Suhajda Szilárdot is zavarta az elképesztő szemétdomb a Mount Everesten - képek, videó

Horizontal MOUNTAIN MOUNTAIN CLIMBER CLEANING HOUSEHOLD WASTE HOUSEWORK POLLUTION ENVIRONMENT
This picture taken on May 23, 2010 shows a Nepalese sherpa collecting garbage, left by climbers, at an altitude of 8,000 metres during the Everest clean-up expedition at Mount Everest. A group of 20 Nepalese climbers, including some top summiteers collected 1,800 kilograms of garbage in a high-risk expedition to clean up the world's highest peak. Led by seven-time summiteer Namgyal Sherpa, the team braved thin air and below freezing temperatures to clear around two tonnes of rubbish left behind by mountaineers, that included empty oxygen cylinders and corpses. Since 1953, there have been some 300 deaths on Everest. Many bodies have been brought down, but those above 8,000 metres have generally been left to the elements -- their bodies preserved by the freezing temperatures. The priority of the sherpas had been to clear rubbish just below the summit area, but coordinator Karki said large quantities of refuse was collected from 8,000 meters and below. AFP PHOTO/Namgyal SHERPA (Photo by NAMGYAL SHERPA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Mount Everesten idén a vártnál is több baleset és haláleset történt, de nem ez az egyetlen dolog, ami aggasztja a helyi hatóságokat. A hegymászók közül többen is arra panaszkodtak, hogy hihetetlen állapotok uralkodnak a hegyen, soha nem látott szemét és mocsok van, főleg a magasabb részeken.

Tenzi Serpa az instagramon írt róla, hogy soha nem látta ilyen szemetesnek a hegyet, „mindenhol sátrak, üres oxigénpalackok, edények, kanalak és mindenféle szemét van."

Hiába tesznek meg mindent és hoznak szabályokat, ha azokat nem mindenki tartja be. Van egy szabály, hogy

ha a kettes tábornál magasabbra megy valaki, akkor lefelé minimum 8 kiló szemetet kell lehoznia,

különben nem kapja vissza a 4000 dolláros depozitot. Ezt a tömeget általában a klienseket kísérő serpák cipelik le.

2019-ben és 2021-ben a nepáli turisztikai intézet és a hadsereg óriási takarításba kezdett. A COVID miatt kevesebb volt a turista, így 10 tonna szemetet és négy holttestet is lehoztak a hegyről,

de a legmagasabb táborokban újra kritikus a helyzet. A hegy tele van használt sátrakkal, aminek a berendezéseit is szétfújta a szél, szinte kezelhetetlen mennyiségű a szemét.

A palackokat általában már nem hagyják szét a hegyen, mert több vállalkozás is kifizetteti a serpákkal a hiányzó palackokat, ami 500 dollárt is jelenthet nekik. Ráadásul ezeket a palackokat egy ideje újra megtöltik és többször használják, ezért sem dobálják már szét a hegyen.

Szemetet szednek a Mount Everesten Forrás: AFP/Namgyal Sherpa

A szeméttel kapcsolatos gondok egyre nőnek, ahogy a magasság is. A 8000 méter közelében található 4-es tábor környékén a legnagyobb a probléma, erről írt korábban a tragikus sorsú Suhajda Szilárd is.

„A Lhoce 4-es tábora apokaliptikus látványt nyújt. Megdöbbenek, mert ezek mind tavalyi sátrak maradványai. Ha belegondolok, hogy NÉGY(!!!) órán keresztül vágtam a helyet a sátramnak, megmásztam a csúcsot és aztán minden motyómat le is vittem magammal, büszkeség tölt el!" – írta korábban Suhajda.

Természetesen probléma a sok rendetlen turista, de a felelősség a szervező cégeké és a hatóságoké. Hiába tudja mindenki, egy-egy sátor kihez vagy melyik céghez tartozik, olcsóbb otthagyni a hegyen, mint leszállíttatni, így senki nem szól semmit.

FORRÁS