Ligue 1: „A PSG-t nem lehet megkerülni” – Mbappé a maradás okairól

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.05.24. 12:01
null
Kylian Mbappé üdvözli a rá váró rajongókat a hétfői sajtótájékoztató után (Fotó: AFP)
Kylian Mbappé és a klubelnök Nasszer el-Kelaifi hétfőn sajtótájékoztatót tartott Párizsban abból az alkalomból, hogy a világbajnok labdarúgó a napokban új szerződést írt alá a Paris Saint-Germainnel. Miért maradt Franciaországban? Miért nem igazolt a Real Madridba? Tényleg érdeklődött iránta a Liverpool is? Igaz, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök beszélte rá a maradásra? A szerződésében valóban garantálták, hogy beleszólhat az edző és a sportigazgató kiválasztásába? Ezekre a kérdésekre is választ várt a Parc des Princes-ben megjelent újságírósereg.

 

„Kylian a következő három idényben nálunk futballozik, ami fontos a klubunknak, a francia bajnokságnak és Franciaországnak egyaránt. Megtartottuk a világ legjobb labdarúgóját, ez igen erős üzenet. És azért maradt itt, mert Párizs kínálja a legjobb feltételeket ahhoz, hogy elérje szakmai céljait, azaz nyerjen, nyerjen és nyerjen” – mondta Nasszer el-Kelaifi, a szerződés tartalmáról részleteket nem megosztva, így nem kommentálva azt sem, hogy az új megállapodás értelmében a PSG továbbra is birtokol valamennyit Mbappé arculati jogaiból, s ezért kompenzálja őt (a Real Madrid állítólag 100 százalékban a csatár hatáskörébe utalta volna a nevével összefüggő kereskedelmi jogokat).

„Sohasem adjuk ki a számokat, de nem is azok a legfontosabbak, hanem a sportszakmai terv. A spanyol csapat többet tudott volna fizetni – tette hozzá a katari klubelnök, hozzátéve, hogy a klubnál várható jelentős változásokról a jövő héten számol majd be, így arról is, lesz-e új vezetőedzője a csapatnak. – Pillanatnyilag Mauricio Pochettino az edzőnk, ebből kell kiindulni. Minden mást megtudnak a jövő héten.”

„A múlt héten hoztam meg a döntést, és valóban nem jelentettem be a játékostársaimnak, mert a klub szerette volna titokban tartani, majd mindenkit meglepve előállni vele. Nem volt könnyű nem elkotyogni... – vette át a szót Kylian Mbappé. – Meg aztán szerettem volna felhívni Florentino Pérezt, mielőtt megteszem a bejelentést a PSG-nél. Hálás vagyok neki és a Real Madridnak, hiszen sok mindennel igyekeztek a kedvemre tenni. Saját magam szerettem volna ismertetni velük a döntésemet, úgy éreztem, így helyes.”

S akkor francia és spanyol források alapján nézzük, miket mondott Mbappé a legfontosabb témakörökről a hétfői, több mint száz újságíró előtt megtartott sajtótájékoztatón.

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ ELŐTT, KÖZBEN ÉS UTÁN


MIÉRT MARADT PÁRIZSBAN?
„Mindenki tudja, hogy tavaly szerettem volna a Real Madridba igazolni. Akkor az tűnt a legjobb lehetőségnek, csakhogy mostanra megváltozott a helyzet. Lejárt a szerződésem, szabadon dönthettem. Érzékeltem, hogy fontos vagyok Franciaországnak, és ha a hazádnak szüksége van rád, akkor egy ilyen döntés nemcsak a futballról szól, hanem az egész életedről. Nagyon kellemes érezni a szeretetet, megpróbálom viszonozni. Elhagyni a hazádat, tudják, ennek van egy érzelmi oldala is... De persze nagyon fontos, hogy a klub szakmai tervei sokat változtak, és meggyőződtem róla, hogy a közös történetünk még nem ért véget.”

VALÓBAN EMMANUEL MACRON FRANCIA ELNÖK BESZÉLTE RÁ A MARADÁSRA?
„Szoktunk beszélni, ez igaz, most is szót váltottunk, és hasznos tanácsokat kaptam. Elmondtam neki, hogyan döntöttem, aminek nagyon örült, mert szerinte ez jó hír egész Franciaországnak. Ő is szereti a futballt, Nicolas Sarkozy (korábbi köztársasági elnök – A szerk.) szintén, azonban hangsúlyozom, hogy az irántuk érzett tiszteletem ellenére nem azért döntöttem a maradás mellett, mert ők erre biztattak. De persze ez is egy volt a sok figyelembe vett szempont közül.”

ÚJ SZERZŐDÉSE SZERINT TÉNYLEG BELESZÓLHAT AZ EDZŐ ÉS A SPORTIGAZGATÓ KIVÁLASZTÁSÁBA?
„Futballista maradok, továbbra is tagja egy közösségnek, és nem akarok, nem is fogok túllépni ezen a szerepkörön.”

MIT SZÓL AZOKHOZ A KRITIKÁKHOZ, HOGY A PÉNZ MIATT MARADT PÁRIZSBAN?
„Kicsit elkeserít, mert amióta futballista vagyok, mindenkinek érzékelnie kell, hogy imádok játszani. Mindig a meccsekről, a trófeákról, a szakmáról beszélek, sohasem a pénzről. Többekkel beszéltem a Real Madridnál, a PSG-nél, de pénzről senkivel, még Florentino Pérezzel és Nasszer el-Kelaifival sem. A pénzügyek az ügyvédemre tartoznak, meg az édesanyámra, az én nyelvem a futball, amellyel a pályán tudok érvényesülni. Természetesen figyelem a bankszámlámat, látom, amikor megérkezik a pénz, de ennyi. Azért vagyok Párizsban, hogy megnyerjem, amit lehet, hogy bizonyítsam, én vagyok a legjobb, és hogy boldogan éljek. És most úgy érzem, boldog vagyok.”

AZ ARCULATI JOGOKRÓL
„Őszintén szólva, a sportszakmai vonatkozásokról hónapokon át egyeztettünk, az arculati dolgokról órákat, a pénzről meg perceket. Kábé öt percet. Válogatott vonalon volt egy kis félreértés, de ezt is nagyon gyorsan rendezni fogjuk, mert a világbajnokság közeledtével nem tanácsos a bolhából elefántot csinálni, a győzelemre kell összpontosítani. A világ folyamatosan változik, nem lehet nem beszélni a szponzorációról, a nevünkben rejlő lehetőségekről, de nem akarok a futballforradalmár szerepében tetszelegni, éppen elég nekem szakmailag menedzselni a karrieremet. Amit kell, gyorsan, intelligensen és egymás tiszteletének jegyében meg fogjuk oldani.”

MIT SZÓLT KARIM BENZEMA ÉS TÖBB MÁS REAL-JÁTÉKOS KÖZÖSSÉGI MÉDIABELI, NEM ÉPPEN ÖRÖMTELI REAKCIÓIRA?
„Igen, igen, láttam, hogy több Real-játékos is posztolt ezt-azt. Az ilyesmi előfordul, nincs mit hozzáfűznöm. Vagyunk olyan jó viszonyban Karimmal, hogy amikor majd találkozunk a francia válogatott edzőtáborában, ő majd megkérdezi, miért döntöttem így, én meg elmagyarázom neki. Amúgy a válogatottnál sohasem beszélgettünk a Real Madridról, nem akartam ilyen trükkökkel operálni.”

FLORENTINO PÉREZ REAL-ELNÖK VALÓBAN KÜLDÖTT NEKI MADRIDI MEZT?
„Egy darabot sem. Semmi ilyesmi nem történt.”

MÉG ÁLMODIK ARRÓL, HOGY A REAL MADRIDBAN FUTBALLOZZON VALAMIKOR A JÖVŐBEN?
„Tiszteletlenség lenne ilyesmiről beszélni néhány nappal azt követően, hogy aláírtam a párizsi szerződésemet... (A kitartó újságírói érdeklődésre így folytatta:) Szép egy ilyen álom, de most az új szerződésemre, a jelenre összpontosítok. Sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő... De a következő három év ideköt, úgyhogy csak a PSG-vel foglalkozom.”

A LIVERPOOL ÉRDEKLŐDÉSÉRŐL
„El kell ismernem, beszéltem velük is, az édesanyám imádja a vörös színt és a Liverpoolt – ne kérdezzék, miért, fogalmam sincs. Igazából akkor volt téma az esetleges odaigazolásom, amikor még a Monaco futballistája voltam. Egy rövid eszmecserénk volt most is, de a végén a Real Madrid és a PSG között kellett döntenem.”

MILYEN SZEREPE VOLT NEYMARNAK ÉS MESSINEK A DÖNTÉSÉBEN?
„Sem a PSG-t, sem a Real Madridot nem kell bemutatni, mindenkinek óriási megtiszteltetés ezekben a klubokban futballozni. Természetesen az én vágyam is az, hogy a legnagyobbakkal játszhassak egy csapatban. Nehéz évünk volt, volt miről beszélgetnünk, de az én jövőmet kevéssé érintettük. A döntést nekem kellett meghoznom, ez személyes ügy, ők ezt megértették, amiért hálás vagyok nekik.”

ÁTKERÜL-E HOZZÁ A CSAPATKAPITÁNYI KARSZALAG MARQUINHOSTÓL?
„Jó helyen van nála. Nem kell csapatkapitánynak lennem ahhoz, hogy meghallgassák a véleményemet, hogy követésre érdemes példát mutassak a pályán. Marquinhos szuper labdarúgó, nagyon jó kapitány, fontos szerepet tölt be a csapatunkban.”

MIT ÜZEN A MADRIDI SZURKOLÓKNAK?
„Hálával tartozom nekik, mert úgy tekintettek rám, mintha egy lennék a kedvenceik közül. Megértem a csalódottságukat, de remélem, ők is meg fogják érteni, hogy a hazámban maradtam, és franciaként elsősorban az országomat akarom segíteni, például abban, hogy naggyá tegyük a francia bajnokságot.”

MENNYIRE FOGLALKOZTATJA A BAJNOKOK LIGÁJA MEGNYERÉSE?
„A világbajnokságot már megnyertem, remélem, az idén sikerül újból, de természetesen a Bajnokok Ligájában is szeretnék a csúcsra jutni. Egy döntőt már elvesztettünk, és lehet, hogy a következő idényben sem fog összejönni, de az biztos, hogy minden évben meg fogom próbálni. Amúgy nem szabad rettegni a kudarctól, az is a játék természetes velejárója, én nem félek tőle.”

Szó esett a 2024-es párizsi olimpiáról is, amelyen Mbappé nagyon szeretne pályára lépni – állítólag a tárgyalások során ez is téma volt.

„Először is be kell kerülni abba csapatba... Beszéltünk erről is, és a klub nincs ellene. A tárgyalások során semmi probléma nem volt ebből” – mondta a világbajnok támadó, akit a sajtótájékoztató lezárulta után kiadós ünneplésben részesítettek a helyszínen megjelent PSG-drukkerek.

KYLIAN MBAPPÉ A PSG TV-NEK IS ELMONDTA, MIÉRT DÖNTÖTT ÍGY


„Fantasztikus itt lenni! Az aláírásom egyúttal köszönetnyilvánítás a drukkereknek azért a szeretetért, amelyet az elmúlt öt évben kaptam tőlük. Az ő támogatásuk is szerepet játszott abban, hogy új megállapodást kötöttünk. Kicsit úgy érzem magam, mintha ezzel a szerződéssel újjászülettem volna. Nagyon bízom abban, hogy a következő három évben klassz dolgokat viszünk véghez, és nagyon sok örömet szerzünk nekik – fogalmazott Mbappé. – A PSG-ről mindenkinek van véleménye: van, aki imádja, van, aki utálja. Ez az igazán nagy klubok jellemzője, egyben erejük egyik forrása. A PSG-t nem lehet megkerülni. Ami engem illet, a folyamatos fejlődés híve vagyok: amiben erős vagyok, azt tökéletesíteni, amiben fejlődnöm kell, azt pedig javítani. Mert bár a közönség boldogsága a fő célunk, meg a családunké, azért a saját örömünkre is játszunk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik