Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a dédi befőtt-trükkje: így tedd el a meggyet főzés nélkül!

default user icon
MME
Nincs is jobb a házi meggybefőttel készült meggyes piténél vagy piskótánál, de még a meggyleves is finomabb, ha saját terményből csináljuk. Az viszont, hogy a meggy befőzése július elején, többnyire 30 fokos nyári hőségben zajlik, érthető módon sokaknak kedvét szegi. Most mutatunk egy autentikus, garantáltan tartósító, főzés nélküli meggyeltevési metódust. Íme a pincés meggy!

Tombol a nyári befőzési szezon - és ezzel párhuzamosan a kánikula is, így még azoknak is komoly kihívás nekállni a gyümölcsök, zöldségek eltevésének, akik rutinosak és elszántak. Ez régen sem volt könnyű feladat, és már akkor sem átallottak a profi háziasszonyok kitalálni olyan trükköket, amivel leegyszerűsíthetik, megkönnyíthetik ezt a folyamatot. Így született meg a pincés meggy intézménye, ami egy: főzés nélküli befőzés, kettő: a meggy kimagozásán, majd a kész befőtt üvegekbe kanalazásán kívül sok feladat nincs vele. Akinek nincs pincéje, az se ijedjen meg. A hűtőszekrény legfelső polcán nagyjából ugyanaz a hőmérséklet, mint egy százéves téglapincében.


Hozzávalók a pincés meggyhez:

5 kg meggy (kimagozva)
1 kg kristálycukor
1 tk borkősav

Elkészítése:

  1. A meggyet kimagozzuk.
  2. Egy nagy tálban a gyümölcsöt összekeverjük a megfelelő mennyiségű cukorral, majd hűvös helyen (pincében vagy a hűtőszekrény legfelső polcán), időnként megkavarva addig pihentetjük (kb. 2 nap), amíg teljesen felolvad benne a cukor.
  3. Ha ez megtörtént, 1 tk botkősavat keverünk hozzá, majd kifertőtlenített befőttes üvegekbe szedjük, annyi lével, amennyi épp ellepi a gyümölcsöt. Celofánnal, és - ha megvan -, a befőttes üveg tetejével légmentesen lezárjuk.

TIPP: a visszamaradt meggylevet töltsük szörpös üvegbe, és dobjuk fel vele a házi limonádénkat, vagy fogyasszok mgában, szódával higítva!

 Ezek is érdekelhetnek:

Ezek is érdekelhetnek

Friss