Öttusa: ilyen lesz az akadálypálya a lovaglás helyett – videó

M. I. P.M. I. P.
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 09:53
null
Olimpiai öt karika… (Fotó: UIPM)
Kedden lezajlott az akadályverseny első hivatalos teszteseménye Ankarában, Bárány Péter az ötödik helyen végzett a junior fiúk között.

Kissé ironikus, hogy az átrendezett lovaspályán tartották az akadályverseny első hivatalos tesztjét kedden, az ankarai öttusa-világkupadöntő helyszínén, az esemény után két nappal. Bárány Pétert, a Volán Fehérvár sportolóját Gallai István, a magyar szövetség főtitkára kísérte el a török fővárosba – az eseményt kapcsolatépítésre is fel tudták használni.

Bárány a junior fiúk versenyében az ötödik helyen végzett – mindkét kísérleténél elérte az akadálypálya végét jelző piros gombot, így pozitív érzésekkel zárta az egyébként jó hangulatú napot. Azt sem sajnálja, hogy az éremfutamban nem volt érdekelve, mivel a tenyere nincs hozzászokva az akadálypályával járó terheléshez, ezért bedagadt, és vérhólyagok alakultak ki rajta.

„Bármi is a véleményem a kialakult helyzetről, nekem most az a dolgom, hogy nyitottan és pozitívan álljak az új versenyszámhoz, és segítsek, hogy minél jobban illeszkedjen az öttusához és ahhoz az eszmeiséghez, amely alapján Coubertin báró megalkotta a sportágat, és a tökéletes sportoló eszményképét. Abba már nincs beleszólásunk, hogy a lovaglással mi lesz, az eldöntött kérdés” – mondta a székesfehérvári öttusázó.

A hétfői edzés után ezúttal erőemelés-jellegű gyakorlat is helyet kapott a pályán, egy vasrudat kellett átbillenteni, ezenkívül még három csimpaszkodós elem szerepelt a kínálatban, a többi inkább lábmunkára épült, s a hétfői tréning után ismét bebizonyosodott: ez utóbbiakban az öttusázók kifejezetten erősek.


„A Nemzetközi Öttusaszövetségnek (UIPM) leadott kérdőíven javasoltuk, hogy az egyik, a felsőtestet megdolgoztató, függeszkedős akadályt cseréljék ugrásra vagy egyensúlyi, ügyességi feladatra, mert ez jobban illeszkedik a sportágba, már meglévő készségekre épít, s ennek a visszajelzésnek a UIPM is nagyon örül, hiszen azt szeretné, ha a már meglévő tudásunkra támaszkodna az új versenyszám is” – magyarázta Bárány Péter.

Az is nagy segítség, hogy ezen a rendezvényen több profi akadályversenyzővel ismerkedtek meg a magyarok: a kapcsolatteremtés a nemzetközi elittel nagyon fontos, hiszen magas szinten kell majd űzni ezt a sportágat is. Az előzetesen tervezett további egy teszt helyett még háromszor rendeznek próbaeseményt az idei szezonban: kettőt a junior-világbajnokságon, egyet pedig az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik