Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

Habár elég szeszélyes még az időjárás, nemsokára berobban a tavasz és vele a meleg, jó idő. Ez pedig nemcsak azt jelenti, hogy egyre többet leszünk a szabadban, hanem eljön az ideje a virágok kiültetésének is! Mutatjuk, mire figyelj, hogy a telet átvészelő muskátlik virágba borítsák a kertet és a teraszt!

A muskátli az egyik közkedvelt, színpompás növény, amellyel még a kezdő kertészek is képesek sikert aratni. A muskátli gyönyörű, virágos növény, de nem lehet kint egész évben a kertben vagy a balkonládában, ugyanis a fagyok könnyen kárt tehetnek benne és ez a növény pusztulását okozhatja. Sokan ezért fagymentes helyre, a pincébe, a kamrába vagy a lépcsőházba menekítik a muskátlit, hogy ott vészelje át a telet. Ha azonban elmúlt a tél és beköszöntött a tavasz, a muskátlik visszatérhetnek a szabadba, ám nem mindegy, mikor és hogy kerül ismét a napfényre!

Ébreszd fel a muskátlit!

Mielőtt ismét kitennéd a teleltetett muskátlit a szabadba, hozzá kell szoktatni a növényeket a friss, szabad levegőhöz. Ha az időjárás-előrejelzés szerint a következő hetekben már nem lesznek éjszakai fagyok, és biztosnak tűnik a jó idő, akkor kezdheted ébresztgetni a muskátlit. Az ébresztő része, hogy megszabadítod a növényt a száraz levelektől, elhalt hajtásoktól, gyönge száraktól. Nem szabad sajnálni, mondja az Édenkert TV szakértője, aki visszametszi az álló- és futómuskátlikat is.

Frissítsd fel a földet

Ha a muskátli balkonládában, cserépben van, akkor miután megtisztítottad a száraz levelektől, elhalt vagy gyenge száraktól, érdemes a föld felső rétegét felfrissíteni, új virágföldre (a legjobb a muskátliföld) cserélni, majd a művelet után alaposan meg kell öntözni a növényt.

Ha a muskátli jól vészelte át a telet, sőt már elkezdett új hajtásokat, bimbókat hozni, akkor elég csak a száraz, sárga leveleket és szárakat leszedni róla. A föld felső rétegét érdemes leszedni és új virágföldre cserélni.

Fokozatosan kell hozzászoktatni a muskátlit a szabad levegőhöz

A jó idő beköszöntével, amikor már biztosan nincsenek éjszakai fagyok, a muskátlit fokozatosan kell visszaszoktatni a szabad levegőhöz. Az átteleltetett növényt először félárnyékos helyre érdemes állítani, hogy szokja a levegőt, a napfényt, ugyanis a hirtelen, erős fény könnyen megégetheti a muskátli leveleit. A pár napnyi félárnyékos pihentetés után kerülhetnek ki az erősebb, naposabb helyekre.

Ha további tippeket szeretnél olvasni az átteleltetett muskátli kiültetéséről, olvasd el korábbi cikkünket is.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek