Simán verte a Frankfurtot, ötödször Szuperkupa-győztes a Real Madrid

VARGA ÁDÁM (összefoglaló), VÉGH JÁNOS (percről percre)VARGA ÁDÁM (összefoglaló), VÉGH JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.10. 20:50
null
Karim Benzema szerezte a Real Madrid második találatát (Fotó: AFP)
A Real Madrid 2–0-ra legyőzte az Eintracht Frankfurtot az európai Szuperkupa-mérkőzésen, ezzel története során ötödik alkalommal hódította el a trófeát.

 

EURÓPAI SZUPERKUPA
REAL MADRID (spanyol)–EINTRACHT FRANKFURT (német) 2–0 (1–0)

Helsinki, Olimpiai Stadion. Vezette: Oliver (angol)
Real Madrid: Courtois – Carvajal (Rüdiger, 85.), Militao, Alaba, F. Mendy – Modric (Rodrygo, 67.), Casemiro, Kroos (Tchouaméni, 85.) – Valverde (Camavinga, 76.), Benzema, Vinícius Jr. (Ceballos, 85.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Frankfurt:
Trapp – A. Touré (Alario, 70.), Tuta, Ndicka – Knauff, Sow, Rode, Lenz – Lindström (Götze, 58.), Kamada – Borré (Kolo Muani, 58.). Vezetőedző: Oliver Glasner
Gólszerző:
Alaba (37.), Benzema (65.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A BL-címvédő Real Madrid az első perctől magához ragadta a játék irányítását, de sokáig nem tudta veszélyeztetni a Frankfurt kapuját. Sőt, az 14. percben a németek kerültek közel a gólszerzéshez – Kamada Daicsi kapott remek labdát, életerős lövését védte Thibaut Courtois. A 17. percben jegyezhettük fel az első nagy Real-lehetőséget: Fede Valverde robogott el a jobb szélen, középre tette a labdát, Benzema tovább passzolta Vinícius Júniornak, de Tuta résen volt, s a gólvonalon blokkolta a brazil klasszis próbálkozását. A 22 éves támadó egyébként a találkozó előtt vette át az előző BL-idény legjobb fiatal játékosának járó trófeát, míg Karim Benzema a legjobb játékosnak járó díjat.

A 24. percben megint helyzetbe került a Frankfurt, Ansgar Knauff azonban nem a legjobb szögből lőtt, Courtois pedig hárított. A 37. percben ismét Vinícius Junior veszélyeztetett, egy perccel később viszont már örülhetett. Szögletet követően Benzema fejelte le a frankfurti védőket, majd a labdát Casemiro – szintén fejjel – lekészítette David Alabának, aki pár méterről tisztán lőhetett, megszerezve a vezetést (VIDEÓ ITT!). Ezzel ő lett az első osztrák gólszerző az európai Szuperkupa-mérkőzések történetében. A 41. percben ismét Benzema volt az egyik főszereplő, a tizenhatoson belül vette át a labdát, de lövése elkerülte a kaput. A spanyol gárda – teljesen megérdemelten – egygólos előnnyel mehetett a szünetre.

A második félidőben tíz perc kellett az első nagy helyzethez – Vinícius Júnior közeli lövését védte Trapp. Az 58. percben érkezett a pályára a Frankfurt nyáron igazolt világbajnoka, Mario Götze. Három perccel később a lécen csattant Casemiro bombája – érett a következő Real-találat. Közben majdnem gólt kapott a királyi gárda, ám ismét Courtois nyerte meg a Knauff elleni csörtét. Nem sokkal később viszont jött is a madridi gól, Benzema iratkozott fel a góllövők közé Vinícius Júnior passzából – eldőlni látszott a meccs. VIDEÓ ITT!

A hátralévő időben a Real gond nélkül őrizte meg előnyét, s megnyerte első trófeáját a 2022–2023-as idényben. 2–0

A madridiak vezetőedzője, Carlo Ancelotti ezzel rekorder lett, hiszen korábban egyik tréner sem nyert négy európai Szuperkupát – Pep Guardiolának van három sikere.

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. ITT A VÉGE! A Real Madrid az európai Szuperkupa-győztes!

90+2. perc: Először vette elő sárga lapját az angol játékvezető, Alario érdemelte ki ezt egy belépővel.

90. perc: Legalább három perc lesz a ráadás.

89. perc: Knauff próbálkozott estében egy távoli lövéssel, Casemiro blokkolt.

85. perc: Újabb Real-cserék: Vinícius Juniort Ceballos, Kroost Tchouameni, Carvajalt pedig Rüdiger váltotta.

81. perc: Casemiro és Knauff párharcát követően a német lent maradt a földön. Oliver továbbengedte a játékot. Benzema balról érkező átadását követően Vinícius a kapu jobb oldala mellé lőtt.

76. perc: Valverdét Camavinga váltotta.

70. perc: A Frankfurt nem adja fel, a hátvéd Almamy Touré helyén a támadó Alario játszik a továbbiakban.

67. perc: Változtat a Real is, Modricot Rodrygo váltja!

65. perc: Növeli előnyét a Real Madrid! Vinícius száguldott el a bal szélen, majd adott középre a tizenhatoson belül magára hagyott Benzemának, aki nagyjából tizennégy méterről a kapuba bombázott – Trapp csak beleérni tudott a lövésbe.

64. perc: Knauff cselezte be magát a tizenhatoson belülre, lapos lövését könnyedén hárította Courtois.

61. perc: Modric átadása után Casemiro tüzelt, a kapufát találta el!

58. perc: A Frankfurt cserélt először, Rodét Götze, Lindströmöt pedig Kolo Muani váltotta!

55. perc: Mendy ívelt be balról, Vinícius Jr. lövését Trapp bravúrral védte!

51. perc: Lindström cselezgetett szépen Casemiro mellett a jobb szélen, majd a beadásig is eljutott, Courtois viszont begyűjtötte a labdát.

A szünetben Ancelotti és Glasner sem cserélt.

46. perc: Jön a folytatás!

Hogy látta eddig a meccset? Fórum, hozzászólás itt!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, előnyben a Real Madrid!

45. perc: Egy perc lesz a tervezett hosszabbítás az első játékrész végén.

41. perc: Újabb Real-lehetőség! Kroos kényszerítőzött Valverdével, majd a német a tizenhatos jobb oldaláról beadta a labdát, amelyet Benzema nagyjából tizenegy méterről a bal kapufa mellé lőtt!

37. perc: VEZET A REAL MADRID! Kroos szögletét követően Benzema próbálkozott egy fejessel, ami kapu mellé szállt, Casemiro viszont az alapvonalról – megmentve a helyzetet – visszafejelte a labdát David Alaba elé, aki közelről, bal lábbal vette be a kaput! VIDEÓ ITT!

36. perc: Vinícius lövését követően Trapp a kapufa segítségével mentett szögletre!

33. perc: Jobb oldalról érkező szabadrúgást követően átmenetileg beszorult kapuja elé a Frankfurt, végül Lenz vágta ki a labdát oldalra.

Lenz és Valverde küzdelme (Fotó: AFP)

31. perc: Kamada szögletét Casemiro fejelte ki.

25. perc: A labdabirtoklás aránya eddig 59:41% a BL-győztes javára.

24. perc: Knauff vette célba a kaput tíz méterről, Courtois csak kiütni tudta a próbálkozást.

17. perc: MICSODA MENTÉS! Valverde passzolt be jobbról, Benzema továbbítása után a labda Vinícus elé került, akinek a lövését Tuta a gólvonalról vágta ki! Az ezt követő madridi szöglet után Lenz szabadított fel. VIDEÓ ITT!

15. perc: Vinícius Jr. cselezte be magát balról a tizenhatoson belülre, felszabadított a védelem!

14. perc: NAGY LEHETŐSÉG! Knauff szerzett labdát, Borréhoz passzolt, ő villámgyorsan Kamada elé továbbított, akinek a lövését Courtois hárította!

12. perc: Borré indításával Lindström ugrott ki, majd próbálkozott egy lövéssel. Courtois védett – de lesállás előzte meg a helyzetet,

10. perc: Lenz maradt lent, miután összefejelt Casemiróval – szerencsére nem történt komoly baj.

8. perc: Kroos végezte el a meccs első szögletét, beadását követően felszabadított a német védelem.

Bár tétmérkőzésen eddig csak egyszer találkozott egymással a Real Madrid és az Eintracht Frankfurt, hatvankét évvel ezelőtt a BEK/BL, sőt a labdarúgás történetének egyik legemlékezetesebb és legjobb döntőjét játszották. Az 1960. május 18-án a glasgow-i Hampden Parkban rendezett mérkőzés sok szempontból felülmúlhatatlannak tűnik. Puskás Ferenc négy, Alfredo Di Stéfano pedig három gólt szerzett a spanyolok által 7:3-ra megnyert találkozón. Négy gólt azóta sem szerzett senki a BEK/BL-döntők történetében (Puskás két évvel később három gólig jutott a Benfica ellen 5:3-ra elvesztett fináléban), illetve ez minden idők leggólgazdagabb döntője az első számú európai kupában.

Lassú mezőnyjátékkal indul a találkozó.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Érkeznek a pályára az este főszereplői! A Real Madrid tiszta fehér, míg a Frankfurt fekete szerelésben játszik majd.

„Minden európai Szuperkupának a BL-győztes a favoritja, így van ez most is, a Real Madrid is jóval esélyesebb Helsinkiben a győzelemre, mint a Frankfurt, ez nem vitás. De mivel ez is kupameccs, ráadásul egyetlen mérkőzés dönt a trófea sorsáról, tényleg bármi megtörténhet. Azzal együtt is, hogy a Frankfurt nagyon rosszul kezdte a Bundesliga új idényét, súlyos vereséget szenvedett a Bayern München ellen hazai pályán. Ettől függetlenül jó csapat, Oliver Glasner, az osztrák vezetőedző nagyszerű együttest alakított ki. Nem a világelit tagja természetesen, de meglehetősen ütőképes. Nincsenek világ­sztárjai, de nagyon egységes, ahogy ezt az Európa-liga legutóbbi idényében is végig bizonyította. A szurkolótábora pedig egészen különleges, ahogy ezt az El-menetelés során a Barcelona stadionjában vagy a Rangers elleni döntőben is tapasztalható volt – úgyhogy akkor is a Frankfurtnak szurkolnék, ha nem játszottam volna korábban a csapatban” – véli az NS szakértője, Dombi Tibor, korábbi 35-szörös válogatott labdarúgó.

A mérkőzés hivatalos labdája (Fotó: AFP)
A mérkőzés hivatalos labdája (Fotó: AFP)

„Bármely csapatnak képesek vagyunk problémákat okozni, kellemetlen ellenünk játszani, sohasem adjuk fel. Tiszteljük a Real Madridot, de nem félünk tőle. Örömet érzek, amikor olyan klub ellen játszhatok, amely tizennégyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját” – nyilatkozta Kevin Trapp, az Eintracht Frankfurt kapusa a klub hivatalos oldalának

„Fontos, hogy trófeával kezdjük az idényt, mindent megteszünk, hogy mi vigyük haza az európai Szuperkupát. A Real Madrid mindig érdekelt a legfontosabb mérkőzéseken, olyan játékosok alkotják a keretünket, akik tudják, hogyan kell megnyerni az ilyen meccseket. Carlo Ancelotti nagyszerűen felkészített minket a döntőre, tudja, hogyan kell kihozni belőlünk a legtöbbet” – mondta Vinícius Jr.,a Real Madrid csatára az UEFA honlapjának.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

A találkozón először használnak élesben egy új technológiai újítást, a SAOT nevű félautomata rendszer a leshelyzetek megítélésében lesz az angol Michael Oliver      játékvezető segítségére. Az Európai Labdarúgó-szövetség beszámolója szerint speciális kamerákkal figyelik a játékosokat, ennek köszönhetően a videóbírós szobában ülő szakemberek gyorsabban és pontosabban tudnak dönteni az esetleges leshelyzeteknél. A technológiát 2020 óta 188 mérkőzésen tesztelték (köztük az elmúlt évad összes Bajnokok Ligája-találkozóján), szeptembertől kezdve pedig a BL-csoportkörben is használják.  SZ. E. M.

Nagy meccs lesz! Szerda este Helsinkiben a Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid és az Európa-liga-aranyérmes Eintracht Frankfurt csap össze egymással az európai Szuperkupáért. A spanyolok ötödik, míg a németek első alkalommal hódíthatják el a trófeát. Az Olimpiai Stadionban rendezendő aranycsata már a 47. európai Szuperkupa-mérkőzés lesz, a Real Madrid legutóbb 2017-ben Szkopjéban nyerte meg a kiírást, akkor Casemiro és Isco góljaival 2–1-re legyőzte a Manchester Unitedet. Általában a mérkőzés esélyesének a BL-címvédőt tartják, most sincs ez másképp, s ha a spanyol csapat nyer, az európai Szuperkupa-trófeák számában beéri az ötszörös győztes Milant és Barcelonát. Az Eintracht Frankfurt mellett szól, hogy a 2022–2023-as idényben már két tétmérkőzésen van túl, igaz, felemás mérleggel. Előbb idegenben 4–0-ra legyőzte a másodosztályú Magdeburgot a Német Kupában, majd a Bundesliga nyitányán hazai pályán 6–1-re kikapott a Bayern Münchentől. Ezzel szemben a Real Madrid tétmérkőzést még nem játszott az idényben, nem lehet tudni, mennyire lesz éles a Carlo Ancelotti vezette csapat. A két együttes korábban egy tétmérkőzésen találkozott egymással, 1960. május 18-án a glasgow-i Hampden Parkban rendezett BEK-döntőben 7:3-ra nyert a Real Madrid, a találkozón Puskás Ferenc négy, Alfredo Di Stéfano három gólt szerzett. Négy gólt azóta sem szerzett senki BEK-/BL-döntőben – és vélhetően szerdán Helsinkiben sem lesz senki négyszer eredményes. A csapatokat megvizsgálva viszont kiderül, más csúcsok megdőlhetnek. J. Á.

Köszöntjük kedves Olvasóinkat! A helsinki Olimpiai Stadionban rövidesen kezdetét veszi a Real Madrid és az Eintracht Frankfurt európai Szuperkupa-mérkőzése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik