Vágólapra másolva!
A női kézilabda Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjének második elődöntőjében az újonc FTC-Rail Cargo Hungaria óriásit küzdve, négy gólos hátrányát ledolgozva Emily Bölk utolsó másodpercben lőtt bombagóljával legyőzte a világsztárok sorát felvonultató dán Team Esbjerget és készülhet történelete első BL-döntőjére!

A Fradi a Metz elleni negyeddöntőben a hazai hatgólos vereség után már-már valóságos csodát bemutatva nyert hét góllal a hazai pályán addig verhetetlennek tűnő franciák ellen, így története során első ízben jutott be a budapesti Final Fourba. Ha azt mondjuk, hogy óriási volt a Fradi-drukkerek várakozása, akkor nem túlzunk. A fővárosi zöld-fehér tábor már a nagy rivális ETO Vipers elleni meccsén megdörrent, jelezve, hogy mire számíthat az MVM Dome.

A meccset felvezető, ezúttal a rokokót vagy a barokkot megidéző, a Muse egyik slágerére koreografált műsor után a szereplők egy futballmeccseken megszokott "minőségellenőrzéssel" gazdagodtak, aminek aligha örültek.

Teljes létszámban a Fradi-tábor az MVM Dome-ban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A játékosok bemutatása után a sportszerű szurkolásra felhívó szavakat sportszerűen szurkolva nyomta el a ferencvárosi B-közép hangja.

Első félidő

A Fradi kezdte a meccset, de Klujber Katrin lövését kispárgázta Anna Kristensen. Az első dán támadást hatástalanította a Fradi-védelem, a másodikból azonban Mette Tranborg már megszerezte a vezetést. Amit a 3. perc végén Klujber egyenlített ki megszerezve ezzel a Fradi történelmének első gólját a Final Fourban!

Malestein góljával pedig a vezetést is átvette a Fradit, amit a kapuban Bíró Blanka honorált egy védéssel, majd még eggyel, amikor kivédte Jakobsen ezer százalékos ziccerét is. Elől ugyan nem tudott igazán hatékony lenni a Fradi, a védekezése viszont egész jól működött, az első tíz percben többé-kevésbé sikerült féken tartani a szélvészgyors dánokat.

Szucsánszki Zitáék nehezen jutottak át a norvég falon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emily Bölk gólja mellé még egy kiállítást is kiharcolt Tranborg kárára, Angela Malestein góljával pedig ismét a Fradinál volt az előny (4-3). Egy dühítően hosszú dán támadás végén norvég klasszis Nora Mörk lőtt ugyancsak felháborítóan nagy gólt, majd a BL-góllövőlistát vezető Henny Reistad is betalált.

Reistad második góljára Malestein válaszolt a harmadikkal a maga részéről, a Fradi pedig jelezte, hogy nem szándékozik asszisztálni a dánok gálájához (5-6).

A 14. perc végén Ingstad lőtt elképesztő gólt beállóból, ami után még Kisfaludy Anettet is kiküldték, Malestein azonban megállíthatatlan volt, a Fradi holland szélsője már a negyedik gólját lőtte ezúttal emberhátrányban.

Andrea Lekics is betalált, Jesper Jensen, az Esbjerg edzője pedig az állát vakargatva térdelt a dán kispad előtt. Hát még, amikor

Kristensen után Bíró is bemutatott egy félelmetesen nagy bravúrt Ingstad ziccerénél.

Szöllősi-Zácsik lőtt bődületesen nagy gólt a 18. percben (8-9), a visszafutásnál azonban összeakadt a lába Dragan Cvijicsével, amiért a szerb beállót a középkezdés akadályozásáért kiállították. Ez is feldühítette a Fradi-drukkereket, az meg csak olaj volt a tűzre, hogy a dán támadás végén előbb hetest adtak, majd Márton Grétát is kiküldték.

Klujber Katrin lőtte a Fradi első gólját a Final Fourban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szöllősi-Zácsik Szandra egy szemtelen ziccerrel hűtötte le a dánokat, amire Ingstad válaszolt. A norvég beálló minden irányba rázta az öklét, ami csak megerősítette, hogy jó kis csata lesz ez! Reistad hatalmas átlövésére Malestein válaszolt, és miután Breistöl a csarnokból is kidobta a labdát, a Fradi az egyenlítésért támadhatott, Klujber alsó lövését azonban védte Kristensen.

Elek Gábor a 25. perc közepén 13-11-es dán vezetésnél kért időt, ami után Szölősi-Zácsik lőtte meg a harmadik gólját. Mörk azonban másodperceken belül válaszolt, csakhogy a Fradinak is volt válasza:

a védekezésspecialista Kisfaludy Anett mutatta meg, hogy támadásban is feltalálja magát a vonalon.

Egy Kristensen védés (először hibázott Malestein) után Ingstad szerezte meg a hatodik gólját, de a mínusz három még mindig bőven lőtávolban tartotta a Fradit. Csakhogy az eddig biztos kezű Angela a felső lécre vágott egy hetest, így Jesper Jensen 1 perc 15 másodperccel a félidő vége előtt 16-13-as dán vezetésnél kérhetett időt. Reistad gólja zárta a félidőt, a négy gól pedig az addigi legnagyobb különbséget jelentette a két csapat között.

Második félidő

Négy gól nem gól, tartja a kézilabdás mondás, mi pedig azzal nyugtathattuk magunkat, hogy a Fradi legendásan nagy küzdő, és már ennél mélyebb gödörből is számtalanszor volt képes visszakapaszkodni.

És ugyan a játékrész első gólját Nora Mörk szerezte, a Fradiból sorrendben Lekics, Alicia Stolle és Malestein is betalált, és, habár az Esbjergben mindig akadt valaki, aki gólt tudott lőni, továbbra sem tudtak ellépni a dánok annyira, hogy megtörjék a Fradit.

20-17-es előnyüknél Janurik védett ziccert, majd Klujber lőtt be egy hetest, majd egy ziccert is, és máris csak egy gól volt a Fradi hátránya!

Reistad bombája kifelé pattant a kapufáról, ez talán egy újabb jel volt a Fradi számára, de a 40. percben Szöllősi-Zácsik ellen belemenést fújtak, ami után ráadásul lent maradt a válogatott átlövő. A dánoknak nem nagyon akaródzott megállni - szerecséjükre nem értették, hogy mit kiabált feléjük vagy tízezer fradista torok.

Heindahl két percét úgy tűnt, nem tudja kihasználni a Fradi, de aztán egy labdaszerzést követően Malestein lőhetett üres kapura, Sanna Solberg pedig lábbal állította meg a labdát, amiért ő két percet, a Fradi pedig - úgy tűnt - hetest kapott. Solberg tagadott, pedig a lelátó második karéjából is hallani lehetett, hogy nem a kezén csattant a labda. Videozás után maradt a két perc, a hetes viszont ugrott.

De kit érdekel, ha Malestein nem tud hibázni (jó, néha tud), és a hetedik góljával a 43. percbe kiegyenlít a Fradi (21-21)!

Szöllosi-Zácsik Szandra is kiválóan játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Malestein két perce után Janurik ziccert védett talpra ugrasztva a Fradistákat, utána viszont kimaradt egy ziccer, Stolle pedig lerántotta a meginduló dán szélsőt, ami után Mörk bevarrta a hetest, amivel megint vezetett az Esbjerg. A 46. percben ritkán látható jelenetet nézhettünk végig: passzívnál Bölk és Lekics egymás után négy szabaddobást végezhetett el, sajnos valamennyi a dán sáncon halt el.

A 48. percben 23-23-nál Klujbert küldték ki, Mörk pedig ismét belőtte a hetest,

de Fradi most már úgy volt vele, hogy ezt a meccset nem fogja feladni,

és Lekics hetesével tartotta a lépést. Sőt, ott mintha még egy két perces kiállítás is elmaradt volna...

Elek Gábor az 50. percben 25-24-es Esbjerg-vezetésnél kért időt. Miután a hangosbemondó közölte, hogy a teltház, a 20 022 néző új világrekordot jelent női kézilabda-mérkőzésen, Alicia Stolle egy újabb egyenlítéssel ünnepelte meg a nagy hírt!

Ez kérem, világrekord! Forrás: Origo

És, ha addig nem féltek a dánok, akkor az 55. percben elkezdhettek remegni: Bölk gólja után Janurik védett, majd Klujber is betalált, és 27-26-ra vezetett a Ferencváros!

A játékosok a pályán, a szurkolók a lelátón voltak extázisban!

Emily Bölk negyedik gólja után már 28-26-ra vezetett a Fradi, és innen nem is volt kérdés, hogy ez a meccs már a Final Four újoncának a kezében van. A helyzet nem változott, amikor az 58. percben Klujber belőtt egy hetest - a dánok továbbra is csak kapaszkodtak. De kapaszkodtak, és Reistad 59.10-nél ki is egyenlített. Viszont Elek Gábornak még bent volt egy időkérése, amit 28 másodperccel a vége előtt ki is kért.

A Fradi végtelenül okosan az utolsó másodpercig birtokolta a labdát, majd Emily Bölk a kapuba bombázta a mindent eldöntő 30. Fradi-gólt!

Megszületett a csoda: a Final Four-újonc Ferencváros bejutott a döntőbe, ahol vasárnap 18 órától a címvédő norvég Vipers Kristiansand lesz az ellenfele!

Eredmény, BL-négyes döntő, elődöntő:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Esbjerg (dán) 30-29 (13-17)
a Ferencváros gólszerzői: Klujber 5, Malestein 7, Bölk 6, Lekics 5, Stolle 3, Szöllősi-Zácsik 3, Kisfaludy 1,

A vasárnapi program:
döntő:
Vipers Kristiansand (norvég) - FTC-Rail Cargo Hungaria 18 óra

a haramdik helyért:
Győri Audi ETO KC - Team Esbjerg (dán) 15.15 óra