Nem lehet ott a vb-n a férfi asztalitenisz-válogatott

SZUDI Ádám
Szudi Ádám koncentrál az edzésen
Vágólapra másolva!
A magyar férfi asztalitenisz-válogatott nem került be azon negyven együttes közé, amely részt vehet a szeptember 30. és október 9. között Csengtuban sorra kerülő csapat-világbajnokságon. A női gárda ott lesz a mezőnyben.

A sportág nemzetközi szövetsége (ITTF) a héten, száz nappal a rajt előtt hozta nyilvánosságra az indulók listáját, amely különböző kvalifikációs kritériumok alapján állt össze. Az ITTF néhány éve dolgozta ki az új rendszert, amelyből - a korábbi nagyobb mezőnyök után - most már csak 40-40 férfi és női válogatott szerez jogot a részvételre. A két évvel ezelőtti, puszani vb-t a pandémia miatt törölni kellett, így az új szisztéma idén, Kínában mutatkozik be.

A magyar férfi válogatott eddig minden világbajnokságon asztalhoz állhatott, sőt, az egyik legeredményesebb csapat a viadal törtnetében, csak a sportági nagyhatalom Kína előzi meg az összesített éremtáblázaton.

A magyar női csapat ott van a 40 induló nemzet között, amelyeket nyolc ötös csoportba sorsolnak majd a vb-re. A körmérkőzések után az első két-két helyezett jut a nyolcaddöntőbe.

Az ITTF márciusban úgy döntött, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt az orosz és fehérorosz játékosok nem indulhatnak a versenyein. Jelenleg még mindkét orosz válogatott ott van a 40-es vb-listán, a részvételükről július 26-27-i ülésén határoz a végrehajtó bizottság - írta honlapján az ITTF.