Négy ferencvárosi az idény NS-álomcsapatában

Vágólapra másolva!
2023.06.05. 13:16
null
Szalai Gábor ragyogó idénye válogatott meghívót ért (Fotó: Kovács Péter)
A bajnok Ferencvárosnak voltak megingásai a tavasszal, ennek ellenére négy labdarúgót adott az OTP Bank Liga 2022–2023-as idényének válogatottjába. Kiváló idényt futott az újonc Kecskeméti TE, nem csoda, hogy a legjobbak közé három labdarúgója verekedte be magát, és az sem meglepő, hogy a gólkirály Varga Barnabás is helyet kapott csatárposzton.

KAPUSOK     

Csakúgy, mint az ősszel, az egész idényben is Dibusz Dénes végzett az élen – amiben nincs semmi meglepő. A Ferencváros 32 éves játékosa kiegyenlített teljesítményt nyújtott, több mérkőzést neki köszönhetően nyert meg csapata. Reális képet mutat a további rangsor is: Demjén Patrik élete egyik legjobb idényét futotta, Marco Rossi szövetségi kapitány meghívta a válogatottba. A kecskeméti Varga Bence is kiemelkedően védett, kérdés, hol folytatja pályafutását, hiszen kölcsönszerződése lejárta után vissza kell térnie az MTK Budapesthez – persze lehet, a lila-fehérek kivásárolják szerződéséből. Nem véletlen, hogy az utolsó helyen Hindrich Ottó zárt, a Kisvárda húszéves kapusa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egyértelműen bebizonyosodott, hogy – egyelőre legalábbis – nem NB I-es szintű játékos. Nem meglepő, hogy a klub a kölcsönszerződés lejárta után nem számított rá, a futballista már visszatért Kolozsvárra, a CFR-hez.

 

JOBB OLDALI VÉDŐK

Ha abból indulunk ki, hogy Nagy Krisztián és Botka Endre az ősszel is dobogón zárt, mi több, akkor is a KTE futballistája végzett előrébb, sok minden nem változott az élmezőnyben – csakhogy ez nem igaz. Tény, a kecskemétiek 27 esztendős védője pályafutása legjobb idényét produkálta, rengeteget tett érte, hogy csapata ezüstérmesként zárjon, de talán ő is egyetért a megállapítással: az ősszel nyújtott teljesítménye jobb volt. Botka Endre sokadszor bizonyította, a védelem bármelyik posztján megállja a helyét, arra viszont kevesen számíthattak, hogy a DVSC-t erősítő Kusnyír Erik – akinek az ősszel nem volt annyi meccse, hogy értékelni lehetett volna – mindenkit maga mögé utasít. Jó átlagot hozott, ugyanakkor tudnia kell, támadásépítésben, labdakihozatalban előre kell lépnie. Loic Nego pályafutása legkevésbé sikerült idényén van túl, teljesítménye hű lenyomata volt a Mol Fehérvártól látott futballnak.



KÖZÉPSŐ VÉDŐK

Nem véletlen, hogy megakadt rajta Marco Rossi szövetségi kapitány szeme, és meghívta a válogatottba a 22 éves Szalai Gábort: a kecskeméti védő az első helyen végzett a belső védők között. Magabiztos, kemény, ballábas futballista, nagy jövő előtt állhat. Batik Bence az őszi idényben is helyet követelt magának az álomcsapatban, a Honvédtól kis túlzással elűzött játékos bizonyította, hogy nagy érték. Olyannyira, hogy nem csak a védelem tengelyében, hanem egy sorral feljebb, védekező középpályásként is megállta a helyét. Nem csoda, hogy az utolsó két helyen egy-egy kispesti és székesfehérvári játékos végzett – ez a két együttes harcolt egymással a bennmaradásért.



 

BAL OLDALI VÉDŐK

Az ősszel és az idény végén is ferencvárosi játékos bizonyult a legjobbnak, azonban míg Pászka Lóránd visszacsúszott a második helyre, Eldar Civic „új emberként” szerezte meg az első helyet. Amióta a bosnyák válogatott labdarúgó az NB I-be igazolt, egyetlen idényében sem volt ilyen kevés értékelhető meccse, de a jelek szerint hozta, amit az FTC-hez szerződtetett légiósoktól okkal várni lehet. A kispesti nevelésű Gergényi Bence lubickolt a letámadásra épülő támadófutballban, amelyet Ricardo Moniz irányításával a ZTE játszott, biztosak vagyunk benne, bármelyik dobogós csapatban megállná a helyét. Ugyanez elmondható a KTE székesfehérvári kölcsönjátékosáról, az alapvonaltól alapvonalig száguldozó Zeke Márióról is. Marcel Heisterről sokadszorra bizonyosodott be, túlértékelt labdarúgó, de Silye Erik sem tudja a választ, miként lett sereghajtó ebben a mezőnyben.

 

VÉDEKEZŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Vágó Levente megérdemli az első helyet: kiemelkedően teljesített, ráadásul úgy, hogy harmincévesen az első élvonalbeli idényét tudhatja maga mögött. Vezérnek bizonyult, rengeteget ütközött a középpályán, sok labdát szerzett. A dobogó másik két fokán két paksi kapott helyet, míg a negyedik pozícióban találjuk David Babunszkit, aki Debrecenben még nem, de Mezőkövesden már megmutatta, értékes, hasznos labdarúgó. Az utolsó helyen záró Nikola Mitrovics huszonkilenc bajnokin kapott szerepet a Honvédban – teljesítménye éppen olyan volt, mint a csapaté, nem csoda, hogy a kispestiek végül kiestek.

 


TÁMADÓ KÖZÉPPÁLYÁSOK

Tündérmese is lehetne Banó-Szabó Bence története: tavaly nyáron könnyű szívvel lemondott róla a Budapest Honvéd, és míg a kispesti együttes húsz év után búcsúzni kényszerült az első osztálytól, ő Kecskeméten nemcsak hogy újra felépítette magát az édesapja irányításával, hanem az élvonal legjobb mezőnyjátékosaként ezüstérmes lett az újonccal. Nem meglepő, hogy a hírek szerint több klub is szívesen látná, ugyanakkor van annyira értelmes fiatalember, hogy tudja, nem feltétlenül az a legfontosabb, havonta mekkora összeg érkezik a számlára… Dzsudzsák Balázs túl a harmincötön sem csak a nevéből él meg, szabadrúgásai, szögletei, indításai élményszámba mennek, míg a ZTE-t erősítő Tajti Mátyásnál kevesen látják át jobban a pályát. S ha valaki még nem látott KTE-meccset, biztatjuk, ne késlekedjen. Sorolni tudnánk, miért érdemes, de csak egy indokot említünk: Szuhodovszki Soma futballjában aligha fog csalódni.



JOBB OLDALI SZÉLSŐK

Kristoffer Zachariassen az ősszel húzóembernek bizonyult, öt gólig jutott, azonban a tavasszal – csakúgy, mint együttese – visszafogott teljesítményt nyújtott, csak két gólt szerzett. A második Szécsi Márk kifejezetten jól futballozott, sokat tett, hogy a Debrecen a harmadik helyen zárjon. Érdekes Katona Mátyás helyzete is: az ősszel Újpesten kiemelkedően szereplő játékos februárban a Mol Fehérvárhoz szerződött, de nem vált húzóemberré, sőt a hajrában a kezdőből is kiszorult. Csapattársa, Lirim M. Kastrati sem bizonyította, klubja miért is szerződtette.


BAL OLDALI SZÉLSŐK

Adama Traoré átigazolása telitalálat volt a Ferencváros részéről, de azért megjegyezzük, a tavaszi futballja csak nyomokban emlékeztetett az őszire. A gyorsasága nemzetközi szinten is kiemelkedő, a helyzeteit jó százalékkal értékesíti, ám míg az idény első felében mutatott futballjával egy topbajnokságban is el tudtuk volna képzelni, a tavaszival már Magyarországon is csak egy volt a légiósok közül. Horváth Krisztofer kölcsönvétele Szabó István szakértelmét dicséri, technikás játékával sokat lendített a KTE futballján, Csoboth Kevin pedig rengeteget tett azért, hogy az Újpest végül gond nélkül maradjon az első osztályban. Dino Besirovic a mezőny hátsó felében végzett, pedig a Mezőkövesd Zsóry meghatározó futballistája, Holender Filipről és Hahn Jánosról pedig ugyanazt kell megállapítanunk, mint az ősszel: egyikük sem élete idényét futotta.


CSATÁROK

A Paksot erősítő Varga Barnabás közel járt hozzá, hogy a teljes mezőnyben övé legyen a legjobb teljesítmény az egész bajnoki évadot tekintve, azonban az idény vége csapatának és neki is gyengébbre sikerült – persze így sincs oka a búslakodásra. A második idényét töltötte az első osztályban, 26 találattal gólkirály lett, bemutatkozhatott a válogatottban, és néhány napja szerződtette a Ferencváros – egy évvel ezelőtt a legszebb álmaiban sem gondolhatta, hogy ilyen nagyszerűen alakul a pályafutása. Talán nem járunk messze az igazságtól, ha azt mondjuk, a Mezőkövesd megkapaszkodásához elengedhetetlenül kellett, hogy Sztefan Drazsics felépüljön, a Puskás Akadémia fiatalja, Gruber Zsombor bizonyította, hosszú távon alapember lehet, de az is biztos, nem Nenad Lukicson múlott a Budapest Honvéd NB I-es búcsúja. Kenan Kodro, Novothny Soma vagy Sahab Zahedi egyaránt feltalálja magát az ellenfelek kapuja előtt, de nem a mostani idényüket emlegetik majd szívesen nagypapa korukban.

 


A LABDARÚGÓ NB I 2022–23-AS IDÉNYÉNEK VÁLOGATOTTJA


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik