Kikaptak a magyar lányok a döntőben, ám büszkék lehetünk az ezüstéremre is

LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)LAKNER GÁBOR, PATAI GERGELY (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.02. 19:45
null
Alulmaradtunk... (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar rendezésű vizes világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a fináléban az Egyesült Államoktól.

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
VÍZILABDA, NŐK
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Magyarország 9–7
(2–1, 2–2, 3–1, 2–3)
Hajós uszoda, 6000néző. V: Margeta (szlovén), Ohme (német)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: ASHLEIGH JOHNSON – Fattal, Raney, MUSSELMAN 5, Ava Johnson, STEFFENS 1, S. Haralabidis. Csere: R. NEUSHUL 3, Prentice, Mammolito, Gilchrist, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI-NAGY 2, MÁTÉ ZS. 1, Parkes, GURISATTI 3, Vályi V. Csere: Rybanska, Faragó K., Garda, Leimeter, Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 9/2, ill. 11/3
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Rybanska (20. p.), Mammolito (27. p.), Gurisatti (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Adam Krikorian: – Sohasem játszottunk ehhez még csak hasonló méretű és hasonlóan lelkes közönség előtt sem. Meccs közben még nekem is eszembe jutott, hogy ez fantasztikus, még akkor is, ha a saját gondolataimat sem hallottam. Erre nem lehet felkészülni, egyúttal úgy voltunk vele, hogy akár nyerünk, akár veszítünk, ebben a hangulatban játszani szenzációs élmény marad. De a győzelem pláne!
Bíró Attila:
– Először is köszönetet kell mondanom a lányoknak, mert tényleg mindent kiadtak magukból ebben a két hétben. Kicsivel több szerencsére és némi dörzsöltségre lett volna még szükségünk a győzelemhez. Ez a világbajnokság a női szakág és a teljes sportág ünnepe volt, de ha már amerikai kollégám a hatezer nézőnket irigyli, én az aranyérmeit.

ÖSSZEFOGLALÓ

Váratlan fordulatok vezették fel a hazai rendezésű világbajnokság női tornájának döntőjét, elvégre női pólómeccsen – meg ha már itt tartunk, bármilyen pólómeccsen – nem hallottunk még az uszodához közeledve kétségbeesett „Jegyet veszek! Jegyet veszek!” kiáltást, mint ahogy olyat sem feltétlenül láttunk, hogy egy találkozót a kivetítőn közvetített lánykérés vezessen fel, de Attila és Dóri révén ez is megtörtént – egyébként Dóri igent mondott.

Nem tudjuk, végül bejutott-e a jegyet kereső szurkoló, ám vele vagy nélküle is megtelt a Hajós uszoda, hatezren várták, hogy a magyar és az amerikai válogatott összecsapjon a világbajnoki döntőben – és egy hatalmas molinón még Benedek Tibor is megjelent a lelátón. A közönség nagyjából az első ráúszás után őrjöngeni kezdett, és el sem hallgatott egy órán keresztül.

Az első negyed annak ellenére is teljesen rendben volt, hogy egy góllal az amerikaiak megnyerték. Kezdjük azzal, hogy a döntő első gólját Gurisatti Gréta lőtte egy nagyszerű befordulás után, aztán az sem mutatott rosszul, hogy a háromszoros címvédő amerikaiak több támadása is lövés nélkül, sarokba hajított labdával ért véget. Ugyan később fordítottak, és a védekezésük rendkívül szigorú volt, de hát a miénk is, emberhátrányban hatalmasakat blokkoltak a magyar védők.

Nyilván olyan döntő nincs, amelyikhez Keszthelyi-Nagy Rita ne szólna hozzá, óriási góllal egyenlített, a túloldalon viszont Maddie Musselman a hátára vette a csapatát, és harmadszor is vezetéshez juttatta a tengerentúliakat. Az emberelőnyeinket viszont rendre elszórtuk, pedig ezeket a lehetőségeket nagyon meg kellett volna becsülni, hiszen hat a hat ellen a lövőhelyzet kialakítása is elképesztően nehéz volt. Ezen a rossz szokáson Gurisatti változtatott, úgyhogy harmadszor is egyenlítettünk. Bíró Attila szövetségi kapitány előzetesen elmondta, csak úgy lehet esélyünk, ha folyamatosan tapadunk az ellenfélre, ez pedig emberfeletti védőmunkával sikerült is. A nagyszünet előtt az amerikaiak visszavették a vezetést, egy parádésan megjátszott fór végén a korábbi UVSE-játékos, Maggie Steffens lőtt a kapuba, így 4–3-as vezetésükkel fordultak a csapatok.

A harmadik negyed viszont elég rosszul kezdődött, kihagyott magyar emberelőny után a Neushul nővérek legfiatalabbika, Ryann ejtett a kapuba, először vezetett kér góllal az ellenfél. Nem sokon múlt, hogy három legyen belőle, ám Magyari Alda kétszer is bravúrral védett. Bíró Attila jó ütemű időkérése után ismét Gurisatti lőtte szét a kaput fórból.

Margeta sporttárs ekkor ötméterest fújt Rybanska Natasára egy olyan szituációban, ami inkább tűnt víz alá vitt labdának, ezzel a bekkünk kipontozódott, ráadásul Musselman belőtte a büntetőt. Ezúttal sajnos nem tudtunk visszajönni egy gólra, Neushul pedig háromra növelte a rivális előnyét. Az emberfóros játékunk ráadásul továbbra is hagyott kívánnivalót maga után, Ashleigh Johnson elképesztően védett, így azt utolsó negyedet 7–4-es hátrányból kezdtük – a helytállás megvolt, de a győzelemhez innentől kezdve csoda kellett volna.

A mieink közel is voltak a csodához, mínusz négyről visszajöttek egyetlen gólra, úgy, hogy a végén már a kapus Magyari is felúszott támadni. Egyenlíteni azonban nem sikerült, az ellenfél újabb ötméterest kapott, a reklámtábla meg egy jobblábas kapáslövést a felrobbanó Bíró Attilától. Musselman ezúttal sem hibázott, az amerikaiak így 9–7-re győztek.

A magyar válogatottnak azonban nincs miért szégyenkeznie, egyrészt a világbajnoki ezüstérem is elképesztően nagy teljesítmény, ráadásul a meccs nagy részében tartotta a lépést a hét éve egyeduralkodó amerikaiakkal, és olyan dolgokat művelt a vízben, amilyenekre a világon senki más nem képes az ellenfélen kívül. A mieink nagyon szomorúak voltak a lefújás után, a kapitány összeroskadva ült az időmérő óra előtt, miközben a győztesek boldogan pancsoltak – néhány nap múlva azonban egészen biztosan egyre jobban fényesedik majd az ezüstérem.

Ami ilyen játékkal előbb-utóbb arany lesz.

Gurisatti Gréta: Mindent megtettünk, alig bírtam kimászni a vízből

A lányok örülnek, Bíró Attila (még) nem

Magyari Alda:Soha nem felejtem el, ahogy tizenhárman felléptünk a dobogóra

PERCRŐL PERCRE

(waterpololive.webpont.com)
(waterpololive.webpont.com)

8. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

8. perc Keszthelyi ötről a bal alsó mellé lő. Annyi.

8. perc Musselman jobbal a bal felsőbe lő, 9–7. Ez a hajó elúszott.

Gurisatti reklamál, azért engedte el az amerikait, mert szabálytalannak ítélete a szabaddobását. Tényleg látványosan leállt.

8. perc Nyitott védekezés, emberfogással, Gilchristot elengedi, majd hátulról a víz alá nyomja Gurisatti, ötméteres. És kipontozódás. HAZAI PÁLYA? HAZAI USZODA?

7. perc Leimeter passzát Keszthelyi a jobb alsóba bombázza kissé jobbról, három méterről! 8–7!

7. perc Musselman a jobb sarok mellé lő ötről. UTOLSÓ ESÉLY!

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


6. perc Haralabidis bejátszása rossz, Garda hatméteres lövése még rosszabb.

6. perc Elképesztően nyugodtak az amerikaiak... Rossz ómen...

6. perc Amerikai emberelőny három másodperccel a támadóidő lejárta előtt, és amerikai időkérés.

5. perc Musselman ötméteres lövése a blokké,Vályi nagyon csúnyán eladja aztán...

Csak megadták a gólt!

Nagy magyarázkodások, Bíró gesztusaiból ítélve mégsem gól a gól.

A csuda vigye el, tényleg megállt az óra támadás közben...

4. perc Szilágyi ötről, középről a léc alá lő kis lóbálás után. 8–6! Videóznak valamit amerikai kérésre, de gól a gól.

4. perc Tombol a közönség, kell a buzdítás, Magyari eléri a jobb felső előtt Prentice közeli pöccintését!

3. perc Ismét előny, Vályi jobbról középre ad, két méterről Máté a bal alsóba teszi a labdát kapásból, a nagyot repülő Johnson keze között. 8–5!

3. perc Parkes hozza az emberelőnyt, de Keszthelyi a jobb sarok mellé lő. Ha ez bemegy... De nem, Musselman ötről a lécre trafál!

2. perc Máté bejátszását elszedik Parkestól, háromról a jobb alsóba lő gyengén, de pontosan Neushul. Védelmi összeomlás, két méter volt ez inkább. 8–4!

1. perc Amerikai siker a ráúszásnál, Magyari eléri a jobb sarok előtt Haralabidis négyméteres lövését!

1. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Telt ház, fergeteges hangulat, majd hatalmas ünneplés és a kötelező vízbe dobás elől sikeresen menekülő Faragó Tamás (helyette Györe Lajos másod­edző repült), aki ott volt, nem feledi azt a napot. A gólkirálynő Primász Ágnes (12) lett, aki a hangosbemondóból tudta meg a tényt… És ha már az aktuális világbajnokság kapcsán hoztuk elő a huszonegy évvel ezelőtti sikert: a mostani vb-döntő önmagában van akkora eredmény, mint 2001-ben az Eb-győzelem volt.

Egyszer már győzött a Margitszigeten női vízilabda-válogatottunk, igaz, 2001-ben nem világbajnokságot, hanem Európa-bajnokságot nyert a Faragó Tamás vezette csapat. A csoportgyőzelem után az elődöntőben úgy nyert az együttes 7–6-ra az oroszok ellen, hogy az utolsó negyed előtt 7–4-re vezetett, a döntőben pedig 5–2-es első félidő után 10–8-ra sikerült felülmúlnia az olaszokat.

8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc Rossz amerikai attak, van 30 másodperc még vissza. Vályi jobbal a bal oldali kapufára lő négyről, félmagasan, picit jobbról.

7. perc Szilágyi ötről a léc alá találna, de ketten is blokkolnak egyszerre.

7. perc Neushul jobbal a bal felsőbe lő, Magyari rosszul ért a labdához... 7–4!

6. perc Haralabidis jobbal a bal sarokba lőne, de hazai a kapufa most, a támadásunk meg halovány...

5. perc Szigorú magyar védekezés, nincs amerikai lövés, a másik oldalon Garda hatról Johnson elé talál...

5. perc Szilágyi balról Gurisatti elé sóhajtja a labdát, a kétméteres lövés a blokké.

4. perc Musselman jobbal a bal felsőbe varázsolja a labdát, nagyon pontosan. 6–4!

4. perc Ötméteres az amerikaiaknak, hazai pálya? Ajándék a vendégeknek. Rybanska meg kipontozódott.

4. perc Leimeter passzát ötről jobbal a jobb felsőbe vágja középről Gurisatti! 5–4!

4. perc Magyar időkérés.

4. perc Magyari elér a jobb alsó előtt Neushul kétméteres lövését. Musselman kiáll közben.

4. perc Haralabidis "ziccerdobását" eléri a jobb alsó előtt Magyari!

3. perc Parkes keményen dolgozik, emberelőny, Szilágyi négyről a jobb alsót veszi célba, de Johnson odaér erre is!

2. perc Oh, a jobb alsóba ejt ötről jobbal Neushul... Nagyon szép, szó, ami szó... 5–3!

1. perc Vályi-sikerrel, Parkesról kiállítás, Gurisatti kissé balról jobbal eltalálja a kapust. 10 magyar lövés, 7 Johnson-védés...

1. PERC FOLYTATJUK!

Magyari Alda, a magyar válogatott kapusa a meccs előtt az elődöntőről: – Az utolsó három percben csak annyit mantráztam, hogy „Egy védés, egy védés...”. És ha megvan az az egy védés, akkor bejutunk a döntőbe. Szerencsére bevált. Ha így megy a támadás szombaton is, akkor biztos, hogy nem lesz gond, a védekezésen kell még csiszolni. Még mindig van bennünk, és bár nagyon jó az amerikai csapat, nem tökéletes, meg lehet találni azokat a részeket, amelyek náluk is hiányosságok.

(waterpolo.hu)
(waterpolo.hu)



8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc 16 másodperccel a vége előtt Garda elereszt egy pontatlan ötméteres lövést, Musselman hétméteres szabaddobását védi a bal alsó előtt Magyari!

8. perc Steffens passzát egy méterről a kapus fejére húzza a labdát Gilchrist, az onnan a jobb felsőbe pattan. Pech, 4–3!

8. perc Amerikai emberelőny, Rybanska második személyije.

7. perc Garda után Faragó is jelentkezik egy zseniális blokkolással, Garda jobbal hatról, középről a léc fölé lő. Blokkolták ezt is.

7. perc Rybanska kiáll, Musselman passzából Steffens ötről kapura lő, de a blokk kisegíti a kapus ezúttal is.

6. perc Fattal lövése is Magyarié, Gurisatti majdnem eladja, csak majdnem. A bejátszás Rybanskáé, a közeli lövést blokkolják.

5. perc Jó a blokk, Parkes lövése nem ér, kiállítás volt előtte, Gurisatti a szabaddobás után a jobb felsőbe pattint jobbal négyről, picit balról. 3–3!

3. perc Magyar előny, Keszthelyi ötről lő is, Johnson eléri. Szöglet, Keszthelyi újabb távolija még rosszabb, Johnsoné.

3. perc Magyari elkapja a bal felső alatt Musselman lövését, kontra, kontrafault, Musselman köszöni szépen, jobbal a jobb alsóba pattint ötről. Mesterhárom–2...

2. perc Keszthelyi kiegyenlít, Vályi sokat dajkálja a labdát, Keszthelyi a szabaddobás után ötről jobbal a jobb alsóba szórja a labdát, csoda pontosan. 2–2!

2. perc Vályi kiáll, a második személyije már... Fattal ötről lő is, de Máté bal kézzel blokkol!

1. perc Vályinak köszönhetően mienk az első támadás. Emberelőny, de négyről jobbal a jobb alsó mellé talál Keszthelyi.

1. PERC FOLYTATJUK!

Az amerikai női vízilabda-válogatott világbajnokságon legutóbb 2015-ben kapott ki, akkor a csoportmeccsek során az olaszoktól szenvedett vereséget. Mellesleg nemcsak háromszoros címvédő, hanem a legutóbbi három olimpiát is az Egyesült Államok nyerte meg. Ugyanakkor Tokióban tavaly a csoportmeccsek során Bíró Attila csapata hatalmasat küzdve legyőzte az amerikaiakat.

8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc De jó középen a blokk Keszthelyitől, Gilchrist próbálkozott ismét közelről, sőt milliméterekkel lő a bal felső mellé a saját kapuja előtt Faragó!

8. perc Újabb rossz, túlpasszolt amerikai támadás, Garda ötről lő, de középre, Johnson bal kézzel véd a bal füle mellett. Vályi kiáll, van idejük az amerikaiaknak.

6. perc Leimeter jobbról jövő bejátszása is Johnsoné, Magyari elkapja a jobb alsó előtt Fattal lövését. Megindul Keszthelyi, a kapussal néz farkasszemet, de utoléri őt a villámgyors Fattal.

Mumusselman...

6. perc Rybanska ötméteres ejtése kapuscsemege. Kontra, Gilchrist meg ziccerben egy testhosszról a léc fölé lő!!!

5. perc Rossz passz Rybanskától, általános csodálkozás. Rybanska kiáll, nagyon közel a védelmi vonal a kapuhoz, Musselman észre is veszi, kissé balról jobbal a jobb, azaz a rövid alsóba talál, két méterről. 2–1!

4. perc Gurisatti kiáll, jobbal ötről a bal felsőbe bombáz Musselman. 1–1!

4. perc Kőkemény, szigorú magyar védekezés, Vályi hatméteres, jobblábas lövése a jobb alsó sarok mellé megy a blokkról.

Heves amerikai reklamálás, majd videózás. De gól a gól.

3. perc Most sem jutnak lövéshez az amerikaiak, kellene már a magyar gól... BENT IS VAN, Gurisattinak Szilágyi bejátszása merész, de zseniális, Gurisatti jobbal a bal felsőbe lő, a labda a lécről a gólvonal mögé pattan. 0–1!

2. perc Remek magyar védekezés, Gurisatti távoli, jobbkezes próbálkozását blokkolják.

1. perc
Vályi elhozza a labdát, szoros harcban, de sikerült. Azonnal emberelőny, de elkapkodjuk, Gurisatti passza után Szilágyi lövése csemege aztán Johnsonnak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink kék sapkában, az amerikaiak fehérben.

A VÍZILABDA-TORNA ADATBANKJA ÉS PROGRAMJA ITT!»

Hollandia szerezte meg a női vízilabdatorna bronzérmét, miután a szombat délutáni helyosztón 7–5-re legyőzte Olaszországot.

Ashleigh Johnson, az amerikai válogatott kapusa: – Kívülről úgy tűnhet, hogy eddig könnyű dolgunk volt a világbajnokságon, mert magabiztosan nyertük meg a meccseinket, de a vízben máshogyan éljük meg. Sokat várnak tőlünk, ami helyez némi nyomást a vállunkra, ráadásul az egyenes kieséses szakaszban már nincsenek könnyű ellenfelek. Minden gólért, labdaszerzésért, blokkért és védésért meg kell majd dolgoznunk a magyarok ellen is, nehéz mérkőzés lesz.

– Mit tart a legnagyobb erősségüknek?
– A csapategység mellett a védekezésünket, az olaszok ellen is megmutatkozott, hogy mindenki kiveszi a részét a melóból. Két klasszis kapusunk van, de mi, mezőnyjátékosok azon vagyunk, hogy minél kevesebb lövést kapjanak, blokkokkal és a centerek körüli szoros védekezéssel igyekszünk megkönnyíteni a dolgukat. A védekezés minden mérkőzésen fontos, így lesz ez a döntőben is.

– Ha már említette a döntőt, mire számít a magyar válogatott ellen?
– Szoros, kiélezett mérkőzésre, de ez így lett volna akkor is, ha a hollandok érkeznek a másik ágról. A magyar játékosok technikailag képzettek és erősek, csapatként pedig egységesek, amit több világversenyen is bizonyítottak már. Ez a döntő a szurkolók miatt különleges lesz, nagyon izgatottak vagyunk!

– Belülről is olyan sima volt az olaszok elleni elődöntő, mint amilyennek kívülről tűnt?
– Egyáltalán nem, hiába nyertünk magabiztosan, minden gólért nagyon megdolgoztunk – válaszolt Rachel Fattal. Az olasz válogatott jó erőkből áll, ekkora különbség nincs a két csapat között, de ezúttal mi voltunk a jobbak, végig fegyelmezetten játszottunk. Sokat segít a mérkőzéseken, hogy nagyon összetartó társaság vagyunk, de természetesen mindig kellenek a kimagasló egyéni teljesítmények is.

– Mire számít a döntőben, meglephetik az amerikaiakat?
– Hosszú út végéhez érkeztünk, amit nem kezdtünk jól, de amikorra kellett, felépítettük magunkat. Már önmagában az is elképesztő, hogy hazai közönség előtt döntőt játszhatunk, szeretnénk kiélvezni minden percét. Felszabadultak leszünk, mert a hollandok legyőzésével lekerült a teher a vállunkról, az amerikaiak ellen már nem mi leszünk az esélyesek. Szeretnénk jó játékkal kiszolgálni a szurkolóinkat, mert nagyon hálásak vagyunk a támogatásukért.


– Mi volt a hollandok elleni győzelem kulcsa?
– Elsősorban a mentális erőnk, végig volt tartása a csapatnak, pedig nem ez volt a legjobb meccsünk a tornán – válaszolta Leimeter Dóra, magyar válogatott balkezese A védekezésünk valamiért nem volt olyan feszes, mint addig, de támadásban mindig volt valaki, aki váratlant húzott. Arról beszéltünk a mérkőzés előtt, hogy az nem fordulhat elő, hogy a hollandok jobban akarják a győzelmet. Egymásért harcoltunk, egy pillanatra sem adtuk fel, aminek meglett az eredménye, hiszen ott vagyunk a világbajnoki döntőben!

Leimeter Dóra volt a hollandok elleni gyilkos elődöntő egyik magyar hőse (Fotó: Getty Images)


Favoritként érkezett a világbajnokságra az amerikai válogatott, amely a legutóbbi három olimpiát és vb-t egyaránt megnyerte. A keret hemzseg az európai topcsapatokban pallérozódó klasszisoktól, Stephania Haralabidis és Ashleigh Johnson az idén LEN-kupát nyert az Eth­nikosszal, míg az Euroliga döntőjében Jordan Raney (Olimpiakosz) és Maggie Steffens (Sabadell) is érdekelve volt. A világbajnokság csoportkörében csak a hollandok állították valódi kihívás elé az amerikaiakat, de ellenük is simán, 11–7-re nyertek, így egyenes ágon a nyolc közé kerültek. A negyeddöntőben megismétlődött a három évvel ezelőtti finálé, ám a spanyol válogatott csak a nagyszünetig tudta tartani a lépést a nyolc lövésből hat gólt szerző Haralabidis vezette Egyesült Államokkal, amely 13–8-as győzelemmel jutott be az elődöntőbe. Ott aztán szintén nem volt kérdés, ezúttal a védekezés volt a kulcs, Amanda Longan másfél negyeden át gólt sem kapott az olaszoktól, a vége 14–6 lett. A papírforma a döntőben is az amerikaiak mellett szól, ugyanakkor nagy tornán legutóbb éppen a magyar válogatott tudta legyőzni Adam Krikorian együttesét, a tokiói olimpia csoportkörében 10–9-re nyertek a mieink.

Petrovics Mátyás, korábbi szövetségi kapitány: – Szokás azt mondani, hogy az amerikai válogatott dominanciája miatt mindenki más csak az ezüstért szállhat versenybe a világbajnokságokon és az olimpiákon, de szerintem a mieink ezúttal igenis az aranyért játszanak. Mikor verjük meg őket, ha nem most?! A közeg, ami a Szigetet jellemzi a világbajnokság alatt, épp azt a löketet adhatja meg a csapatunknak, amivel kompenzálhatjuk az amerikaiak tudásfölényét, a miliő megadhatja a pluszt. Szakmai­lag nem igazán látni náluk nemhogy gyenge, de még gyengébb pontot sem. Ez hosszú évek óta igaz, nem véletlenül uralják a mezőnyt és nyernek meg mindent 2015 óta folyamatosan. Mindig mindenki úgy mehet be ellenük a vízbe, hogy ők az esélyesek – ez most is áll természetesen, hiszen az elődöntőben Olaszországgal szemben is erőt demonstráltak. Az amerikaiak nagyon kevés vereséget szenvedtek el az elmúlt években, de az egyiket egy éve éppen tőlünk.

A teljes beszélgetés Valkai Ágnessel és Drávucz Ritával itt hallgatható meg.

„Máig emlékszem, hogy hol volt a megbeszélés a döntő előtt. Faragó Tamás akkor annyit mondott, hogy lányok, ne túlélni akarjátok, hanem megélni ezt a döntőt. Úgy tudtunk ezáltal odamenni az uszodába, hogy nem volt rajtunk teher, nem volt vesztenivalónk” – emlékszik vissza a 2005-ös döntő előtti pillanatokra Valkai.

Valkai és Drávucz 2005-ös montreali világbajnokságon legyőzte az amerikaiakat a döntőben, az akkori siker a női válogatott legutóbbi vb-győzelme.

„Azt tudom mondani, hogy összeállt a puzzle. Persze voltak hibák, meg rossz döntések, de a szerencse mindig úgy hozta, hogy mi jöttünk ki belőlük győztesen” – vélekedett a csapat Hollandia elleni mérkőzéséről Drávucz.

„Nagyon komplexnek, nagyon összetartónak és nagyon felszabadultnak látom a csapatot. A hollandok elleni meccs szemet gyönyörködtető és magas színvonalú volt, a lányok jól is játszottak, a csapat egységben nagyon jól működött” – mondta Valkai a csapatról és az elődöntős teljesítményről.

Valkai Ágnes és Drávucz Rita, a 2005-ben világbajnoki címet nyerő női vízilabda-válogatott játékosai voltak a Sportrádió Hazafutás című műsorának legutóbbi vendégei. A két korábbi világbajnok felidézte a Montrealban rendezett világbajnokság történéseit és tanácsokkal is ellátta a mostani csapatot.

Adam Krikorian, az amerikai női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: – Az eddig mutatott játékunk alapján bizakodó vagyok a döntőt illetően, de nem szeretek konkrét elvárásokat támasztani a csapatom felé. A saját játékunkra kell figyelünk, ami eddig működött, remélhetőleg a döntőben is működni fog. Biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott nehéz ellenfél lesz, a szurkolók pedig csodás hangulatot teremtenek, ilyen közönség előtt az én játékosaimnak is élmény játszaniuk.

– Gyakran mondja, hogy nem érdemes a múlttal foglalkozni, de azért csak erőt adhat a tavalyi győzelem...
– Így van, ráadásul nincs olyan csapat a jelenlegi mezőnyben, amelyik elmondhatja ezt magáról. Világbajnokságon legutóbb 2015-ben az olaszok verték meg őket egy csoportmeccsen, de abból az olasz csapatból már csak négyen maradtak hírmondónak. Ezzel együtt nekünk rengeteget kell tennünk azért, hogy egyáltalán szoros legyen az eredmény. De ahogy az imént is mondtam, ez a csapat képes rá.

– A hírek szerint telt ház előtt játsszák majd a döntőt. Hogyan éli meg ezt a hangulatot?
–Szuperül! Nem is kell külön spannolnom magam, a közönség lázba hoz. Nem tudom, hogyan nézek ki kívülről, de azért igyekszem hideg fejjel végiggondolni a történéseket, nem hagyom, hogy elvigyen a hév, amikor kell, tüzelek, amikor kell, nyugtatok. Bízom benne, hogy a csapatot sem viszi el a hatezer néző, higgadtak maradnak, ami a hollandok ellen is kellett a győzelemhez. Az utolsó gólunk előtt Leimeter Dóra hetet lóbált, mielőtt ellőtte volna a labdát, ez a magabiztosság jellemző a lányokra. Nem mondom, hogy nincsenek hibák a játékunkban, de nagy vonalakban működik, nem véletlenül jutottunk el idáig.

Fotó: Szabó Miklós

– Hogyan telt a szünnap?
– A délelőtti edzés után videóztunk, este pedig edzettünk még egyet, az amerikaiak elleni alapjátékot gyakoroltuk. Egyébként regenerálódás, frissítés és pihenés szerepelt a programban, nagy dolgokat már nem csináltunk.

– Hogyan közelíti meg a világbajnoki döntőt? A tétet hangsúlyozza, vagy éppen ellenkezőleg, igyekszik levenni a játékosok válláról a terhet?
– Az utóbbi, az elmúlt évek eredményei alapján mi vagyunk az esélytelenebb csapat. Ha itthon játszunk, ha nem, valljuk be, az amerikaiak eredménysora és játéka favorittá teszi őket. Amellett, hogy ezzel leveszem a terhet a játékosaimról, ez az igazság is, ugyanakkor azt is tudom, ha valaki, akkor mi meg tudjuk őket szorítani, sőt, meg is tudjuk őket verni. Ehhez nyilván mindennek klappolni kell, még mindig javulnunk kell támadásban és védekezésben is, de erre képes a csapat, és meg is tudja csinálni.

– Milyen játékosokat látott a péntek délelőtti edzésen?
– Elsősorban nagyon fáradtakat, sokat kivett belőlünk az elmúlt két mérkőzés, különösen az elődöntő – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány, aki az amerikaiak elleni világbajnoki döntőre készül a csapatával. – Ugyanakkor ez a legkellemesebb fáradtság, hiszen amikor bejutunk a négy közé, és látjuk a szálláson, hogy már csak négy csapat veszi komolyan az egészet, mi pedig köztük vagyunk, miközben a többiek már mennek szanaszét, az meglehetősen jó érzés. Ráadásul ha négy közé jutunk, van két sanszunk az éremszerzésre, mi pedig már elsőre megszereztük, de abban is biztos vagyok, hogy ezzel nem elégedünk meg. Semmi sem érhet minket váratlanul, készen állunk!

Bíró Attila szövetségi kapitány szerint ha valaki meg tudja szorítani, mi több, meg tudja verni az amerikaiakat a fináléban, akkor az az ő együttese.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik