Vágólapra másolva!
Péntek este rendezték az utolsó, 38. fordulót a francia másodosztályú labdarúgó-bajnokságban, amelyből a Le Havre csapata jutott fel bajnokként, második helyen pedig nagy valószínűséggel a Bölöni László vezette Metz fog végezni, de ezt csak akkor lehet majd hivatalosan kijelenti, amikor eldőlt, hogy mi lesz a sorsa a Bordeaux-Rodez mérkőzésnek, melyet az első félidőben félbeszakítottak, miután egy hazai szurkoló bement a pályára, és bántalmazta a vendégcsapat játékosát.

Az utolsó játéknap előtt a listavezető Le Havre (+26) volt a legkedvezőbb helyzetben, amely 3 ponttal előzte meg a második Metz (+27) és a harmadik Bordeaux (+24) csapatát.

Azonban még az éllovas feljutása sem volt biztos, ugyanis a francia másodosztályban pontazonosság esten a gólkülönbség dönt, abban az összevetésben pedig a Le Havre (+26), a Metz (+27) és a Bordeaux (+24) is szinte fej-fej mellett haladt.

A listavezető Le Havre – amelynek egy pont is elég volt a bajnoki címhez – a 18. helyen álló Dijont fogadta, ami papíron könnyű sorsolásnak tűnhetett, azonban a vendégcsapat az életéért küzdött.

A Bölöni László vezette, második helyen álló Metz a negyedik Bastia együttesét fogadta. Azonban a hazaiak annyiban kedvező helyzetben voltak, hogy a vendégek már nem voltak harcban a feljutásért, és a tabellán is maximum csak az ötödik helyre csúszhattak volna vissza, így effektíve tét nélkül játszhattak.

A Metz-szurkolók elképesztő hangulatban készültek a meccsre.

A harmadik Bordeaux-ra is papíron könnyű meccs várt, hiszen David Guion együttese a 16. Rodez csapatát fogadta, azonban ez a találkozó sem ígérkezett sétagaloppnak, hiszen a vendégcsapat csak a jobb gólkülönbsége miatt nem a kiesőzónából várta a mérkőzést.

A feljutáshoz és a bajnoki címhez a listavezető Le Havre került a legközelebb, amely a 11. percben megszerezte a vezetést Josue Casimir találatával.

A 21 éves csatár egy bal oldali beadást követően fejelt öt méterről védhetetlen gólt.

A 23. percben a Bordeaux került nehéz helyzetbe,

ugyanis Lucas Buades közeli kapáslövésével előnybe került a Rodez, amely ezzel a találattal kikerült a veszélyzónából.

Ezt követően félbeszakították a meccset, ugyanis egy hazai szurkoló bement a játéktérre és meglökte a Rodez játékosát, aki éppen a gólját ünnepelte. Érdekes volt, hogy Lucas Buadest éppen csak meglökte a magáról megfeledkezett Bordeaux-szurkoló, azonban a Rodez támadója úgy terült el a földön, mintha valaki kiütötte volna.

  • Könnyen lehet, hogy Buades csak szimulált, hiszen Rodez három ponttal biztos bennmaradó lenne, viszont, ha kikapnak, akár ki is eshetnek, vagyis a vendégcsapatnak jól jönne egy félbeszakított meccs, amit végül 0-3-mal jóváírnak.

A Bordeaux gondjait csak tetézte, hogy a 31. percben a Metz is megszerezte a vezetést Cheikh Sabaly révén, akinek a bal oldali beadása mindenki feje mellett elsuhant, végül pedig a kapu bal oldalában kötött ki.

Cheikh Sabaly rendkívül fontos gólt szerzett Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

A fordulás után a Bölöni László vezette Metz óriási lépést tett a feljutás felé, ugyanis az 55. percben Júszef Maziz 17 méterről gyönyörűen helyezett a bal alsóba, ezzel kétgólosra növelte csapata előnyét.

A 68. percben kicsit megijedtek a Metz-szurkolók, ugyanis a luxemburgi Florian Bohnert fejesgóljával visszajött a meccsbe a Bastia, azonban nyolc perccel később ismét Maziz villant, és 10 méterről gyönyörűen tekert a bal felső sarokba.

A 86. percben Kevin Schur góljával a Bastia még tudott faragni a különbségből, de végül a Metz behúzta a győzelmet, ezzel pedig hatalmas lépést tett a feljutás felé.

A pénteki eredmények tükrében eldőlt, hogy bajnokként a Le Havre csapata jutott fel a Ligue 1-be, viszont a második helyet hivatalosan még nem lehet odaítélni a Bölöni László által irányított Metznek, de kisebb csoda lenne, ha nem jutna fel a csapata.

  • Ha a Bordeaux-Rodez mérkőzést folytatják, akkor a rosszabb gólkülönbsége miatt a Bordeaux-nak hat góllal kellene nyernie, hogy megelőzze a Metzet, erre pedig elég kevés az esély.
Nem sokáig elképesztő munkát végzett a Metz csapatánál Forrás: twitter.com/KAAGent

A Metz az előző szezonban a 19. helyen esett ki az élvonalból, ezt követően nevezték ki edzőnek tavaly júniusban Bölöni Lászlót, aki most visszajuttatta a Ligue 1-be a vörös-fehéreket. Kinevezésekor azt írták róla – korántsem alaptalanul –, hogy az európai labdarúgásban szerzett tapasztalatával és kiemelkedő tudásával fogja segíteni a Metz csapatát.

Érdekesség, hogy néhány percre a Le Havre bajnoki címe sem volt borítékolható, ugyanis a Dijon elleni meccs 95. percében a bajnoki címet ünneplő hazai szurkolók elözönlötték a pályát, így a játékvezetőnek félbe kellett szakítania a meccset, de miután helyreállt a rend, le lehetett játszani az utolsó percet és rendben véget ért a találkozó.

Ligue 2, 38. forduló:
Amiens-Laval 1-2 (0-0)
Bordeaux-Rodez 0-1-nél félbeszakadt
Grenoble- Guingamp 0-2 (0-1)
Le Havre-Dijon 1-0 (1-0)
Metz-Bastia 3-2 (1-0)
Nimes-Sochaux 3-1 (1-1)
Niort-Quevilly Rouen 3-3 (2-1)
Paris FC-Annecy 1-0 (0-0)
Pau-Caen 1-0 (1-0)
St. Etienne-Valenciennes 2-0 (0-0)

A Ligue 2 tabellája az utolsó fordulót követően Forrás: eredmenyek.com