NL: Kínos lesz zárt kapuk mögött játszani – Southgate

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 11:55
null
Gareth Southgate lelátói terepszemlén, mellette a Newcastle United kisebbségi tulajdonosa, Amanda Staveley (Fotó: AFP)
Angliában az elmúlt hetekben több konfliktust gerjesztettek labdarúgópályára berohanó szurkolók, a válogatott zárt kapus mérkőzésre kényszerül egy emlékezetes tavalyi rendbontás miatt – nem csoda, hogy Gareth Southgate szövetségi kapitány ezt a témát is érintette játékoskeretének keddi ismertetésekor.

 

Billy Sharp (Sheffield United) megütése Nottinghamben, Patrick Vieira (Crystal Palace) inzultálása az Everton stadionjának játékterén, Robin Olsen kapus (Aston Villa) megtámadása a Manchester City bajnokká koronázásának pillanataiban – ezek a közelmúlt szomorú kísérőjelenségei az angol pályákon, nem egészen egy évvel ama emlékezetes, Wembley-beli rendbontás után, ami miatt az angol válogatott zárt kapuk mögött kénytelen fogadni az olaszokat a június 11-i Nemzetek Ligája-összecsapáson.

A tavalyi Eb-döntő miatt az angolok eredetileg kétmérkőzéses eltiltást kaptak, de a második meccsre – éppen a mieink elleni június 14-i NL-találkozóra – szóló pályabezárást kétévnyi próbaidőre felfüggesztette az UEFA.

„Amolyan sárga lapos figyelmeztetés van érvényben ellenünk, de így is abban a kínos helyzetben leszünk, hogy egyszer zárt kapuk mögött kell játszanunk itthon – véleményezte a helyzetet Gareth Southgate.Amikor más országokból érkező képsorokon látunk erőszakos cselekményeket, elsiklunk felettük azzal, hogy az ő problémájuk, nekik kell megoldani – most viszont mi vagyunk a középpontban. És nem fest valami jó képet a hazánkról.”

Southgate úgy véli, nyugtalanító az angol stadionokban tapasztalható hangulat, ezért sürgette az illetékeseket, hogy addig nézzenek szembe a problémával, ameddig esetleges még súlyosabb erőszakos cselekmények nem kényszerítenek ki kemény hatósági fellépést.

„Világos, hogy a felelősség minket, futballban dolgozókat terhel, hiszen ezek az események a mi világunkban történnek. Meg kell tennünk mindent az elkerülésük érdekében, még akkor is, ha az alapprobléma nem szűkíthető le a labdarúgásra. Nehéz időket élünk, és a jövő még nehezebbnek ígérkezik, elég csak a világban zajló eseményekkel összefüggő gazdasági előrejelzésekre pillantani.”

Az angol kapitány felelevenítette, hogy pályafutása során többször is tapasztalni kényszerült: a futballmeccs bizonyos emberek számára nem jelent mást, mint lehetőséget az erőszakra, a feszültség szélsőséges levezetésére.

„Meg kell vizsgálnunk, milyen nevelőmunkát végzünk a megelőzés érdekében. Meg kell válaszolnunk a kérdést, hogy milyennek szeretnénk láttatni az országunkat kívülről, mert a kép nem független a futballban megjelenő viselkedésformáktól. Egy biztos, semmiképpen sem akarunk megint olyan világban élni, amelyikben kerítéseket kell emelni a stadionokban. A jövőben is szeretnénk vendégül látni nagy sporteseményeket. Nyáron nálunk lesz a női Európa-bajnokság, amely remélhetőleg csodálatos élményként raktározódik majd el mindenkiben, olyanként, amilyen a tavalyi (férfi) Európa-bajnokság volt. Amiről beszélünk, elveheti az esélyt, hogy a későbbiekben is átélhessünk hasonló élményeket. Szörnyű nagy ár lenne.”

Mint ismert, a magyar szövetséget is zárt kapus mérkőzésekre ítélte az UEFA (valamint a FIFA is), és bár az angolok elleni június 4-i budapesti NL-meccsre végül nem érvényes a teljes tiltás, a Puskás Ferenc Aréna lelátóira csak 14 év alattiak léphetnek be.

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
Június 4.
18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
20.45: Olaszország–Németország
Június 7.
20.45:
Olaszország–MAGYARORSZÁG
20.45: Németország–Anglia
Június 11.
20.45:
MAGYARORSZÁG–Németország
20.45: Anglia–Olaszország
Június 14.
20.45:
Anglia–MAGYARORSZÁG
20.45:
Németország–Olaszország
Szeptember 23.
20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
20.45: Olaszország–Anglia
Szeptember 26.
20.45:
MAGYARORSZÁG–Olaszország
20.45: Anglia–Németország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik