Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csótányok és lejárt élelmiszerek: gusztustalan budapesti pizzériát zárt be a Nébih

default user icon
MME
Egy VII. kerületi pizzériára csapott le a Nébih a Nefelejcs utcában. Ennek oka, hogy az Atamel bt. által üzemeltetett vendéglátó-ipari egység ellenőrzése során súlyos kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a szakemberek. Azon túl, hogy gusztustalanul mocskosak voltak a berendezéseket, még nagy mennyiségű élő csótányokat is találtak a főzőtérben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a fővárosi pizzéria ellenőrzése során megállapították, hogy az étterem üzemi helyiségei túlzsúfoltak, ezen túl pedig a berendezéseket, a polcokat, a falakat és a padozatot vastagon borítja a mocsok. A Nébih által készített videófelvételen jól látszik, hogy a vendéglátó-ipari egység valamilyen raktárként is üzemelhetett, hiszen a pizzasütéshez nem kapcsolódó tárgyakat, eszközöket tároltak, ezzel szennyeződés veszélyének tették ki az élelmiszereket.

A húselőkészítő helyiség fagyasztó-, hűtő-, daráló- és szeletelőberendezései koszosak voltak, a főzőtérben a sütő lábazata körül és a sütő alatt nagy mennyiségű szennyeződés gyülemlett fel, a tűzhely rácsrostjaira vastagon ráégett a szennyeződés. A nyitott bejárati ajtó közvetlen közelében található szennyezett dagasztógép félig megtelt vízzel, benne a következő dagasztáshoz előkészített kovásszal.

A közlemény szerint további problémát jelentett a hűtőterek rendezetlensége, de az eltérő higiéniai megítélésű élelmiszerek szakosított tárolása sem volt megoldott. Ráadásul az étterem több helyiségében, így az árukiadóban a hűtőszekrény ajtaján, a főzőtérben és a mosogató melletti tárolóban elhelyezett edényeken, eszközökön nagy mennyiségű, élő csótányt találtak a Nébih munkatársai.

Súlyos hiányosságként értékelték a szakemberek, hogy a főzőtérben található egyetlen kézmosó eldugult, kézmosószer, papír kéztörlő, hulladéktároló sem állt rendelkezésre. Az egész egységben kizárólag a vendégmosdókban lehetett higiénikus módon kezet mosni. A dolgozók munkaruházata is erősen elhasznált, szennyezett volt. A Nébih a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő körülmények miatt egyrészt felfüggesztette az egység működését, másrészt 9 tétel, összesen 82,18 kilogramm nem nyomon követhető vagy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, illetve felhasználásukat, forgalomba hozatalukat megtiltotta.

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a jogsértés listán:
https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss