Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

III. Károly elbukta legjövedelmezőbb pénzforrását

default user icon
MME
III. Károly évekig várt arra, hogy a trónra kerüljön, ám közben nem tétlenkedett: még walesi hercegként megalapította a Duchy Originals nevű vállalkozást, ami mára a legnagyobb brit bioélelmiszer- és italgyártó cég lett. A kérdés az, mi lesz a vállalkozásával most, hogy király lett?

Károlyt már évtizedekkel ezelőtt érdekelte a környezetvédelem. Több nyilvános eseményen is kifejezte aggodalmát a bolygónk jövője miatt és jóval azelőtt elmerült az organikus földművelés és állattenyésztés rejtelmeibe, mielőtt ez a téma divatba jött volna. A Duchy Originals is eredetileg azért jött létre, hogy a herceg földbirtokairól származó bio termékeket értékesítse.

Szenvedélyből komoly üzlet

Persze a siker nem jött azonnal. Az első olyan termékük, amely népszerűvé vált a vásárlók körében, egy 1992-ben forgalomba hozott gabonakeksz volt. Kezdetben a cég termékeit olyan, luxuscikkeket forgalmazó boltokban lehetett kapni, mint például a Harrods vagy a Fortnum & Mason.

A vállalkozás a sikerek láttán megpróbált betörni az amerikai piacra is, ezt azonban nagyon szerencsétlen módon a globális pénzügyi válság idejére időzítették, és a vége csődközeli állapot lett. 2009-ben a trónörökös a Waitrose-hoz fordult, és az mentőövet dobott a cégnek, a partnerség pedig azóta is igen gyümölcsöző. Az előkelő élelmiszerbolt lánc kizárólagos jogot szerzett a Duchy név alatti termékek értékesítésére.

A kínálat sokszínű: a lazactól kezdve a kolbászon át az áfonyáig minden megtalálható az üzleteikben, és a termékek a "Waitrose Duchy Organic" feliratot viselik. Nem csak Angliában népszerűek az általuk termelt és forgalmazott élelmiszerek, hanem az Egyesült Államokban, Németországban, Japánban és Ausztráliában is.

Mi lesz a tulajdonjoggal?

Károly hatalmas személyes vagyonra tett szert élete során föld- és ingatlanüzleteivel, de soha nem profitált közvetlenül a Duchy Originals márkából. A Waitrose-tól beszedett jogdíjakat mindig jótékony célokra ajánlotta fel.

A jövő azonban bizonytalan: "Kapcsolatba lépünk a Royal Householddal a jövőbeli tervekkel kapcsolatban, amint annak eljön az ideje” – mondta a Waitrose szóvivője.

Károly elismerte, hogy királyként a feladatai megváltoznak. „Többé nem fogok tudni annyi időt és energiát fordítani számomra fontos jótékonysági ügyekre. De tudom, hogy a munkát megbízható emberek folytatják majd” – mondta.

A Duchy Originals tulajdonjoga nagy valószínűséggel Károly idősebb fiára, Vilmos hercegre száll át, aki a Cornwall hercegség különálló birtokát is örökli. Bár a herceg tanult biogazdálkodást, valószínűleg kevésbé lesz olyan lelkes, mint az apja. "Érdekelni fogja, hogy mi történik a cégnél, de az irányítással mást bíz majd meg” – véli az Sally Bedell Smith, Károly király életrajzírója.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss