Messi, Ronaldo, Benzema: pillanatok alatt lettek érdektelen focinyugdíjasok

FOOTBALL - SPANISH CHAMP - REAL MADRID v FC BARCELONA 2014 CHAMPIONNAT ESPAGNE FC BARCELONA FC BARCELONE LIGA MARCH REAL MADRID Soccer SPANISH CHAMPIONSHIP Horizontal FOOT FOOTBALL MARS SPORT
Football - Spanish Championship 2013/2014 - Liga - Real Madrid v FC Barcelona on March 23, 2014 in Bernabeu Stadium of Madrid , Spain - Photo Manuel Blondeau / AOP PRESS / DPPI - Lionel Messi of FC Barcelona celebrates as Cristiano Ronaldo and Karim Benzema of Real Madrid look dejected (Photo by MANUEL BLONDEAU / AOP PRESS / DPPI via AFP)
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi és Karim Benzema személyében három focista vonult le az európai foci térképéről. Az biztos, hogy olyan még nem történt, hogy ilyen rövid időn belül három aranylabdás, összesen 13 aranylabdányi sztár menjen levezetni európán kívüli, gyengébb bajnokságokba. A történtek ellenére mondhatni, hogy ez az élet és a foci rendje már hosszú évek óta, de a fentiek olyan különleges játékosok, hogy azt gondoltuk, velük majd nem így lesz, de így lett. A cél egyértelmű: a sztárok levezetnek, a klubok és bajnokságok pedig óriási pénzt áldoznak a saját népszerűségük növelése, de ettől minden bizonnyal nem fogunk szaúdi és amerikai bajnokikat nézni a következő szezontól.

Nem sikerült a csúcson kiszállni

Azt már a bevezetőben is írtuk, hogy ilyen még nem történt, hogy hónapokon belül az addigi legnagyobb sztárok, korszakos egyéniségek fordítsanak hátat az európai focinak. Ronaldo, Messi és Benzema története annyiban hasonlít egymásra, hogy megpróbálták mind a csúcson abbahagyni európai pályafutásokat, de a szó szoros értelmében végül ez egyiküknek sem sikerült.

Ronaldo utolsó európai hónapjairól már sokat írtunk. Az áhított manchesteri, dicsőséges visszatérés nem sikerült, ugyanis a portugál nem volt hajlandó teljes mellszélességgel beállni Erik ten Hag mögé és tenni, amit a holland (egyelőre siker)menedzser kért tőle. A sértődött tévéinterjújával gyakorlatilag mindent felégetett maga mögött, majd jött a világbajnokság, ahol a szurkolók egy része már szinte könyörgött a portugál válogatott szövetségi kapitányának, Fernando Santosnak, hogy vegye ki a kezdőből a kapitányt.

Cristiano Ronaldo a már a szaúdi publikumot szórakoztatja Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Ronaldóék menetelése végül a negyeddöntőig tartott, ahol meglepetésre Marokkó állította meg őket. A portugál klasszis zokogva rohant az öltözőbe, majd megindult a találgatás, hogy hol folytatja a pályafutását. Az ötszörös aranylabdás ebben is különlegeset alkotott, hiszen nem gyakori, hogy egy ekkora klasszist éppen egy világbajnokság előtt/alatt küld el a csapata és kvázi munkanélküliként készül egy nagy tornára.

Ronaldo a torna alatt és után is azt bizonygatta, hogy BL-ben szereplő topcsapatok csábítják, de ez nehezen hihető ismerve azt, hogy már a 2022-es nyarat is végighaknizta a menedzserével, hogy vigye el egy olyan csapat, amely a Manchester Uniteddel ellentétben a Bajnokok Ligájában szerepelhet.

Ronaldo az állítólagos topcsapatok helyett a szaúdi al-Nasszr invitálását fogadta el. Itt végül nagyban miatta is edzőt kellett váltani szezon közben, a bajnoki címet viszont így sem sikerült megszerezni, azt ugyanis az al-Ittihad szerezte meg, ami még tovább erősödik éppen, de erről majd később. Ronaldo úgy érkezett a szaúdi ligába, hogy a csapata akkor még vezette a bajnokságot, de végül elbukták, és a kupában, valamint a Szuperkupában is az elődöntő jelentette a végállomást. Ronaldo egyébként egy fél szezon alatt 14 gólig és két gólpasszig jutott, természetesen ő lett a csapatkapitány és az utolsó meccs után gyorsan megnyugtatott mindenkit, hogy marad a csapatban, ami nem is akkora csoda, hiszen 38 évesen 200 millió dollárnál is többet keres éves szinten.

Folytassuk a sort Karim Benzemával. A francia csatár a 2022-es év aranylabdása, 21 éves kora óta focizott a Real Madridban, ahonnan igazi legendaként, csapatkapitányként távozott. Olyan szempontból a csúcson szált ki, hogy nem várta meg, míg a fiatalok kiszorítják, 35 évesen is a világ egyik legjobb csatára, az aktuális aranylabdás. Az más kérdés, hogy mindössze egy Spanyol-kupasikerrel végzett ebben a szezonban, ami eltörpül a Real Madridnál szerzett 25 nagy trófeája mellett.

Karim Benzema igazi egendaként távozott Madridból Forrás: AFP/Thomas Coex

Benzema az előző szezonban bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyert a Reallal, valamint európai Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is, de ő lett a spanyol liga legjobb játékosa, 15 góllal pedig a BL gólkirálya is. Ehhez képest a mostani szezonban a Barcelona elvitte a bajnoki címet a madridiak elől, a BL-ben, a Manchester City egy megalázó 4-0-lal ejtette ki Carlo Ancelottiékat, illetve a világbajnokságn sem játszhatott Benzema sérülés miatt, majd össze is veszett mindenkivel a válogatott körül. Benzema a bajnokságban 19, a BL-ben négy gólig jutott, és talán játszhatott volna még egy-két szezont, minden bizonnyal eben bíztak Madridban is, de jött egy olyan ajánlat, amire nem tudott nemet mondani.

A szaúdi bajnok al-Ittihadnál évente 100 millió eurónál is többet fog keresni, és három évre szóló szerződést írt alá.

Az sem mellékes, hogy érkezik még mellé a világbajnok, szintén francia N'Golo Kanté is, így ismerősökben sem lesz hiánya.

Lionel Messiről is nehéz lenne azt állítani, hogy a klubkarrierje csúcsán intene búcsút Európának. A hétszeres aranylabdás klasszis két évet töltött Párizsban, és természetesen mindkétszer bajnok lett, de nem ez volt a cél, hanem az, hogy Neymar és Kylian Mbappé társaként a Bajnokok Ligája trófeáját szállítsák Párizsba. Ez nem sikerült, és talán ennek is köszönhetően nem lett olyan kapcsolat a párizsi szurkolók és Messi között, hogy majd évek múltán is arról ábrándozzon az argentin klasszis, hogy mikor mehet végre vissza meccset nézni a Parc de Princes-be.

Messi a Párizsban sokszor nem annyira vérre menő bajnoki meccsek mellett rá tudott pihenni a BL-meccsekre, de még inkább a válogatott találkozókra, így az ő számára annyit mindenképp hozott a párizsi kaland, hogy előtte és közben Copa Américát és világbajnoki címet is nyert az argentin válogatottal, ezzel pedig egy lapra került a neve az isteni Diego Armando Maradonáéval. Messi az, akit mindenhol imádnak, csak Párizsban nem, de ott is csak azért nem, mert mérhetetlenül csalódottak, hogy a világ (egyik) legjobb focistája sem volt elég ahhoz, hogy mindent megnyerjen a PSG és talán azért, mert a PSG nem adott elég motivációt Messinek, amit az argentin csapat viszont úgy tűnik, meg tudott adni.

Lionel Messi párizsi időszaka főleg a válogatott sikerek miatt marad emlékezetes Forrás: Getty Images/Marvin Ibo Guengoer

Messi visszatérhetett volna a Barcelonába, de nem kért a hercehurcából, más európai csapatba nem akart menni, az arabok pénze nem szédítette meg, így Amerika felé, az Inter Miamihoz vette az irányt. Ne aggódjunk, itt is komoly pénzeket fog keresni, és nem oszlik meg a figyelem közte és a többi szupersztár között, mindenki csak rá lesz kíváncsi, annak ellenére, hogy ő éppen arról beszélt, hogy szeretne kicsit kivonulni a rivaldafényből. Ne legyenek illúziói, nem fog, ameddig focizik addig biztosan nem. Azt még jegyezzük meg, hogy Messi szempontjából Miami tökéletes választás, majdnem minden második ember spanyolul beszél, nem kell egy idegen kultúrával ismerkednie, hiszen ez valljuk be, nem az ő erőssége, a spanyolon kívül nem is boldogul más nyelvvel.

Volt már ilyen és még lesz is

Ronaldo, Messi és Benzema révén egy 38 és két 35 éves focistáról beszélünk, így nem ördögtől való elképzelés, hogy kevésbé hajtós bajnokságba igazolnak, ahol ráadásul hatalmas pénzeket keresnek majd. Igaz, hogy ők tényleg kivételes focisták, de nem ők az elsők és nem is az utolsók, akik nem a csúcson fejezik be a pályafutásukat.

A szurkolókat, pláne a fiatalabbakat mindig érzékenyen érinti, ha azok a játékosok vonulnak vissza vagy tűnnek el a szemük elől, akiknek a játékán felnőttek vagy meghatározóak voltak egy egész korszak számára. A labdarúgók egy része eddig is és ezután is azt az elvet követi, hogy nem a csúcson, azaz a legkeményebb bajnokságokban fejezik be a pályafutásukat, hanem elmennek levezetni egy gyengébb bajnokságba, és ha erre még komoly, fizetőképes kereslet is van, akkor ezzel mindenki nyer. Ez nem csak ebben az új generációban divatos, hanem régen is az volt.

Pelé a New York Cosmos színeiben 1977-ben Forrás: Getty Images/1977 Focus on Sport/Focus On Sport

Maradona például a Napoli után még egy-egy szezont Sevillában, a Newell's Old Boysban, majd kettőt a Boca Juniorsban focizott. A legendás Pelé, - aki hazájában csak a Santosban focizott - is úgy döntött, hogy utolsó két évére Amerikába, a New York Cosmos csapatához szerződik. És ők „csak" a világ labdarúgásának legnagyobb legendái, akik nem nyertek, nem nyerhettek korábban Aranylabdát.

Már a történelem első aranylabdása, Stanley Matthews is elment haknizni a pályafutása végén, és ő is Amerikába, a Toronto csapatához igazolt. De hasonlóan tett a legendás Eusébio is, aki olyan csapatokban szerepelt pályafutása végén, mint a Boston Minutemen, a Monterrey, a Toronto Metros-Croatia, a Las Vegas Quicksilvers vagy a New Jersey Americans. Folytatva a sort láthatjuk, hogy Bobby Charlton Ausztráliában, George Best szintén az ötödik kontinensen, valamint Amerikában, Gerd Müler a Fort Lauderdale Strikers, Johan Cruyff pedig a Los Angeles Aztecs és a Washington Diplomats csapataiban is vitézkedett. A német aranylabdások közül Franz Beckenbauer és Lothar Matthäus is focizott New Yorkban, Hriszto Szoicskov a Közel- és a Távol-Keleten is focizott, valamint Chicagóban és Washingtonban is. Fabio Cannavaro szintén focizott az arab világban, de a cikk főszereplői előtti utolsó aranylabdás, Kaká is az MLS-ben, az Orlando Cityben vezetett le.

Korábban volt arra példa, hogy ázsiai vagy amerikai csapatokból visszatértek Európába a nagyobb sztárok. Így tett korábban Zlatan Ibrahimovic és David Beckham is, de erre most reális esély nem mutatkozik. Ronaldo 38 évesen kijelentette, hogy marad a szaúdi csapatában, következő nyáron pedig már 39 lesz, így neki szinte biztosan nem lesz visszatérés, már csak azért sem, mert a portugál kapitány, Roberto Martínez így is számít rá a válogatottban.

Messi kijelentette, nem akar Európában focizni, ha a csapat neve nem Barcelona. A 2021-es hercehurca után most az argentin kosarazta ki a Barcelonát, így reális esély talán arra már nincs, hogy Messit lássuk még a katalánoknál. Az MLS a szaúdinál sokkal komolyabb bajnokság, az sem valószínű, hogy Messi 35 évesen a bajnoki szünetben még arra vágyna, hogy európai csapatban szerepeljen kölcsönben, mint anno tette ezt Beckham.

Nem fogunk szaúdi és amerikai bajnokikat sem nézni Ronaldo vagy Messi miatt

Szabados Gábor sportközgazdász szerint teljesen természetes folyamat, hogy az idolok, akik meghatározók voltak az elmúlt évtizedekben, pályafutásuk vége felé már más irányba indulnak.

„Afelől nem lehet kétségünk, hogy Ronaldo, Benzema és Messi is nagyon komoly szakmai teljesítményt tud még nyújtani majd a szaúdi bajnokságban vagy az MLS-ben, de az ilyen típusú játékosok szerződtetése elsősorban inkább marketingfogás, a cél pedig az, hogy növeljék az érdeklődést az adott bajnokság irányába. Mindig vonzerő az újabb játékosok számára is, ha van már egy nagy klasszis a ligában, aki rábólintott a körülményekre. A szaúdi liga erre egy tipikus példa, ugyanis egy Cristiano Ronaldo jelenléte komoly mozgást indíthat be, ahogy látjuk is és Messivel kapcsolatban is lehet hallani máris a neveket, hogy kik követhetik majd" – mondta Szabados Gábor, aki szerint egyelőre nem lesznek tömeges előfizetések a szaúdi vagy az amerikai meccsekre.

Lionel Messi lesz az MLS arca Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Ken Satomi

„Volt már az MLS-ben David Beckham és Zlatan Ibrahimovic is, de ez inkább arra volt jó, hogy Amerikán belül legyen népszerűbb a labdarúgás.

megnézzük, lőtt-e gólt, esetleg keresünk róla egy videót és kész. Az európai ligák nagyon telítettek, én nem hiszem, hogy az emberek életébe, idejébe belefér egy európán kívüli bajnokság is. Van öt topliga, Bajnokok Ligája, hazai bajnokik" – tette hozzá a sportközgazdász, de adódik a kérdés, ha a világ valaha volt egyik legjobb focistája, Messi nem tudja átütni azt a küszöböt, hogy amerikai meccseket nézzünk, akkor ki?

„Tény, hogy

ilyen szintű játékos az Egyesült Államokban nem focizott.

Minden tiszteletem Peléé, talán őt lehet vele egy szinten emlegetni, de akkor teljesen más korban éltünk. Más volt a média, a labdarúgás közege globálisan és főleg az Egyesült Államokban. Nem lehet összehasonlítani azt a kort azzal, ami a kilencvenes évek után, az MLS újraélesztésével kezdődött meg. Azóta a ligának ilyen szintű játékosa nem volt, Messi egy van. A kérdés az, hogy ez mennyire tud más játékosokat odavonzani, mert egyedül Messi miatt szerintem nem fogunk MLS-meccsket nézni, már csak az időeltolódás miatt sem.

Ne feledjük, Messi már kifele megy a pályafutásából és Európában azért van egy Erling Haaland vagy egy Kylian Mbappé, Messi nélkül is van futball."