Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott ezen a héten Telkiben készül az Észtország elleni felkészülési mérkőzésre és a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre. Az edzőtábor szerdai napján Marco Rossi szövetségi kapitány és az Omonia Nicosia védője, Lang Ádám egy sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

A magyar fociválogatott hétfőn 23 emberrel kezdte meg a felkészülést az első Eb-selejtezőre, majd Kerkez Milos és Sallai Roland is csatlakozott a csapathoz, ám közben Fiola Attila sérülés miatt visszatért Székesfehérvárra rehabilitációs munkára. Rossi a négy újoncot tartalmazó keret kihirdetésénél elmondta, hogy az észteket a bolgárokhoz hasonló agresszív játékstílus miatt választották ellenfélül, így a két találkozón hasonló csapatot fog pályára küldeni. Az 58 éves szakember ezt a szerdai sajtótájékoztatón is megerősítette.

Marco Rossi az észtek ellen hasonló kezdőt küld pályára, mint a bolgárokkal szemben Fotó: Polyák Attila - Origo

„Az észtek ellen nem szeretném túlterhelni a játékosokat, de

Az észtek ellen még lehet kísérletezni, de a bolgárok ellen biztosra kell menni minden poszton – nyilatkozta a magyar szövetségi kapitányként 50. mérkőzésére készülő Marco Rossi. – Minden mérkőzés ugyanolyan fontos, így az 50. is, de nyilvánvalóan büszkeséggel tölt el, hogy elérem ezt a mérföldkövet. Nincs babonám,

Rossi hozzátette, nem szabad elfelejteni, hogy míg az elmúlt 1-2 évben főleg esélyesebb csapatok ellen ért el sikereket a válogatott, addig Bulgária ellen papíron favoritként lép pályára a csapat, ám ez nem jelenti azt, hogy könnyű mérkőzés elé nézünk. A szövetségi kapitány leszögezte, máshogy kell hozzáállni az ilyen típusú mérkőzésekhez, de már az összetartás eleje óta meg is van a terv, amit a játékosok boldogan el is fogadtak.

Marco Rossi nagyon elégedett volt a hosszú szünet után visszatérő játékosokkal Fotó: Polyák Attila - Origo

A Nemzeti Tizenegy legutóbb november 20-án játszott mérkőzést, akkor Görögországot 2-1-re győzte le Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén.

Az Origo kérdésére Marco Rossi elárulta, az elmúlt két nap edzésein egyáltalán nem érződött a négy hónapos kihagyás, a csapat jó hangulatban tréningezett, és nem látszott az összeszokottság hiánya sem.

Az összes játékos maximális koncentrációt tanúsított az edzéseken, és az újoncokra sem lehetett panasz: mindenki kiváló első benyomást keltett a Telkibe érkezés során.

A csapat hozzáállását dicsérő szövetségi kapitány a négy újoncról külön is beszélt: azt ugyan nem jelentette ki, hogy bármelyik is szerephez jut a soron következő mérkőzéseken, mert – mint már említette – már csütörtökön sem szabad túlságosan sok kockázatot vállalni, de annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy lesz debütánsa a válogatottnak Észtország ellen.

Lang Ádám tavaly a válogatott egyik legfontosabb embere volt Fotó: Polyák Attila - Origo

A sérülteknek is köszönhetően Rossinak a szokásosnál jóval kevesebb játékos, így kevesebb védő áll rendelkezésére. Az 55-szörös válogatott középhátvéd, Lang Ádám azonban tavaly a legtöbb percet töltötte a pályán a magyar válogatott színeiben a játékosok közül, így idén a sérültek miatt különösen számít rá a szövetségi kapitány.

„Büszkeséggel tölt el, hogy ennyi időt pályán tölthettem, a legemlékezetesebb meccs pedig természetesen a wolverhamptoni volt, ami mindig mosolyt fog csalni az arcomra – mondta Lang, utalva az angliai 4-0-s győzelemre, majd rátért az Eb-selejtezőre. – Minden pontért véres küzdelem lesz a pályán, de lépésről lépésre kell haladnunk. A csütörtöki találkozó tökéletes teszt lesz a bolgárok elleni meccs előtt, de nincsen kérdés, hétfőn be kell gyűjteni a három pontot!"

Lang Ádám kiváló formában érzi magát Fotó: Polyák Attila - Origo

Lang hozzátette, Rossi 50. mérkőzése külön motiválja a csapatot, és szeretnék győzelemmel megajándékozni a kapitányt. A védő elmondta, hogy már nagyon várta a visszatérést a magyar válogatotthoz, amit mindig óriási élményként fog fel, és a jelenlegi csapatnak külön öröm a tagjának lenni. Megjegyezte, ez nem jelenti azt, hogy a kilenc évvel ezelőtti bemutatkozáskor nem érkezett boldogan az edzésekre, de nem vitás, hogy az utóbbi években nagy előrelépést tapasztalt a válogatottban, ami külön motiváció számára. A fejlődést a fokozatosan növekvő nézőszám is jelzi, hiszen több mint 40 ezer szurkoló lesz az észtek elleni felkészülési mérkőzésen, amire évekkel korábban gondolni sem lehetett volna.

Az Origónak Lang Ádám hozzátette, hogy ugyan a ciprusi klubjában az elmúlt négy meccséből hármon nem jutott szerephez, ez inkább a nehéz helyzetben lévő Omonia vezetőedzőjének új ötletei miatt történt, nem pedig az ő gyengébb formája miatt, így százszázalékos állapotban érzi magát a válogatott meccsek előtt.

A magyar labdarúgó-válogatott jelenlegi kerete

Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC)
Demjén Patrik (Zalaegerszegi TE)
Hegyi Krisztián (West Ham United)

Védők:
Balogh Botond (Parma)
Botka Endre (Ferencvárosi TC)
Lang Ádám (Omonia Nicosia)
Mocsi Attila (ZTE FC)
Orbán Willi (RB Leipzig)
Szalai Attila (Fenerbahçe FK)

Középpályások:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers)
Ferenczi János (DVSC)
Kalmár Zsolt (DAC)
Kerkez Milos (AZ Alkmaar)
Kleinheisler László (Panathinaikos)
Nagy Ádám (AC Pisa)
Nego Loic (MOL Fehérvár FC)
Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)

Támadók:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai)
Csoboth Kevin (Újpest FC)
Gazdag Dániel (Philadelphia Union)
Németh András (Hamburger SV)
Sallai Roland (SC Freiburg)
Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
Varga Barnabás (Paksi FC)

A magyar válogatott csütörtökön 19:30-tól játszik az észtekkel, majd hétfőn 20:45-től a bolgárokat fogadja a Puskás Arénában.