F1: „Michael Schumachert soha többé nem fogjuk élve látni”

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 12:35
null
Frankl András (Fotó: Lantos Gábor)
Az Origo Formula–1-es oldala interjút készített Frankl Andrással, aki az F1-ről rendszeresen írók közül talán a legismertebb magyar. A ma is aktív 84 éves Frankl elmondta, hogy miben volt jobb a régi F1, beszélt Ayrton Sennáról és Michael Schumacherről is.

 

Arról, hogy mikor volt könnyebb szót érteni az F1 sztárjaival:

„Ha véletlenül szeretnék egy interjút készíteni valamelyik versenyzővel, el kell küldjem előre a kérdéseket. A pilóta sajtó- és PR-csapata megnézi, hogy ki vagyok, megnézi, hogy hova írok, s ha fontosnak gondolnak, akkor talán – hangsúlyozom, talán – válaszolnak. De inkább nem válaszolnak. Ayrton Sennához bármikor odamehettem, azonnal interjút adott. De Nigel Mansell vagy Nelson Piquet is. Ebben a tekintetben tényleg jobb volt a régi időszak.”

A legkedvesebb interjújáról:

„Sok mindenre emlékezhetek, de a legkedvesebb pillanat 1993-ban, a Gundel étteremben volt, amikor hosszabb interjút készíthettem a brazil Ayrton Sennával. A fiam is ott volt velem, óriási történet ez. Senna hosszan válaszolt, amúgy az egyik dohánygyártó cég intézte el azt, hogy leülhessek a brazillal. Két héttel később a Belga Nagydíjon találkoztunk újra, Senna odajött hozzám, köszöntött és adott egy dedikált fotót, amit a mai napig őrzök. A másik kedvencem Michael Schumacher volt.”

Michael Schumacherről:

„Tavaly ott voltam az Amerikai Nagydíjon Texasban, Austinban. A Haas-istállónál egyszer csak szembejött velem Corinna Schumacher, a hétszeres világbajnok és kómában fekvő pilóta felesége. Amint megláttam, elkezdtem zokogni, még ő vigasztalt engem. Elmondtam neki, hogy soha nem feledem el Michaelt, hogy mennyi mindent jelentett nekem az ő barátsága, jelenléte a Formula–1-ben. Nem akartam semmit, eszembe se jutott, hogy bármit kérjek. Bármennyire is hülyén hangzik, de akkor és ott én voltam a rajongó. (...) Nézze, megrendítő lesz, amit most mondok, de azt mindenkinek el kell fogadnia, hogy Michael Schumachert soha nem fogjuk már élve látni.
És most kérem, hogy felejtsük el a pénzt. Ha az ő hírneve nem volt arra elég, hogy a világ legjobb orvosai meggyógyítsák, akkor itt sok mindenben már nem lehet reménykedni. Michael Schumachert megmenteni a világ legfantasztikusabb dolga lenne. De nem tudják. Állítólag a szemével tud kicsit kommunikálni. Jean Todt az a jó barátja, akit beengednek hozzá, együtt ülnek a tévé előtt és nézik a futamokat. Nagyon kevés ember mehet oda Schumacher betegágyához. Az öccse, Ralf Schumacher, a lánya, Gina-Maria Schumacher, a fia, Mick Schumacher, Ross Brawn, aki a menedzsere volt, és az FIA volt elnöke, Jean Todt. Más be nem teheti oda a lábát.”

A teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik