekom Veszprém ellen. A döntő az egyik fél második győzelméig tart.
Jobban kezdtek a szegediek... és nyertek is! (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik
Jobban kezdtek a szegediek... és nyertek is! (Fotó: Dömötör Csaba) – a képre kattintva galéria nyílik

 

KÉZILABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 31–25 (15–11)
Szeged, 6166 néző. Vezette: Andorka, Hucker
SZEGED:
MIKLER R. – SOSTARIC 4, Tönnesen 1, BOMBAC 3, ROSTA M. 5, MACKOVSEK 6, Szita. Csere: Alilovic (kapus), BLONZ 7 (7), Bánhidi 1, GABER, Bodó 1, Martins, Garciandía 3. Edző: Juan Carlos Pastor
VESZPRÉM: Corrales – G. Marguc 3 (2), Remili 3, Pesmalbek 3, LIGETVÁRI, El-Dera 3, Strlek 1. Csere: Cupara (kapus), Lauge 4, A. Larsson 2 (1), Ilic Z., Mahé 2, Vajlupau 1, Elísson 3 (1). Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. perc: 1–1. 7. p.: 3–2. 9. p.: 4–4. 11. p.: 6–4. 17. p.: 10–5. 21. p.: 11–5. 24. p.: 13–8. 27. p.: 14–10. 33. p.: 15–13. 41. p.: 18–13. 44. p.: 20–16. 48. p.: 22–17. 51. p.: 24–18. 54. p.: 25–21. 57. p.: 28–23
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 7/7, ill. 7/4
MESTERMÉRLEG
Juan Carlos Pastor:
– Büszke vagyok a játékosaimra, mert a megbeszélteket maradéktalanul végrehajtották, Mikler Roland bravúrjai önbizalmat adtak a többieknek, feszesen védekeztünk, és ezúttal a támadójátékunkat sem érheti kritika. A második félidő elején a Veszprém felzárkózására jól reagáltunk, és végig kontrolláltuk az összecsapást. Hétfőn idegenben hasonló teljesítménnyel megvédhetjük címünket.
Momir Ilic: – Döntőnek bizonyult, hogy míg Mikler Roland bravúrt bravúrra halmozott, addig kapusaink alig találkoztak a labdával. A Szeged jól sáfárkodott az előnyével, megérdemelten nyert. Hétfőn hazai pályán javítanunk kell.

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Szeged javára.

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy dologban már biztosan különbözött az eddigi rangadóktól az OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém bajnoki döntő első mérkőzése: a hazaiak szlovén irányítójának, Dean Bombacnak még sosem volt ilyen rövid haja, amióta Magyarországon játszik. Annak megfelelően, hogy a tét óriási – az idény megmentése –, kicsit idegesen kezdtek a csapatok, három perc alatt három belemenést fújtak a játékvezetők.

Kereken hat perc telt el a mérkőzésből, amikor a vendégek szerb beállója, Dragan Pesmalbek könyökkel úgy arcon törölte Matej Gabert, a hazaiak kétméteres beállóját, hogy az elterült a földön, és több mint egyperces ápolás után két csapattársának kellett kitámogatni a kispadhoz, a vétkes viszont megúszta egy kétperces kiállítással, pedig ez bizony pirosat ért. Ebből az esetből azonban a hazaiak merítettek erőt, egyrészt Mikler Roland nagyon elkapta a fonalat, az első húsz percben öt védése volt, köztük két hetes, közben a másik oldalon Rodrigo Corralesben és Vladimir Cuparában mindössze egy lövés halt el. A mezőnyben sem volt igazi vezére a Veszprémnek, Nedim Remilinek ezúttal nagyon gyengén ment a játék, a hazaiak viszont lövést is alig hibáztak, és elhúztak 11–5-re.

Az Építők talán legrosszabb első félidejét játszotta ebben az évadban, jóformán Rasmus Lauge volt az egyetlen, aki hozta magát, de ő is dühből oldotta meg a dolgokat. Momir Ilics edző minden pályaszéli gesztusán látszott, hogy legszívesebben bemenne a pályára, beszállna a játékba és ő maga hajtaná végre, amit játékosainak kellene. Csapata a szünet előtt csak azért tudott látótávolságon belül maradni, mert mintha – Mikler kivételével – a Szeged is megtorpant volna kicsit, elvesztette a lendületét, bár így is 15–11-re hozta az első harminc percet.

A második félidőben továbbra is a Szeged maradt nyeregben, Mikler teljesítménye semmit sem változott, az első tizenöt percben ötször állt a labda útjába, újra hetest védett, a Veszprém pedig több mint nyolc percig nem talált be a kapujába, így Juan Carlos Pastor csapata nagyobb erőlködés nélkül tartotta az előnyét. Míg a szegedi játékosok minden gól után tüzelték magukat, a vendégek kicsit indiszponáltan támadtak, így az utolsó tíz percben mindenképpen tenniük kellett valamit, hogy ha nem is előnnyel, de legalább minél könnyebben ledolgozható hátránnyal lépjenek pályára a hétfői második mérkőzésen.

A problémákra azonban nem igazán sikerült megoldást találniuk, a játék semmilyen elemében nem javultak. A másik oldalon közben a gólkirályjelölt Rosta Miklós is belelendült a második félidőben, ötből ötször betalált, ami azt jelenti, hogy ha legalább három gólt szerez a hétfői visszavágón, akkor ő lesz az NB I gólkirálya. A hazaiak hatvan percen át vitán felül jobban játszottak, 31–25-ös győzelmük teljesen megérdemelt volt. A hazai szurkolók régen ünnepeltek ilyen önfeledten a Pick Arénában, a meccs után alig akarták elengedni a játékosokat az öltözőbe, Mikler Rolandnak jóformán minden egyes hazai drukkernél meg kellett állnia egy közös fotóért.

A hatgólos előny pedig már számottevő lehet egy ilyen kiélezett viadalban, és ha Veszprém hasonlóan gyengén játszik a második összecsapáson is, akkor nem fogja megakadályozni a Szegedet az újabb címvédésben.

FÉRFI KÉZILABDA NB I
A BAJNOKI DÖNTŐ IDŐPONTJAI
1. MÉRKŐZÉS
JÚNIUS 2., PÉNTEK
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 31–25

2. MÉRKŐZÉS
JÚNIUS 5., HÉTFŐ
18.30:
Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged
JÚNIUS 9., PÉNTEK (ha szükséges)
20.30:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém

A döntő az egyik fél második győzelméig tart. Amennyiben az első két meccsen nem születik döntés, úgy június 9-én, pénteken 20.30-tól Szegeden tartják a párharc aranyéremről döntő, harmadik felvonását. Ha azon a mérkőzésen a rendes játékidő döntetlennel zárul, hétméteresdobások döntenek a találkozó győzteséről.

PERCRŐL PERCRE

 

Forrás: mksz.hu
Forrás: mksz.hu

 

60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

59. perc Elísson átlövése rossz, Rosta ismét beállóból szerez gólt. Pesmalbek dettó. 31–25!

58. perc Elísson hetese a bal sarokban, Rosta válaszol támadásfordultából, bevetődésből csavar a jobb alsóba. 30–24!

58. perc Rosta beállóból a bal felsőbe zúdítja a labdát.

57. perc Pesmalbek ziccerből jobbal a léc alá pattintja a labdát. 28–23!

56. perc Lauge lövése nagyon rossz.

56. perc Vajlupau belülvédekezik, Blonz jobbal a jobb alsóba lő, Cupara is tehetetlen ma ellene, 27–22!

55. perc Bodó bejátszása remek, Rosta bevetődése is, 26–21. El-Dera kínai figurából válaszol a beálló helyéről, Lauge a felhők közül érkező ejtéséből.

54. perc Bánhidinek és Remilinek is két perc, összekaptak.

53. perc Hazai időkérés.

53. perc Bánhidi a földön a hatos előtt, de tovább, gyors gól elfutásból El-Derától. 25–21!

53. perc Bombac és Elísson gólváltása.

52. perc Elísson első lövéséből gól lesz, a bal szélről. 24–19!

51. perc Pesmalbek ziccert ront, de Sostaric passza után Bombac is.

50. perc Sostaric a jobb szélről nagy gólt lő, 24–18.

48. perc Strleknek két perc arcon lövés miatt! 23–18.

48. perc Mackovsek átlövésből a jobb felsőbe lő. Strlek ziccere Mikleré, üres kapuval támadott a Veszprém.

47. perc Mackovseknek odaüt Ligetvári, jön Blonz… és jobbal a jobb felsőbe pattintja a labdát. 6/6 a hetesekből neki ma. 22–17, de Remili azonnal válaszol átlövésből.

46. perc Mikler védése meg jót tesz a hazaiaknak! Elérte a bal alsó előtt Vajlupau lövését.

46. perc Garciandía a lécre lő, Remili kiharcol egy hetest, a kétbeállós felállás jót tett a vendégeknek.

45. perc Nilsson szinte a szaggatottról a földről lő a bal alsóba. 21–17.

44. perc Laugét hagyja lőni Gaber, jön is a büntetés. De megvillan átlövésből Mackovsek is!

43. perc Pályán Vajlupau is, és lő a jobb szélről egy szép gólt. De Bombac betörésből a léc alá lő, meglepve Corralest. 20–15!

42. perc Veszprémi időkérés.

42. perc Mindenki Rostára figyel középen, Garciandía átlövésből kihasználja, 19–14.

41. perc Blonz jobbal a léc alá lő, Corrales belekapott a labdába, de ez kevés volt a hárításhoz. Remili átlövésből válaszol, 18–14!

40. perc Strleket meglepi Sostaric, belülvédekezés. Hetes.

38. perc El-Dera kényszerlövése távolról Mikler-csemege. Sostaric ziccere meg Corralesé!

37. perc Bombac ziccerezhet, de elejti a labdát.

36. perc Remili átlövése Mikleré! Remili: 7 lövés ma, 1 góllal.

34. perc Garciandía betörése kiváló, Lauge lövését eléri Mikler, Marguc ellöki Bombacot, hetes. Blonz a jobb felsőbe pattintja a labdát, 17–13!

32. perc Bombac passza rossz, Remilit lövés közben löki Sostaric, hetes ez is. Alilovic a kapuban, és a lábáról bemegy Marguc lövése. 15–13!

31. perc Pesmalbek kap egyet lövés közben Bánhiditől, hetes, Marguc ballal a jobb alsóba lő. 15–12

31. PERC FOLYTATJUK!

A 2003-as születésű jobbszélső, Szilágyi Benjámin már a 2020–2021-es idényben bemutatkozott az NB I-ben, de Szegeden két év alatt mindössze 14 élvonalbeli meccsre nevezték, ezért további fejlődése érdekében a 2022–2023-as kiírást Balatonbogláron, a Nemzeti Kézilabda Akadémián töltötte, ahol 25 bajnokin 61 gólt szerzett.

Nagy Martin kézilabda-pályafutását Szegeden kezdte, de hamar légiósnak állt és előbb az izlandi Valur Reykjavík, 2021 óta pedig a német Gummersbach játékosa volt. Utóbbi klubnál sokat tett azért, hogy bajnokként jussanak vissza az élvonalba, de az első osztály indulása előtti nyáron eltörött a bokája. Nagy Martin bár tökéletesen felépült sérüléséből, de az első osztályban nem kapott lehetőséget, csak a harmadosztályú tartalékoknál számoltak vele, ezért a Gummersbach már decemberben eldöntötte, hogy nem él a Nagy szerződésében lévő hosszabbítási opcióval.

A Szegeden nevelkedő magyar válogatott kapussal, Nagy Martinnal és a szintén szegedi jobbszélsővel, Szilágyi Benjáminnal erősítette meg keretét az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata.

30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! 15–11!

30. perc Lauge lövése Mikleré!

30. perc Ilics mester időt kér.

30. perc Gabernek két perc kézre ütésért.

29. perc Bombac keresztbe fut, és hétről a jobb alsóba lő. 15–11, az első gólja ma.

29. perc Túljátszott hazai támadás után Mahé átlövése fentről jó.14 itt, 11 ott.

27. perc Garciandía a léc fölé lő átlövésből, Mahé alsó lövését fogja Mikler a jobb sarok előtt, Mackovsek is beleért pedig előtte!

26. perc Kiváló, sokpasszos támadás után szélsőgól Marguctól. 14–10.

25. perc Bodó passza nem jó, de Bánhidi megmenti, a földről ad gólpasszt Garciandíának!

25. perc Hazai időkérés.

25. perc Bodó eladja most, Pesmalbek a mellette futó Mahéhoz passzol, aki nem is rontja el a beugrásos lövést. 13–9.

24. perc Bodó és Sostaric kínai figurás gólt hoz össze, Lauge azonnal válaszol.

23. perc Lauge kiharcol egy hetest Sostariccal szemben, hetes. Nilsson a soros a hetesekkel... jobbal a léc alá pattint, középre. 12–7

22. perc Bodó bejátszásával Rosta bevetődik, 12–6. Labdaszerzés, Garciandía-ziccer… hatalmas Cupara-védés, jobb lábbal.

21. perc Két perc is a hazainak, de mindegy ez most Bodónak, mert nagy gólt lő a szaggatottról. Lauge dettó.

19. perc Pesmalbeket megtépi Bánhidi, hetes, Mahé lövését megfogja könnyedén Mikler!

18. perc Ilics a pályán, és kiharcol egy büntetőt, Marguc ballal lő, Mikler ballal a kapu tetejére tolja a labdát!

17. perc Ligetvári ellöki Bánhidit, hetes, Blonz a bal felsőbe lő, 10–5.

16. perc Remili sokadik eladott labdája…

15. perc Északi harc, Tönnesen arcon kapja Laugét, két perc.

15. perc Türelmes hazai támadás, sistergős Mackovsek-bombával a végén. 9–5!

14. perc Veszprémi időkérés.

13. perc Mackovsek tízről lő a jobb alsóba, érik a veszprémi kapuscsere... Bizony, jön Cupara. Lauge eladja, Gaber indít, Sostaric meg felavatja a kapust. 8–5

12. perc Lauge lövése Mikleré, a kipattanó Strleklé, aki a bal szélről remekül cunderezik a hosszú sarokba!

Mikler és Corrales is egyet-egyet védett ma.

11. perc Mikler véd egy nagyot, Tönnesent ellökik, hetes, Blonz a jobb alsóba pattintja a labdát. 6–4.

10. perc Tönnesen laza felugrásból nagy gólt szór, 5–4.

9. perc Lauge
remek cselek után nagy gólt lő, Sostaricnál belemenés, Pesmalbek egyedül marad a hatoson... egyenlő.

7. perc Remili lövése a blokké, Mackovseké, Bánhidi beállóból azonnal lő, elvetődve a jobb alsóba. 4–2

A videózás után csak két perc. De Gabert ketten támogatták le.

7. perc Gaber elterül, Pesmalbek odakapott, közben megy a kontra, Sostaric nem rontja el a ziccert, szép átvétel után bevetődve a léc alá talál. 3–2!

7. perc Blonz jobbal a jobb alsóba lő. 2–2!

5. perc Ligetvári fellöki Tönnesent, hetes.

4. perc Ligetváti blokkolja Tönnesen átlövését, gyors támadás, El-Dera góljával 1–2.

3. perc Remili lövése a sáncról a kapuba pattan, majd jól védekezik, jól indít, de Strlek bevetődve a jobb oldali kapufára lő.

2. perc De Mackovsek átlövése utat talál a bal felsőbe. A szlovén légiós bajnok volt a szegediekkel és a veszprémiekkel is. 1–0!

2. perc Bombac és Remili elront egy-egy támadást.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak sötétkék-világoskék mezben és sötétkék nadrágban, a vendégek tiszta pirosban.

Dean Bombac, a Szeged irányítója: Tudjuk egymásról, ki mit játszik, de azért lehetnek apró változtatások, amire nem készül a másik. A saját feladatainkra kell összpontosítanunk, ugyanolyan összeszedetten kell védekeznünk, mint az alapszakasz hajrájában, amikor itthon 30–28-ra nyertünk a Veszprém ellen. És ha a védekezés működik, ebből indulva könnyű gólokat szerzünk, amelyek nagyon értékesek. Ha hátul rendben leszünk, a támadás is összeáll.

Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője: Egy kicsivel sikeresebbek voltunk ebben az idényben a Szegednél, de ugyanez volt a helyzet tavaly is, amikor végül ők ünnepelhettek. Három év után bajnokságot akarunk nyerni, vissza kell hoznunk a bajnoki címet Veszprémbe, mert itt a helye. Kemény és szoros összecsapást várok, nagy küzdelem lesz, sok fizikai kontaktussal és szabálytalansággal, de meg kell mutatnunk, hogy mi vagyunk a jobb csapat.

Ráadásul ne feledjük el azt sem, hogy a hazai pályán kezdő Szeged válogatott beállója, Rosta Miklós még gólkirályi címet szerezhet, ugyanis csak héttel van lemaradva az alapszakaszban 153 góllal az élen végző Nagy Bencétől, a Fradi játékosától. Rosta tehát 146-nál jár, ami 5.6-os meccsenkénti átlag, így nem tűnik lehetetlennek, hogy (leg­alább) két találkozó alatt ezt hátrányt ledolgozza.

Az Építőknél a Szeged elleni BL-eufória után Kielcében jött a hideg zuhany, a vártnál simább kiesés, és mivel a Magyar Kupa-győzelem és a BL-negyeddöntő nem elég ahhoz, hogy feledtesse az elúszott kölni négyes döntőt, csak a magyar bajnoki címmel lehetne legalább „nullára kihozni” az idény számadását. Ha az esélyeket nézzük, talán a veszprémiek felé billen a mérleg nyelve, de így volt ez tavaly is (meg azelőtt is), és mindkétszer a Szeged szerezte meg a bajnoki címet, úgyhogy ezúttal is óvatosan kell bánni az esélylatolgatással. Bár a BL-negyeddöntő első meccsén teljesen szétesett a Tisza-parti együttes, az alapszakasz visszavágóján már jelezte, a bajnoki döntő egyáltalán nincs lefutva, ráadásul győzelmével megnyerte az alapszakaszt is. És az első, pénteki meccs eredményét sem vehetjük feltétlenül alapul, mert még az sem jelent semmit, ha Momir Ilics csapata nyer Szegeden – merthogy így történt tavaly is, mégsem tudott élni az előnnyel.

A nyáron távozó Juan Carlos Pastor utoljára dobhat nagyot Szegeden, ráadásul a gárdának is nagy lehetőség ez, hiszen a következő minden bizonnyal átmeneti idény lesz átmeneti edzővel, és ehhez szabott elvárással. Az elmúlt egy évben nem ment jól a gárdának, a kulcsjátékos Bánhidi Bencének a dereka miatt több időt kellett kihagynia, de a bajnoki finálén minden bizonnyal ott lesz, kérdés, mennyire kíméli őt a spanyol edző. És az is biztos, hogy a helyét átvevő, az egy éve bajnoki címet érő gólt szerző Rosta Miklósra ezúttal már kiemelten figyelnek a veszprémi védők.

Persze a bajnoki döntő mindig az idény legfontosabb meccse hazánkban, de most úgy alakult, hogy két legjobb férfi kézilabdacsapatunk, a címvédő OTP Bank-Pick Szeged és a Telekom Veszprém számára egyaránt ez az összecsapás maradt az egyetlen esély arra, hogy megmentsék ezt az évadot.

FÉRFI KÉZILABDA NB I
A BAJNOKI DÖNTŐ IDŐPONTJAI
1. MÉRKŐZÉS
JÚNIUS 2., PÉNTEK
18.15:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém
2. MÉRKŐZÉS
JÚNIUS 5., HÉTFŐ
18.30:
Telekom Veszprém–OTP Bank-Pick Szeged
JÚNIUS 9., PÉNTEK
20.30:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SZEGED–VESZPRÉM MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik