Giro: megvan a második olasz szakaszsiker; a magyarok a mezőnnyel értek be

K. B., CS. B.K. B., CS. B.
Vágólapra másolva!
2022.05.19. 17:23
null
<strong>Lorenzo Rota, Stefano Oldani </strong>és <strong>Gijs Leemreize nagyon elszakadt a mezőnytől </strong>(Fotó: Getty Images)
Stefano Oldani nyerte meg a 2022-es Giro d'Italia 11. – Parmától Genováig tartó – szakaszát. Honfitársa, Lorenzo Rota lett a második, míg a holland Gijs Leemreize a harmadik. A magyarok a főmezőnnyel együtt értek be: Fetter Erik 70., Peák Barnabás 76., Valter Attila pedig 100. lett.

 

Valter Attila úgy vágott neki a csütörtöki futamnak, hogy az élmezőnnyel szeretne haladni. Legalábbis erről beszélt a Giro d'Italia hivatalos Twitter-oldalára feltöltött videóban: „A mai szakasz jó lehetőség a szökéshez. A korábbi napokhoz képest több múlik a szerencsén azt illetően, hogy ki nyeri a szakaszt. Úgy érzem, készen állok arra, hogy együtt menjek a szökéssel, de nagy »szerencsejáték« a mai verseny, szóval csak elöl kell haladnom, és megpróbálnom a legjobbamat nyújtani.”

 

A mezőny az első sprint részhajrá előtt szakadt szét kicsit – Arnaud Démare-t illette a 12 pont 57 kilométer megtétele után –, 22 versenyző húzott el, Valter viszont nem volt köztük. 135 kilométerrel a vége előtt, a nap első kategorizált emelkedőjéhez, a Passo del Boccóhoz közeledve rendeződött a mezőny.

Wouter Weylandt 2011-es, futam közbeni halála óta ez volt az első alkalom, hogy ez az emelkedő szerepel a Giro „étlapján”. A versenyzők előtte is tisztelegtek.


Bauke Mollema hódította meg elsőként a Passo del Boccót, ezzel megszerezte az érte járó 9 hegyi pontot. Száz kilométerrel a vége előtt egy 25 versenyzőből álló csoport haladt az élen, a mezőny 4:38 perccel volt lemaradva.

A hármas kategóriájú La Colletta emelkedőn a 25 fős csoport csaknem öt perccel haladt a peloton előtt, a hegyi hajrát a Trek-Segafredo versenyzője, Lorenzo Rota nyerte meg.

A szakasz vége előtt 40 kilométerrel már egy hármas csoport, Lorenzo Rota, Stefano Oldani és Gijs Leemreize vezetett, míg mögöttük egy négyes „grupetto" alakult ki. Az összetettben is minimum a top 10-be várt Wilco Kelderman mellett Lucas Hamilton, Santiago Buitrago és Bauke Mollema alkotta ezt a négyest, amely hozzávetőlegesen egy perccel haladt az éllovasok mögött.

Bár végig benne volt a levegőben, hogy az üldözők beérhetik a vezető hármast, ez nem történt meg, így a szakaszgyőzelemért a vezető trió harcolt végül.


Habár Rota a befutónál elöl haladt, a cél előttOldani lehajrázta – így tegnap után ismét olasz szakaszgyőzelem született.

Az 57 másodperces hátrányban betekerő Kelderman nyolc percet így is faragott a szakasz előtti több mint 11 perces hátrányából. Az összetett esélyesek ugyanis kilenc perc feletti lemaradással értek célba Oldanihoz képest.

A magyarok a főmezőnnyel együtt értek be, Fetter Erik 70., Peák Barnabás 76., Valter Attila pedig 100. lett. Összetettben Valter helyezése nem változott, Fetter kettő, Peák öt helyet javított.

GIRO D'ITALIA, 12. SZAKASZ

Parma–Genova, 204 km
1. Stefano Oldani (olasz, Alpecin-Fenix) 4:26.47 óra
2. Lorenzo Rota (olasz, Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux) azonos idővel
3. Gijs Leemreize (holland, Team Jumbo-Visma) 2 mp hátrány
...70. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 9:08 p h.
...76. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert) a. i.
...100. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 51:19:07 óra
2. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers +12 mp h.
3. Joao Almeida (portugál, UAE Team Emirates) +12 mp h.
...43. Valter Attila 34:40 perc h.
...92. Fetter Erik 1:30:34 óra h.
...130. Peák Barnabás 2:12:17 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik