Egy álommal szegényebben – az olaszok jutottak a négy közé

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 20:46
A magyar férfi vízilabda-válogatott az elődöntőbe jutásért Olaszország ellen ugrott medencébe a világbajnokságon, és bár az első negyedben jó játékkal vezetést szerzett, végül vereséget szenvedett (10–11). Az olaszok jól védekeztek, a kevesebb lehetőségükből több gólt szereztek, így ők találkoznak Görögországgal az elődöntőben.
Az olaszok jól használták ki a lehetőségeiket – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)
Az olaszok jól használták ki a lehetőségeiket – A GALÉRIÁHOZ KATTINTSON A KÉPRE! (Fotó: Tumbász Hédi)
VÍZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG,FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ

MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 10–11(3–2, 2–4, 1–2, 4–3)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, 6000néző.V:Margeta (szlovén), Gómez (spanyol)
MAGYARORSZÁG: Vogel Soma – Jansik Sz. 1, Varga Dénes 1, Pohl, HÁRAI 2, VÁMOS 3, Zalánki 1.Csere: Angyal, Manhercz K. 2, Burián, Nagy Ádám, Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
OLASZORSZÁG: DEL LUNGO – Dolce 1, DI FULVIO 4, Fondelli, Bruni 1, ECHENIQUE 2, N. Presciutti. Csere: DI SOMMA 2, Damonte, Cannella 1, Iocchi, Marziali. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól – emberelőnyből: 16/5, ill. 10/4
Gól – kettős emberelőnyből:1/1, ill. 2/1
Kipontozódott: Iocchi (26. p.), N. Presciutti (28. p.), Dolce (29. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Pedig nem kezdődött rosszul... Az például máris biztató volt, hogy a grúzok ellen a második percben lecserélt Vogel Soma tempózott a kapuban, sérülése szerencsére nem bizonyult súlyosnak, de egy monokli azért őrizte az összecsapás emlékét. Az meg már kifejezetten ígéretes volt, hogy Hárai Balázs centerakciógóllal kezdett, majd az olasz egyenlítés után egy kipattanót is bevágott. A sporik bőségesen szórták a kiállításokat, egyébként teljes joggal, mert a játékosok elképesztő módon gyilkolták egymást. Kétszer egyenlítettek az olaszok, de harmadszorra nem sikerült nekik, mert a mieink kivédekeztek egy kettős emberhátrányt.

Legalábbis az első negyedben, mert a másodikban azért újra egalizáltak. Néhány rossz passz mindkét oldalon becsúszott, sajnos nálunk néhány rossz lövés is, a hatalmasat játszó Francesco Di Fulvio góljával pedig átvették a vezetést az olaszok. A szakasz közepén történteket nem tesszük ki az ablakba: kihagyott magyar fór után az ellenfél lőtt centerakciógólt, majd ismét kihagyott emberelőny következett... Manhercz Krisztián azonban a víz alól lőtt bravúrgólt, nagyon kellett már egy jó megoldás a másik kapu előtt. Ettől visszatért a lendületünk, Zalánki Gergő pedig túljárt olaszországi csapattársa, a Pro Reccóban védő Marco Del Lungo eszén. A negyed azonban olasz góllal zárult, Di Fulvióval nem bírtunk, ezúttal okos ejtéssel jelentkezett, így a félidőben 6–5-re vezetett az ellenfél.

A változatosság kedvéért kihagyott emberelőnyökkel kezdődött a harmadik negyed, fájdalom, hogy mi kettőt rontottunk el az olaszok egy hibájával szemben. Akik a következőt ráadásul belőtték, és ismét két góllal vezettek, ami a találkozónak ebben a szakaszában nem festett valami jól. Ezúttal Vámos Márton lépett elő, balkezes bombája után majdnem kiszakadt a háló. Kaotikus pillanatokat követően az olaszok lőttek több mint szerencsés gólt, kivédekezett támadások után pedig Märcz Tamás kért időt, hogy megnyugtassa csapatát. A támadójáték azonban csak nem akart összeállni, de a jó védekezés miatt meccsben maradtunk.

Az utolsó negyedet mínusz kettőről kezdtük, amiből sajnos nagyon gyorsan mínusz három lett... Gonzalo Echenique remekbe szabott gólt lőtt, miközben a mieink már éppen nyolcperces gólcsendnél jártak, Del Lungo is szépen elkapta a fonalat, de a kapufa sem velünk volt. Vámos lövése átcsúszott a gólvonalon, de mielőtt elindult volna felfelé a csapat, megint jött Di Fulvio, majd – ki nem találják, kihagyott fór után – Echenique lezárta a meccset. A mieink minden mindegy alapon egy gólra felzárkóztak, de túl későn jött a feltámadás.

Hiába javult fel a védekezés, ezzel párhuzamosan sajnos szétesett az addig jól működő támadójáték, így a magyar válogatott nem jutott a négy közé, és csupán az 5–8. helyért folytathatja.

Ez bizony csalódás a javából. 10–11

Varga Dénes figyel (Fotó: Tumbász Hédi)
Varga Dénes figyel (Fotó: Tumbász Hédi)

PERCRŐL PERCRE

NEGYEDIK NEGYED

32. perc: Vége a meccsnek, az olaszok jutottak az elődöntőbe. 10–11

32. perc: Még egy időkérés 3 másodperccel a vége előtt az olaszoktól.

32. perc: 17 másodperccel a vége előtt Jansik még beleállt egy lövésbe, és ez is bement. Már későn. 10–11

32. perc: Labdát szereztünk, megindultunk előre, Manhercz megúszott, de nem tudta belőni a ziccert, mert Del Lungo védett.

31. perc: Már csak az idővel játszanak az olaszok. El is dobták. Manherczet aztán szabadon hagyták, ő pedig kintről irgalmatlanul bevágta. 9–11

31. perc: Végre bement valami. Emberelőny után Vámos lőtt kintről nagy gólt. 8–11

30. perc: Eldőlt. Echenique kintről néhány lóba után úgy lőtt a jobb felsőbe, mint a pinty. 7–11

29. perc: Újabb emberelőnyt kaptunk, amelyet gyorsan kellett megjátszani, Manhercz elég nagyon mellélőtt.

29. perc: Magyar időkérés.

29. perc: Majdnem lejárt a támadóidejük, amikor emberelőnyt kaptak. Ráérősen játszottak, majd Di Fulvio negyedszer is betalál ma. 7–10

28. perc: Elrontott olasz támadás után megint kaptunk egy emberelőnyt. Azzal tele van a padlás. És végre gól! Vámos távoli lövése valahogy átcsúszott a gólvonalon... 7–9

27. perc: Az emberelőnyben sikerült elszedni a labdát az olaszoktól, Jansikról állítottak ki egy olaszt. Az emberelőnyt Varga a kapufára dobta.

27. perc: Nem elég, hogy labdát vesztettünk, emberelőnybe kerültek az olaszok. Időkérés.

27. perc: Zalánki lövését védte a kapus, bár előtte jól megzizzentették a kezét...

26. perc: Vogel védése után jöhettünk előre, kezd veszni a fejsze, a közönség ráerősít a szurkolásra.

26. perc: Emberelőnybe kerültünk, de ezt is sikerült elpuskázni...

25. perc: Ez viszont ben van... Echenique kintről, ütemtelenül ellőtte, persze be a jobb alsóba. 6–9

25. perc: Végre először sikerült elhozni a labdát. A támadásunk viszont nagyjából semmit sem ért.

25. perc: Elkezdődött a negyedik negyed.

HARMADIK NEGYED

24. perc: Vége a harmadik negyednek, innen már nagyon nehéz lesz... 6–8

24. perc: Újabb magyar emberelőny, nem sikerült jó helyzetet kialakítani, végül Zalánki éppen a kapust találta el.

24. perc: Emberelőnybe kerültek az olaszok, Vogel viszont kivédte Di Fulvo távoli bombáját.

23. perc: Di Fulvio lövését blokkoltuk, jött a magyar támadás. Pohl lőtt kintről, Del Lungónak ez nem okozott gondot.

22. perc: Megbeszéltük, kitaláltuk, viszont Mezei húzása nem jutott a kapuba.

22. perc: Magyar emberelőny és magyar időkérés.

22. perc: Megint visszakapták az olaszok, ezúttal viszont a blokkról ment mellé.

21. perc: Támadóhiba nálunk, ezt már nehezen viseli a nézőtér. A háromgólos előnyért támadtak az olaszok, és Damonte lövése mellépattant.

20. perc: Kontrát fújtak az olaszoknál, de nem tudtuk indulni, mert visszafújták, emberelőnybe kerültek az olaszok, Vogel egyszer nagyot védett, majd a visszapattanó után Brunit hozták játékba, ő a kapufát találta el, a labda Vogel fejére, majd onnan a kapuba pattant... 6–8

20. perc: Hárai újabb emberelőnyt harcolt ki, Vámos kapta a legtávolabb, és onnan vágta be a bal felsőbe. 6–7

20. perc: Jött az újabb olasz emberelőny, amelyet nagyon biztosan vágott be Cannella a jobb alsóba. 5–7

19. perc: Magyar emberelőny jött, Burián szinte nulla fokos szögből lőtte el, Del Lungo biztosan védett.

18. perc: Sokáig játszottak az olaszok, majd emberelőnybe kerültek, de szerencsére Presciutti elvesztette a labdát.

17. perc: Emberelőnybe kerültünk, jó sokáig játszottunk, de végül Jansik kiszorított pozícióból fölépattintott.

17. perc: Elkezdődött a harmadik negyed.

MÁSODIK NEGYED

16. perc: Vége az első félidőnek, egy góllal vezetnek az olaszok. 5–6

16. perc: Di Fulvio lóbált, lóbált, aztán pasz helyett tökéletesen pontosan ejtett kintről a bal felsőbe. Irgalmatlanul szép volt. Sajnos. 5–6

15. perc: Hárai harcolt ki újabb kiállítást, de ebből most nem lett gól, előbb jött egy blokk az olaszoktól, majd a kipattanót megszeretzük ugyan, de itt meg a passz volt rossz.

15. perc: Régen kaptak emberelőnyt az olaszok, most igen. Kétszer is blokkoltunk, előbb visszakerült az olaszokhoz, de utóbb nem.

14. perc: Egyenlő! Újból kaptunk egy emberelőnyt, és Zalánki végre maga maradt lövőhelyzetben, és bár eltalálta a kapust, Del Lungóról bepattant a hálóba a labda. 5–5

14. perc: Fondelli távoli lövése Manhercz kezéről pattant a lécre, majd onnan fölé.

13. perc: Na, ez szép volt!Manhercz vált le a védőjéről, és kissé balról, ütemtelenül, pattintva lőtt a kapu jobb oldalába. 4–5

13. perc: Újból emberelőnybe kerültünk, Vámos lövését kivédte Del Lungo. Maradt a labda nálunk, majd Pohl a kapu torkából nem tudta behúzni a kapuba a labdát.

13. perc: Di Somma beforgatta a védőjét, és nagy gólt lőtt. Bosszantó. 3–5

12. perc: Végre emberelőnybe kerültünk, gyors előnymegjátszásról nem beszélhettünk, de így is nagy lehetőség elé került Pohl, csak éppen elrontotta.

12. perc: Hát, ez bement... Megint Di Flvio volt az, aki kintről egy óriási bombát lótt a bal alsóba. 3–4

11. perc: Zalánki már többször nézte, hogy honnan lőhetné el, ezúttal végre sikerült neki, viszont a labdája a blokkról ment fölé.

10. perc: Ott is az egyenlítés. Di Fulvio kapta középen a labdát, és nagy erővel lőtt a léc alá. 3–3

10. perc: Elrontották az olaszok a passzt, így lett jó egy magyar támadásra, majd Angyal bombája halt el az olasz védők kézerdejében.

9. perc: Hű! Varga megint csavarásra adta Hárainak, aki ezúttal nem talált be.

9. perc: Megint az olaszok hozták el a labdát a ráúszás után, csakhogy egy kontrával indulhattunk előre.

9. perc: Elkezdődött a második negyed.

ELSŐ NEGYED

8. perc: Vége az első negyednek, vezetünk. 3–2

8. perc: Kevés idő maradt a meccsből, újra kettős előnyt kaptak az itáliaiak, Damonte pattintását viszont Vogel kiszedte!

8. perc: Nagy Ádám sokat vállal, sajnos eddig kevés sikerrel. Ezt a lövést Del Lugo kivédte.

7. perc: Egy újabb rossz bejátszással hamar véget ért a támadásunk, így felkínáltuk a lehetőséget az olaszoknak. Az a jó, hogy Iocchi Gratta kintről ellőtte a bal kapufa mellett.

6. perc: Nagy Ádám lövése csemege volt Del Lungónak, majd ismét emberelőnybe kerültek az olaszok. Kapjuk a hátrányokat rendesen, viszont Vámos remek blokkja után végre mi jöhettünk.

6. perc: Buriánt válaszották el a labdától az olasz kapu előtt, és máris jöhettek azt egyenlítésért. Egy emberelőnyt mindenesetre kaptak. Belőtték, de hiába, mert kontrát fújtak.

5. perc: Kiszorított helyzetből lőtte el Cannella, a labda átment három védőnk között, de Vogel kivédte a lövést.

4. perc: Ismét emberelőnybe kerültünk, ment körbe a labda, aztán kettős előny lett belőle, Zalánkira kirontottak, Varga viszont egyedül maradt, és bevágta a jobb felsőbe. 3–2

3. perc: Elvesztettük a labdát, jöttek az olaszok, Di Somma azonban kintről még a kaput sem találta el.

3. perc: Sajnos nem sokáig tartott az előnyünk, mert Di Somma emberelőnyből, jobbról kilőtte a jobb felsőt. 2–2

3. perc: Most mi kerültünk emberelőnybe, Varga a passzával megtalálta Angyalt, aki nem tudta belőni, Del Lungóról viszoönt a kipattanó Hárai elé került, ő pedig közelről bevágta. 2–1

2. perc: Emberelőnybe kerültek az olaszok,alaposan megjáratták a labdát, így jött egy újabb előny, így aztán Dolce kintről nagyon bevarrta a jobb felsőbe. 1–1

1. perc: GÓÓL! Hárai kapott labdát centerben, remekül megtartotta a labdát, majd csodás csavargóllal mattolta a kapust. 1–0

1. perc: Az olaszok hozták el a labdát, és mindjárt egy kontrával jelentkeztek.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a magyar csapat fehér, az olasz kék sapkában játszik.

Ha a magyar válogatott továbbjut, akkor Görögországgal találkozik az elődöntőben:

Görögország–Egyesült Államok 16–11(3–1, 4–6, 3–0, 6–4)

ELŐZMÉNYEK

– Gyakran elhangzik, hogy a negyeddöntő a legfontosabb, de oda el is kell jutni valahogyan...
– Nekünk mindig a következő mérkőzés a legfontosabb – mondta Märcz Tamás szövetségi kapitány –, a csoportmérkőzésekről az a vélekedés, hogy kevésbé fontosak, mint a negyeddöntő, viszont ott harcoltuk ki, hogy nem játszottunk a nyolcaddöntőben, és most nyugodtan beszélgethetünk. Természetesen a negyeddöntő vízválasztó, ezen dől el, hogy sikeres tornának lesz, vagy kellemetlen élmények érnek minket. A nyolc között már nincs gyenge gárda, sőt, vannak csapatok, amelyek a nyolcaddöntőben elbúcsúztak, pedig jó vízilabdát játszanak. Nagyon sokat számít, hogyan hangolódunk rá a mérkőzésre, mennyire harapunk már az első perctől kezdve. Az olaszok kemény vízilabdával jönnek majd és olyan ambícióval, hogy hazai pályán elvegyenek tőlünk valamit. Kemény vízilabdára még keményebbel kell válaszolni, azt várom, hogy egészségesen agresszívan pólózzunk, és a játékosok minden mozdulata reaktív legyen. Az ilyen mérkőzések megkövetelik a gyors és jó döntéseket, valamint a precíz játékot. Az nyer, aki kevesebbet hibázik, és az utolsó pillanatokban higgadtabb marad. Bízom benne, hogy ezek mi leszünk, készen állunk a negyeddöntőre!

– Ebben mekkora segítséget jelent a telt házas Hajós uszoda?
– Amikor bevonulunk, látjuk a támogató tekinteteket és a zászlókat, amelyek fentről lefelé piros-fehér-zöldek és nem más irányban vannak rajtuk ugyanezek a színek... Ez kiindulópontnak kiváló, viszont helyettünk nem nyer meccset a szurkolótábor. Bizalmat, lendületet és hitet ugyanakkor adhatnak kívülről a nézők, ez szerintem megvan a játékosokban is, de az nagyon jó, hogy kívülről is segítséget kapnak. Vízilabdaélmény a köbön, a külföldi vízilabdázók, akik még nem jártak nálunk, tátott szájjal nézik, hogy ilyen előfordul a sportágban. Bárcsak mindenhol ezt láthatnánk! Úgy tűnik, a magyar vízilabda továbbra is brand, és vonzza a közönséget, mi pedig igyekszünk ezt meghálálni.

ELLENFÉLNÉZŐ: OLASZORSZÁG

A világbajnokságok történetében eddig mindössze két válogatott, a jugoszláv és a spanyol tudta megvédeni címét – ehhez a szűk körhöz csatlakozhatnak az olaszok, ha 2019 után az idén is elhódítják a győztesnek járó trófeát. Kvangdzsuban a görögöket és a mieinket is búcsúztatta Alessandro Campagna együttese, amely a döntőben könnyedén, 10–5-re győzte le a spanyol válogatottat. A világbajnoki cím után a budapesti Európa-bajnokságon és a tokiói olimpián is sokat vártak az olaszoktól, de mindkét tornán a negyeddöntő jelentette a végállomást, ezzel most is kiegyeznénk... Noha a junior-vb-n ezüstérmes generáció kopogtat az ajtón, a fiatalítás még várat magára, a keret ezúttal is hemzseg a rutinos, nagy csatákat megélt klasszisoktól. A soproni C-csoport rangadóján a spanyoloktól elszenvedett 14–12-es vereség azt jelentette, hogy a legjobb nyolc közé jutásért is játszania kellett az olasz válogatottnak, ám Ausztrália nem jelentett akadályt (17–6), így következhet a magyarok elleni negyeddöntő. Jól ismerik egymást a felek, s a játékosoknak sem kell bemutatkozniuk – Luca Damonte például jelenleg is hazánkban játszik, a bajnok FTC-Telekomot erősíti –, a közelmúlt pedig nagy izgalmakat ígér, a két csapat legutóbbi öt mérkőzéséből kettő döntetlennel zárult, kétszer pedig csak egy gól döntött.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

KAPUSOK: LévaiMárton (Genesys OSC Újbuda),VogelSoma (FTC-Telekom)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: AngyalDániel,NagyÁdám (mindkettő Szolnoki Dózsa),BuriánGergely,HáraiBalázs,ManherczKrisztián (mindhárom OSC),JansikSzilárd,PohlZoltán,VargaDénes,VámosMárton (mind FTC),MezeiTamás (A-Híd VasasPlaket),ZalánkiGergő (Pro Recco, olasz)
TARTALÉKOK: FeketeGergő,VigváriVendel (mindkettő FTC)

A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot. A tartalékokat kizárólag koronavírusos megbetegedések miatt lehet becserélni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik