Európai Szuperkupa: újra történelmet írhat a Real Madriddal Carlo Ancelotti

Vágólapra másolva!
2022.08.08. 08:44
null
Dávid és Góliát harcát hozza szerdán az európai Szuperkupa (Fotó: Real Madrid)
A Frankfurt legyőzésével Carlo Ancelotti lehet a legtöbb Szuperkupa-sikert arató edző, megelőzve Josep Guardiolát.

A Real Madrid ötödször vagy az Eintracht Frankfurt először – ez a kérdés vár döntésre szerda este a helsinki Olimpiai Stadion játékterén, a 47. európai Szuperkupa-mérkőzésen.

A két klub játékerejét, múltját és piaci értékét tekintve nem kérdés, hogy a spanyolok a párharc esélyesei, külön is motiválhatja őket, hogy négyszeres győztesként (2002, 2014, 2016, 2017) csak egy trófeával vannak elmaradva a csúcstartó Barcelonától és Milantól. Carlo Ancelotti együttese ráadásul csak erősödött a nyáron. Bár távozott többek között Gareth Bale, Isco, Luka Jovics és Marcelo, egyikük sem számított alapembernek a májusban történelme 14. Bajnokok Ligája-győzelmét ünneplő csapatban, a Chelsea-től szerződése lejártával ingyen érkező Antonio Rüdiger viszont erőssége lehet a védelemnek, ahogyan a Monacótól 80 millió euróért vásárolt Aurélien Tchouaméni a jövő nagy ígérete a középpályán. Az, hogy a Real Madrid a nyári felkészülési mérkőzéseken felemásan szerepelt (1–0-s vereség a Barcelonától, 2–2-es döntetlen a mexikói Club América ellen, 2–0-s győzelem a Juventus felett), nem sokat jelent, az európai Szuperkupa-mérkőzést várhatóan sokkal komolyabban veszi.

„Mindent megteszünk, hogy a miénk legyen az idény első trófeája – nyilatkozta a Liverpool elleni BL-döntő egyetlen gólját szerző Vinícius Júnior az uefa.com-nak. – A Bajnokok Ligája előző kiírása tökéletes példa arra, hogy a győzelem a klub DNS-ében van, a fontos mérkőzéseken mindenki erőt merít a klub történelméből. Sokan mondják nekem, hogy huszonkét évesen még legalább tizenöt év van a karrieremből, bármit megnyerhetek, én viszont úgy vagyok vele, hogy sosem lehet tudni, mikor lesz újra lehetőségem pályára lépni az európai Szuperkupában, ezért most szeretném megragadni az alkalmat. A felkészülés jól sikerült, továbbra is élmény Carlo Ancelottival dolgozni. A játékosokat a fiaiként kezeli, a mérkőzéseken nyugodtságot áraszt magából, és a z előző idényben nemcsak belőlem, de az egész csapatból kihozta a maximumot.”

A 63 éves olasz mester talán maga sem gondolta volna, hogy pályafutása ekkora fordulatot vesz, amikor 2021 nyarán az Evertonból a Real Madridhoz igazolt. Amióta 2017-ben a Bayern Münchentől távozott, a Napolival és az Evertonnal sem nyert trófeát, a Real Madridban viszont első idényében bajnoki címet szerzett, valamint a lehető legnehezebb útvonalon – a kieséses szakaszban a PSG-n, a Chelsea-n és a Manchester Cityn túljutva – megnyerte a Bajnokok Ligáját, ezzel ő lett az első edző, aki négyszer nyerte meg az első számú európai kupasorozatot csapataival. A Milant irányítva 2003-ban és 2007-ben, a Real Madriddal 2014 után 2022-ben ért a csúcsra. A rekorddöntést szerdán tovább folytathatja: ha csapata legyőzi az Európa-ligát megnyerő Frankfurtot, Josep Guardiolát megelőzve az első szakvezető lesz, aki – 2003, 2007 és 2014 után – negyedik alkalommal emelheti magasba az európai Szuperkupát. Mi több, Josep Guardiolát és Zinédine Zidane-t maga mögött hagyva egyedülálló lehet abban a tekintetben is, hogy játékosként és edzőként összességében ötszörös győztes.

Nagy dugó várható
a Frankfurt-szurkolók miatt
A Frankfurt tavaszi Európa-liga-menetelése nem csupán azért marad(t) emlékezetes, mert a csapat nagyszerűen futballozott, hanem mert minden egyes idegenbeli mérkőzésére szurkolók tízezrei kísérték el. A Barcelona elleni negyeddöntő visszavágóján elképesztő látványt nyújtott a Camp Nou tribünjén a harmincezer fehérbe öltözött frankfurti szimpatizáns, frenetikus hangulatot teremtettek ellenfelük otthonában – a fifikás németeknek úgy sikerült ekkora létszámban bejutniuk a stadionba, hogy felvásárolták azoknak a Barca-drukkereknek a belépőit, akik előre jelezték, hogy nem mennek ki a mérkőzésre. Az Eintracht fanatikusai a West Ham elleni idegenbeli elődöntős összecsapáson is szép számban, több mint tízezren képviseltették magukat, de ez „semmi” a Rangers elleni sevillai fináléhoz képest: ötvenezren keltek útra a Majna partjáról, hogy lássák kedvenceiket, túlzás nélkül ellepték az andalúziai várost. A klub tízezer jegyet kapott a Real Madrid elleni Szuperkupa-mérkőzésre, aligha lep meg bárkit is, hogy a jegyek pillanatok alatt elkeltek. A híradások szerint több ezren jegy nélkül is elutaznak Finnországba, hogy a létszámcsatát megnyerjék a királyi gárdával szemben. A finn sajtóban is foglalkoznak a témával, a fővárosban az Eintracht-szurkolók csoportos vonulása miatt szerda délután nagy dugó várható.  B. L.

„Az előttünk álló idényben hat trófeáért küzdünk, és mindegyiket meg szeretnénk nyerni – jelentette ki Carlo Ancelotti az uefa.com oldalának. –Kisebb hátrányt jelent, hogy az Eintracht már lejátszotta első tétmérkőzését a Bundesligában, míg mi csak felkészülési találkozókon vettünk eddig részt, de természetesen a győzelemért lépünk pályára. Ellenfelünket a lehető legkomolyabban vesszük, hiszen gyors ellentámadásra alapuló futballjával többek között a Barcelonát is legyőzte a Camp Nouban. A nyáron olyan játékosok távoztak tőlünk, akik korábban történelmet írtak a klubbal, szerencsére a helyükre sikerült olyan futballistákat igazolni, akik posztjukon a világ legjobbjai közé tartoznak, és remélhetőleg ugyanolyan sikeresek lesznek. A Bajnokok Ligája májusi megnyerése megtanított minket arra, hogy a mérkőzés állásától függetlenül sosem szabad feladni, nagyon büszke vagyok rá, amit elértünk.”

A Frankfurt, mondhatni, az esélytelen nyugalmával készülhet a szerda esti találkozóra. Oliver Glasner Carlo Ancelottihoz hasonlóan alig egy éve vette át a csapat irányítását, az El megnyerésével és a Bajnokok Ligájába jutással pedig túlteljesítette az elvárásokat. A keret a nyáron erősödött, a középpályára többek között a Milantól Jens Petter Hauge és a PSV-től Mario Götze érkezett, valamint a klub élt a kölcsönszerződésben foglalt lehetőséggel, és megvásárolta Kristian Jakic játékjogát a Dinamo Zagrebtől. A támadósorba a Leverkusentől Lucas Alariót és a Nantes-tól Randal Kolo Muanit, a védelembe a Rijekától Hrvoje Smolcicot igazolta a klub, a csapat ugyanakkor még nem állt össze, a 2022–2023-as Bundesliga nyitó fordulójában hazai pályán 6–1-es vereséget szenvedett a Bayern Münchentől.

„Azoknak a szurkolóknak és játékosoknak, akik átélték az ezerkilencszázhatvanas BEK-döntőt a Real Madrid ellen, a mostani Szuperkupa-mérkőzés a visszavágás lehetőségével kecsegtet, nekem inkább lehetőség, hogy a klub újabb nemzetközi trófeával gazdagodjon
– mondta az uefa.com-nak adott interjújában Oliver Glasner. – A mi erősségünk az összetartás, minden játékosom alárendeli magát a csapat érdekeinek, és akkor sem veszítjük el a hitünket, amikor lehetetlennek tűnik a helyzetünk. Mario Götze fontos láncszem lehet a csapatban, ahogyan a többi érkezőtől is sokat várok. Az, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhetünk az ősszel, segíthet magasabb szintre emelni a játékunkat, persze a jelenlegi helyzetünkben sincs más célunk, mint a győzelemre készülni a Real Madrid ellen.”

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON!
Fotó: Imago Images
Fotó: Imago Images
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik