Vb 2022: Rúgtak két gólt, és ha kell, rúghattak volna még kettőt – Luis Enrique

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 23:07
null
Luis Enrique a csütörtöki mérkőzésen (Fotó: AFP)
Luis Enrique, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bosszús a második félidő első öt perce miatt, ám a történtek fényében megérdemeltnek tartja Japán csoportelsőségét – és lát kockázatot abban, hogy a 2–1-es csütörtöki vereség következtében az E-csoport második helyére szoruló csapata Marokkóval találkozik a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében.

 

„Ötpercnyi pánik okozta a végzetünket. Rúgtak két gólt, és ha nagyon kellett volna, rúghattak volna még kettőt – értékelt Luis Enrique, a spanyolok szövetségi kapitánya. – Ha a japán válogatott úgy érzi, már nincs veszítenivalója, akkor repül, mint egy kamikáze. Fordítottak, aztán visszaálltak normál üzemmódra. A vége nagyon nehéz volt, mert nagyon zártan védekeztek. Japán jutott tovább az első helyen, teljesen megérdemelten, ami nagyon bosszantó, mert mi szerettük volna megnyerni a csoportot. Hogy tartottam-e a kieséstől? Én már mindent átéltem a labdarúgásban… Nem tehettünk mást, a vége felé kockáztatnunk kellett, de nem találtuk meg a réseket. Nincs mit ünnepelni, Marokkó ellen korántsem mehetünk biztosra.”

„Úgy tűnt, kézben tartjuk a meccset, és a japánoknak egyetlen reményük maradt, hogy ellentámadást tudnak vezetni. A második félidő elején aztán jött egy hiba, gyorsan gólt lőttek, ami feltüzelte őket, és már kedvezett a helyzet a veszélyes ellentámadásoknak. Nagyon fegyelmezetten zártak vissza, de nem csináltak semmi különöset. Hogy kényelmesen fociztunk volna? Szó sincs erről, egyszerűen lezárták a széleket, amivel nagyon megnehezítették a dolgunkat. Tudtuk, ha előnybe kerülnek, mindezt még magabiztosabban és elszántabban teszik majd, így is lett – fogalmazott Sergio Busquets, akit arról is kérdeztek, kalkuláltak-e azzal, hogy a második helyen továbbjutva esetleg könnyebb ellenféllel találkoznak a nyolcaddöntőben. – Nem akartunk másodikok lenni, meg akartuk nyerni a csoportot. A Marokkó elleni meccs egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek, lehetetlen előre látni, melyik ellenfél a kedvezőbb.”

„Nagyon jó erőben lévő, gyors csapat a japán, ahhoz, hogy legyőzhessük, gyorsabban kellett volna járatnunk a labdát – véli Pedri. – Nem mehetünk el amellett, hogy amikor nagyon kellett volna gólt szereznünk, nem sikerült. A németek ellen is hasonlót tapasztaltam. Azt a meccset meg kellett volna nyernünk. Hogy fáradtak lettünk volna? Nem éreztem ilyesmit, szerintem nem a frissesség hiánya miatt nem tudtunk mit kezdeni a betömörülésükkel.”

„A legfontosabb, hogy továbbjutottunk – összegzett a spanyol gólt szerző Álvaro Morata. – Rosszul játszottunk Japán ellen, nem vitás, és legközelebb egy ilyen produkció egyenlő lesz a kieséssel. Mégis azt mondom a hibátlan mérlegről ábrándozóknak, hogy gondoljanak bele, hány búcsúzó csapat cserélne most velünk nagyon szívesen…”

„Szerettük volna megnyerni a csoportot, az eddigi jó érzéseket konzerválni, de a második félidőt nem úgy kezdtük, ahogyan kellett volna – így Pau Torres. – Gyorsan fordítottak, és onnantól nem hagytak kibontakozni minket. Győzni akartunk, ez egyértelmű, nem állt szándékunkban egyetlen ellenfelet sem elkerülni, majd meglátjuk, mit hoz a következő kör. Egy biztos, össze kell kapnunk magunkat, mert nyakunkon a nyolcaddöntő.”

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ

E-CSOPORT
JAPÁN–SPANYOLORSZÁG 2–1 (0–1)

Al-Rajjan, Kalifa Stadion, 44 851 néző. Vezette: Victor Gomes (dél-afrikai)
JAPÁN:
Gonda – Itakura, Josida, Tanigucsi – Ito, Morita, Tanaka (Endo, 87.), Nagatomo (Mitoma, a szünetben) – Kubo (Doan, a szünetben), Maeda (Aszano, 62.), Kamada (Tomijaszu, 68.). Szövetségi kapitány: Hadzsime Morijaszu
SPANYOLORSZÁG:
Unai Simón – Azpilicueta (Dani Carvajal, a szünetben), Rodri, Pau Torres, A. Balde (Jordi Alba, 68.) – Gavi (Ansu Fati, 68.), Busquets, Pedri – Nico Williams (Ferran Torres, 57.), Álvaro Morata (Marco Asensio, 57.), Dani Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Gólszerző:
Doan (48.), Tanaka (50.), ill. Álvaro Morata (12.)

AZ E-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Japán 3 2 1 4– 3 +1 6
2. Spanyolország 3 1 1 1 9– 3 +6 4
3. Németország 3 1 1 1 6– 5 +1 4
4. Costa Rica 3 1 2 3–11 –8 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik