Vágólapra másolva!
A 2021-22-es Bundesliga-szezon előtt a korábban soha nem tapasztalt edzőkeringő igazi vesztesének a Wolfsburgot a Bajnokok Ligájába vezető Oliver Glasner tűnt. Mert mindenki „felfelé bukott", a wolfsburgiakkal csodát tevő, alig ismert tréner viszont látszólag visszalépett. Nem nehéz belátni: egy BL-ben induló csapat padját átadni egy „nullkilométeres" edzőnek, és elmenni egy gyengébb csapathoz, az bizony meglehetősen furcsa. Mindenki, akinek feltűnt ez a váltás azt mondta: ez a Glasner megőrült!

A 2020-21-es bajnokságban az Oliver Glasner vezette VfL Wolsburg végig hatalmas harcot vívott a Borussia Dortmunddal és a Bayer Leverkusennel a harmadik-negyedik helyért. Ehhez a harchoz tavasszal csatlakozott az Adi Hütter által felkészített Eintracht Frankfurt. A Leverkusen (rossz szokása szerint) hamar kiszállt innen, és a hajráig úgy tűnt, hogy a Frankfurt és a Wolfsburg lesz a BL-ért vívott küzdelem győztese. Ám az előbbi a hajrában összezuhant, a Dortmund nagyon összekapta magát, és végül az Eintracht helyett a BVB kvalifikálta magát a mindenki álmát jelentő elitsorozatba.

Glasner óriási meglepetésre bevitte a „farkasokat" a Bajnokok Ligájába, a versenyfutás nagy vesztese pedig az Eintracht Frankfurt lett.

Majd ekkor elkezdődött a már említett edzőkeringő. A Dortmund „elcsábította" a Mönchengladbachtól Marco Rose-t, utóbbi helyére a Frankfurt trénere, Adi Hütter lépett. Két magasra értékelt edző lépett így (látszólag) felfelé. A Bayern München kedvéért otthagyta a Leipziget Julian Nagelsmann, így a négy BL-induló német csapat közül három gyorsan váltott a kispadon. A negyedik helyen végző Wolfsburgnál viszont látszólag minden rendben volt. Hiszen Glasner vezetésével olyan magasra jutott a csapat, ahol története során ritkán járt.

Oliver Glasner tavaly mindenkit meglepett a döntésével Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Elmar Kremser/Sven Simon

Ám ekkor történt valami váratlan! Glasner elhagyta a gárdát, az általa Európa-ligába taszított Eintracht Frankfurt kedvéért. Ráadásul egy olyan helyre érkezett, ahonnan távozott a sportigazgató, Fredi Bobic, és több vezető, sokan azt gondolták, hogy megalázó vesszőfutás vár a csapatra az új évadban.
Új vezérkar, új edző, és „erősítésként" olyan játékosok érkeztek, mint Fabio Blanco, Ignacio Nacho, Enrique Herrero, Jesper Lindström, Rodrigo Zalazar, Christopher Lenz, Goncalo Paciencia, Rafael Borré. Miközben elment a 28 találattal házi gólkirály, André Silva, és visszatért a Real Madridhoz Luka Jovic.

Nem véletlen, hogy a szezon előtt a reménykedő szurkolókat ezzel a mondattal próbálta a realitás talajára lehozni Glasner:

Az biztos, hogy a bajnokság elején nemhogy BL-szereplésről nem álmodhattak a drukkerek, de a pesszimisták már a kiesés elkerülésével is kiegyeztek volna. Az első hat fordulóban nem tudott győzni a Frankfurt. A három nyeretlen csapat egyike volt. A Német Kupából még augusztus elején az első fordulóban kiesett a harmadosztályú, Waldhof Mannheimtől elszenvedett 2-0-s vereséggel. Az Európa-liga csoportküzdelmeit pedig hazai döntetlennel kezdte.

Német Kupa, első forduló

Eintracht Frankfurt:
Trapp - Tuta, Hinteregger, Ndicka - da Costa, Sow, Rode, C. Lenz, Kamada, Lindström – Borré

Erre az összeállításra majd a későbbiekben még visszatérünk, de előtte rögzítsük, hogy Glasner az első nyolc tétmeccsének egyikét sem tudta megnyerni új csapatával. Már inogott a pozíciója, és nyilván esténként sűrűn verte a fejét a falba, hogy miért is hagyta ott a BL-ben szereplő Wolfsburgot. Valószínűleg felrémlett számára, hogy közelebb van a munkanélküliséghez, mint egy kisebb sikerhez ezzel a gárdával. Szerencséjére a vezetők is tudták, hogy mit lehet várni ettől az állománytól, és türelmesek voltak.

Ki tudja meddig tartott volna a bizalom, ha a 7. játéknapon nem történik meg a csoda: a Frankfurt az első bajnoki győzelmét az addig veretlen Bayern otthonában aratta.

Abszolút szerencsés diadal volt, csak azért nem lehet azt mondani, hogy teljesen érdemtelen, mert a 31 éves Kevin Trapp kapus földöntúli bravúrok sorozatával élete addigi legjobb teljesítményét nyújtotta.
Ám ettől a váratlan sikertől nem kapott szárnyakat az Eintracht. A 10. fordulóban annyi pontja volt, mint az osztályozós helyen álló Augsburgnak. Viszont az Európa-ligában beindult! Legyőzte a belga Antwerpet és a görög Olympiakoszt, és ezekkel a sikerekkel a háta mögött magabiztossá vált a bajnokságban is. 2022-ben az utolsó hét mérkőzéséből hatot megnyert a Bundesligában.

A karácsonyt a hatodik helyen töltötte, csak két ponttal kevesebbet gyűjtve a harmadik helyen „telelőnél".

Az Európa-liga csoportköréből pedig elsőként jutott tovább, három győzelemmel és három döntetlennel, és az új szabályok értelmében a legjobb 16 között folytathatta. Glasner összecsiszolódott a Frankfurttal (is).

Az El nyolcaddöntőjében 2-1-re nyert a spanyol Betis otthonában, majd a visszavágón előbb óriási peche volt, majd nagy szerencséje. Ugyanis a Betis a 90. percben szerzett góllal hosszabbításra mentette a párharcot (ha nem változik meg erre az évre a kiírás, akkor 180 perc után a Frankfurt jut tovább), majd a 121. percben a spanyol csapat öngólt vétett, és így folytathatta a német a legjobb nyolc között.

Ahol a Barcelona várt rá, és itt már senki nem adott esélyt a német gárdának. A frankfurti 1-1 után sem. Legalábbis a külső szemlélők közül.

Ugyanis 30.000 Eintracht-drukker annyira biztos volt az évtizedek óta világverő csapat otthonában aratott győzelemben, hogy elutazott a katalán városba.

És mind a 30.000 be is jutott a stadionba, melynek módját azóta is vizsgálják az arra illetékesek. Azt meg a focihoz értők elemezgetik hetek óta, hogyan juthatott a Franfkfurt 3-0-s vezetéshez a Nou Campban. Pedig a válasz egyszerű: becsülettel felkészült, a remek taktikát fegyelmezetten végrehajtotta, és a helyzetek értékesítésével sem volt gond. A háromgólos előny még a 90. percben is megvolt, a Barca a hosszabbítás perceiben szerzett két gólt, de a 2x15 perces ráadást már nem tudta kiharcolni.

Az Eintracht Frankfurt szurkolói felforgatták Európát. Forrás: AFP/Ian Kington

Glasnerék jutottak a legjobb négy közé, ott pedig kettős győzelemmel léptek át a West Ham Uniteden.
A Glasgow Rangers elleni drámai döntő pedig még nyilván mindenkiben él, aki látta. Egy védelmi bizonytalanság (vagy balszerencse?) után Joe Aribo szerzett vezetést a skót csapatnak az 57. percben, majd Rafael Santos Borré egyenlített a 70. percben. És nyilván senki nem felejti Kevin Trapp bravúrját Ryan Kent lövésénél a 118. percben.

Egy jó kapus sem fog meg ötnél többet ilyen ziccerből a pályafutása során.

Aztán az „orosz rulettben" a negyedik párban bravúrosan hárította a csak a büntetők miatt behozott Aaron Ramsey lövését.

Az este hőse, Trapp a meccs utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy a kapusedzője, Jan Zimmermann a kulacsára felragasztott egy cédulát, melyre ráírta, hogy a skót csapat lehetséges lövői hová szeretik elsősorban rúgni a tizenegyest. És azt is, hogy Ramsey mindig az utolsó pillanatig várja, hogy a kapus elugorjon. Ezt tudva Trapp türelmes volt, és így tudta kirúgni a kupa sorsát eldöntő 11-est.

A frankfurti játékosok a Borré mindent eldöntő lövése utáni pillanatban Forrás: AFP/Javier Soriano

A sikeredzö, Oliver Glasner ezt mondta:

Még azok a játékosok is nagy támogatásban részesítettek minket, akik nem játszottak sokat, vagy egyáltalán nem léptek pályára a sorozatban. Ez a hozzáállás vezetett ide minket. Most néhány napig ünnepelni fogunk, az biztos!"

És akkor itt az ideje, hogy visszatérjünk egy korábbi ígéretre!

Hasonlítsuk össze ezt a kezdőcsapatot a Német Kupa első fordulójában megalázó módon elbukóval!

Európa-liga, döntő

Eintracht Frankfurt:
Trapp - Toure, Tuta, Ndicka - Rode, Sow, Knauff, Kostic, Lindström, Kamada - Borré

Bizony, nyolc ponton egyezik a két csapat! Hinteregger, da Costa és Lenz helyett ezúttal Toure, Knauff és Kostic szerepelt. Ráadásul Lenz is bejött az El-döntőn, továbbá csereként pályára lépett mindkét találkozón Hasebe.

Akkor mi lehet a különbség a két gárda között?
Nem „mi", hanem „ki"!
Egyértelműen Oliver Glasner!

Ki ez az ember, aki ezt a csodát véghez vitte?

Oliver Glasner osztrák, és az egész labdarúgó pályafutását hazájában töltötte. Hátvéd volt, nem világklasszis, de nagyon megbízható. Ennek köszönhető, hogy több, mint 500 mérkőzésen játszott az osztrák Bundesligában. Néhány meccs kivételével mindegyiken a Ried mezében, ezzel a csapattal kétszer ünnepelhetett hazai kupagyőzelmet. 21 éves korától 37 évesig tartott a karrierje. Tovább is tarthatott volna, de egy olyan esemény vetett véget annak, amely majdnem az életének is. 2011. júliusában egy Ried-Rapid bajnokin fejsérülést szenvedett, de ő a dologgal nem törődve készült a Bröndby elleni El-selejtezőre.

Ám a fejsérülése után négy nappal agyvérzést kapott, és csak azonnali műtéttel tudták megmenteni az életét.

Szó sem lehetett arról, hogy folytassa a pályafutását.
37 évesen csatlakozott Ralf Rangnick edzői csapatához az RB Salzburgnál, majd vezetőedző lett a Riednél, később a Linznél. A 2018-19-es szezonban a LASK-kal ezüstérmet szerzett, és így indulhatott a BL-selejtezőben. Ám a harmadik körben kiesett a Besiktas ellen, de addigra már aláírt a Wolfsburghoz.

A történet innentől ismert.

Ám az epilógusához hozzátartozik, hogy a tavalyi edzőkeringőbe érintettek közül a Mönchengladbachot idén a kiesőzóna közelébe taszító Adi Hütter az utolsó mérkőzés után lemondott. A Dortmundhoz csábított Marco Rosetól három nappal a bajnokság után megváltak. A Wolfsburghoz érkező egykori Bayern-sztár, Marc van Bommel még a bajnokság előtt a szabályok nem ismerete miatt kiejtette a farkasokat a Német Kupából, majd egy nagyon gyenge BL-csoportban lehetetlen helyzetbe hozta a „falkát", emiatt már a 9. forduló után kirúgták. Julian Nagelsmann ugyan bajnok lett a Bayernnel, de a müncheni szurkolók képtelenek megbocsátani neki az 5-0-s vereséget a Német Kupában a Mönchengladbach-hal szemben, továbbá a Bajnokok Ligájában a salzburgi és a villarrreali minősíthetetlen játékot, és a spanyol kiscsapat elleni kiesést a negyeddöntőben. A helyére érkező Jesse Marsch-ot a 14. fordulóban egy 11. helyen álló Leipzigtől bocsátották el, amely közelebb volt az osztályozós helyhez, mint a BL-indulást érőhöz. Ha Marsch-on múlik, biztos nem nyer Német Kupát a három magyar játékost foglalkoztató csapat.

Csak egy edzőnek jött be a tavaly nyári átigazolás. Az egy éve a klubváltással mindenkit megdöbbentő Oliver Glasnernek.