Vágólapra másolva!
A Konferencia-liga-győztes, José Mourinho által irányított AS Roma csapata 21 éve nem nyert olasz bajnoki aranyérmet. A papírforma szerint a hétvégén kezdődő idényben sem fog, bár az edző, José Mourinho ennek az ellenkezőjét állítja. 

A 2000-es évek elején Franco Sensi az akkori időszak egyik legjobb szakemberét, Fabio Capellót bízta meg a római csapat vezetésével. Capello készen állt a jól bevált vezetési stílusának meghonosítására, de a húsz évvel ezelőtti bajnoki címhez vezető fontos építőkockákat még nem ő fektette le.

A 90-es évek elején egy igazi tősgyökeres római, bizonyos Carlo Mazzone érkezett edzőnek a csapathoz, de a győzelmek még nem jöttek a bajnokságban. Az edző és a klubvezetés egyetlen igazi sikere Francesco Totti volt, aki már tizenhat évesen az első csapatban játszhatott hétről-hétre.

Carlo Mazzone csapatában sokat játszott a római legenda Totti Forrás: NurPhoto via AFP/Danilo Di Giovanni/NurPhoto/Danilo Di Giovanni

Egy szezon után a római klub elnöke, Franco Sensi a cseh szakembert, Zdenek Zemant szerződtette a csapat élére. A cseh edző alkalmazása olyan fontos játékosok érkezését jelentette, mint a posztján világklasszis jobbhátvéd brazil Cafú és a fáradhatatlan francia balhátvéd Vincent Candela. Zeman megújította a védekező középpályás Damiano Tommasi játékát, és a középcsatár Marco Delvecchio is kiváló formába lendült a cseh edző keze alatt. Ekkora már a zseniális Francesco Totti volt felelős a római támadójátékért, de még mindig kellett valami az igazi szintlépéshez Rómában.

Az 1999–2000-es szezonban végre bekövetkezett a római szurkolók által oly régóta várt fordulat. Fabio Capello leigazoltatta a klubbal többek között a később közönségkedvenccé vált Vicenzo Montellát és a japán támadó középpályást, Hidetosi Nakatát.

Az AS Roma remekül kezdte az idényt, de a bajnokság hajrájára elfogyott a lendületük, és csak a hatodik helyen végeztek.

Ráadásul a városi rivális Lazio hódította el a bajnoki címet, amely még keserűbbé tette a klub szurkolóinak szájízét. Később mégis helyére került az utolsó mozaikdarab is a következő szezonra.

Totti az ezredforduló egyik legjobb olasz játékosa Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 2000/2001-es szezonban a csapathoz igazolt a Fiorentina korábbi sztárcsatára, az argentin Gabriel Batistuta, valamint a szintén argentin Walter Samuel és a brazil védekező középpályás Emerson. A hosszúhajú Batistuta igazi vérbeli kilences volt, és 1999-2000-es szezonban a Fiorentinával még a Bajnokok Ligája második csoportkörébe is bejutott. A támadó a Manchester United elleni meccsen emlékezetes bombagólt lőtt.

A Batigolnak becézett csatár végül 23 bajnoki és további hat BL-találattal zárta az idényt, mielőtt az AS Roma csapatába igazolt volna.

Ekkoriban előfordult, hogy a szertáros elzárta előle a labdákat, mert Batistuta képes volt késő estig gyakorolni a lövéseket.

Kilenc idény alatt minden bajnoki kiírásban szerzett legalább 13 gólt, négyszer pedig átlépte a 20 gólos határt is.

Összességében 333 mérkőzésen 207 alkalommal talált be az ellenfelek kapujába a Fiorentina mezében.

Az argentin focista nevéhez köthető egyébként a géppisztolylövést imitáló gólöröm is.

Batistuta és Totti fantasztikus párost alkotott a pályán. Az argentin támadó 28 bajnoki mérkőzésen 20 góllal járult hozzá a bajnoki címhez, amely az AS Roma harmadik Scudettója volt a Serie A történetében.

Totti és Batistuta nagyon jóban voltak Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Totti és Montella egyaránt 13-13 góllal zárta a bajnokságot. Később azonban egyre inkább elhatalmasodtak Batistuta krónikus bokafájdalmai, melyek már a River Plate-ben töltött időszaktól kezdte hátráltatták őt. Batigol az utolsó firenzei évektől kezdve már csak a fájdalomcsillapítók segítségével tudott egyáltalán az ágyból is kikelni. Két és fél szezon után kölcsönadták az Internek a leszálló ágban lévő támadót.

A szezon végén a római csapat megnyerte a Szuper Kupát is, Tottiék a döntőben a Fiorentinát verték 3:0-ra a Stadio Olimpicóban. A Roma hivatalosan is belépett a legjobb olasz csapatok szűk elitjébe, miután kiharcolta a Bajnokok Ligájában való szereplés lehetőségét is. A következő szezonban a Roma csupán egy ponttal lemaradva második lett a bajnokságban a Juventus mögött. Ezután egy gyengébbre sikerült idényt követően a 2003-2004-es szezonban ismét második lett a Carlo Ancelotti vezette, zseniális játékosokból álló AC Milan mögött.

Totti húsz gólt rúgott a szezonban, amivel Andrij Sevcsenkó, valamint Alberto Gilardino mögött harmadik lett a góllövőlistán.

A góljai mellett számtalan gólpassz is kiosztott, és igazi vezérré nőtte ki magát a római klubban.

Fabio Capello négy szezon után távozott az ősi rivális Juventushoz, a római klubra ezt követően egy újabb zűrzavarokkal teli idény várt 2004/2005-ös szezonban.

Capellót a Parmával 5. helyet elérő Cesare Prandelli váltotta a csapat élén, aki azonban családi okokra hivatkozva még a szezon kezdete előtt lemondott. Őt a korábbi remek német csatár Rudi Völler követte, de ő nem tudta meghonosítani az elképzeléseit a római klubnál. Később több edző is megfordult a kispadon: először Luigi Del Neri vette át Völler helyét, végül Bruno Contival a kispadon fejezte be a szezont a Roma, de a borzasztóan hangzó tizenöt vereség ellenére még így is sikerült kiharcolniuk az UEFA-kupa-indulást.

Totti új szerepkörben

2005 nyarán Luciano Spalletti lett a Roma vezetőedzője, és ezzel új korszak kezdődött a klubnál.

Rögtön az első évében a Spalletti vezette Roma sorozatban elért 11 győzelmével új rekordot állított fel

az olasz labdarúgás történetében (ezt később az Internazionale túlszárnyalta).

Az az olasz edző kinevezése elsősorban annak volt köszönhető a 2000-es évek közepén, hogy nagyszerű szakmai munkát végzett Udinében, ahol Bajnokok Ligája-indulást érő helyezést vívott ki csapatával. A rutinos tréner karrierje csúcsának tekinthető ez az első római időszaka, amikor két Olasz Kupát nyert vele a csapat, őt pedig a 2005/2006-os és a 2006/2007-es idényt követően a Serie A legjobb edzőjének választották.

Totti és Spalletti remekül tudott együtt dolgozni Forrás: AFP/Aris Messinis

A 2005-06-os szezonra elsősorban a hírhedt "Calciopoli", azaz a bundabotrány miatt fognak emlékezni, miközben a Roma második helyen végzett a bajnokságban, ezzel bejutott újra a Bajnokok Ligája 2006-07-es csoportkörébe (a válogatott pedig, ahogy 1982-ben a fogadási csalásos botrány után, világbajnok lett).

A klubfutballban ekkoriban jött divatba a hamis kilences pozíció,

aminek népszerűségéhez leginkább Lionel Messi tett hozzá a Barcelonában. Pedig a támadósorból a középpályára visszalépő csatár már az Aranycsapatnál is megjelent, Hidegkuti Nándor hasonló stílusban futballozott az ötvenes években, az angol sajtó részben az ő játékának tudta be a lodoni 6-3-at, ugyanis az MTK csatárának mozgásával nem tudtak mit kezdeni a védők.

Spalletti meccsnyerő taktikája is ezen az elven működött a 2006/2007-es olasz bajnoki idényben a 4-1-4-1-ben felálló AS Románál: Francesco Tottit úgy használta a támadások során, hogy az irányító a csatársorból visszalépett a középpályára, és a védőket kicsalogatva felszabadította a területeket, ahova a támadó középpályások ezt követően szabadon betörhettek.

Az AS Roma ekkoriban Európa legszebb fociját játszotta a minden idők egyik legnagyobb olasz játékosa, Francesco Totti irányításával.

Totti a 2006/2007-es idényben 26 gólt rúgott minden versenysorozatot figyelembe véve, és megkapta az Európai Aranycipőt,

ami a legjobb góllövőnek járt.

Azonban hiába a szép játék, az AS Roma nem tudott kiegyensúlyozottan teljesíteni sem a hazai, sem pedig a nemzetközi porondon. 2006-tól háromszor volt ezüstérmes a csapat az olasz bajnokságban, és nem tudták megtörni a Roberto Mancini vezette, Ibrahimoviccsal és Adrianóval szárnyaló Inter dominanciáját. Mindannyiszor a milánói kék-feketék mögött lettek ezüstérmesek.

A 2008-09-es szezon szomorú eseménnyel kezdődött, elhunyt Franco Sensi, a klub elnöke és tulajdonosa, így a Roma irányítását a lánya, Rosella Sensi vette át. Az idény nem is sikerült olyan fényesre, mint az előzőek, a csapat a 6. helyen fejezte be a bajnokságot, a kupában pedig már a negyeddöntőben kiesett. Kicsit jobban sikerült a BL-menetelés, ahol az Arsenal volt a végállomás a negyeddöntőben, de a Roma csak tizenegyesekkel maradt alul angol riválisával szemben.

2009-ben megfáradt a kapcsolat a játékosok és Spalletti között. A gyenge szezonkezdést követően a kopasz edző lemondott, és egy másik római Claudio Ranieri vette át a helyét.

Az olasz mesternek köszönhetően a Roma fantasztikus feltámadást produkálva majdnem megnyerte a bajnokságot, végül az Inter mögött két ponttal lemaradva csak a második helyen végzett.

Ranerinek azonban rengeteg vitája volt a klubvezetéssel, főleg az átigazolásokkal kapcsolatban.

Claudio Ranierinek sok vitája volt a klubvezetéssel Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Így az olasz edző 2011 februárjában távozott, helyét a klub korábbi játékosa, Vincenzo Montella vette át. Az idényt végül a 6. helyen fejezte be a csapat, azonban a szezon végén nem csak a bajnokságnak, de a Sensi-érának is vége lett: amerikai befektetők vásárolták meg a csapat többségi tulajdonát.

Az új befektetőkkel James Pallotta és Thomas Di Benedetto lettek a klub vezetői, és az amerikaiak azonnal munkához láttak a pályán és azon kívül. A csapat élére a spanyol Luis Enriquét nevezték ki, aki új stílust szeretett volna meghonosítani a klubnál. Az AS Roma viszont csak döcögött a bajnokságban,

így a spanyol szakember a szezon végén jobbnak látta távozni a Romától, amely csak a hetedikként zárt.

A vezetőség 2012 júniusában újra Zdenek Zemant nevezte ki a Roma kispadjára, akit a szurkolók hatalmas lelkesedéssel vártak, köszönhetően annak, hogy a cseh mester híresen támadó felfogásban játszatta csapatait. Augusztusban közben az amerikai James Pallotta lett hivatalosan is a klub elnöke. A cseh szakember második időszaka azonban nagyon rövidre sikeredett a Románál, mert a felemásra sikeredett fél szezont követően 2013 februárjában már távozott is a kispadról, helyét a másodedző, Aurelio Andreazzoli vette át a szezon végéig, azonban a klub és szurkolók elvárásai nem találkoztak,

főleg hogy a Roma elvesztette a kupadöntőt is a városi rivális Lazióval szemben.

2013. júniusában a klub bejelentette, hogy Rudi García lesz a Roma edzője. A szakember 5 évig ült a Lille kispadján és a francia csapattal bajnok és kupagyőztes lett hazájában, ami egész jó ajánlólevének tűnt.

Érdekesség, hogy ő az első francia tréner, aki a Romát irányította.

És a csapat valóban újra szép játékot produkált, és a dobogóra is visszatért: a francia edzővel két bajnoki ezüstérmet szereztek Tottiék. A római csapatkapitány mellett főleg az elefántcsontparti balszélső, az óriási munkabírású és ördöngösen cselező Gervinho tűnt ki. De ki kell emelni Kevin Strootmant, Benátiát, és a fura frizurájú Radja Nainggolant is. A Juventust azonban nem sikerült megelőzniük, így hamarosan Garcia is távozott.

Francesco Totti 2017-ben akasztotta szögre a stoplist Forrás: NurPhoto via AFP/Silvia Lore/NurPhoto/Silvia Lore

A következő két évre ismét visszatért Spalletti, és a római csapatnak biztos helye volt a dobogón. A legnagyobb esemény mégis egy fájdalmas búcsú, Francesco Totti pályafutásának utolsó meccse volt,

ahol tízezrek zokogtak és búcsúztak a 2000-es évek utolsó nagy tízesétől a Stadio Olimpicóban.

A csapatban ekkoriban bontogatta szárnyait Mohamed Szalah is, akit később potom 42,5 millió euróért adtak el a Liverpoolnak, manapság pedig már a világ legjobb három támadója között emlegetik az egyiptomit.

2017-ben Eusébio Di Francesco vette át a csapat irányítását, és főleg Edin Dzeko gólerős játékának köszönhetően a harmadik helyen végeztek az idény végén. Egy év után neki is mennie kellett, és a következő két szezonban a sokszor sérülésekkel sújtott AS Roma nem tudott előrébb végezni a bajnokságban Ranierivel, és a kezdetben ígéretesnek tűnő portugál edzővel, Paulo Fonsécával sem.

Mourinhóval a Scudettó a cél

A portugál José Mourinho vezetésével az AS Roma tizennégy év után nyerte az első trófeáját az előző szezon végén, és a Konferencia-liga győztes római alakulat a hétvégén induló bajnoki szezonnak is nagy reményekkel vág neki. Mourinho a tavalyi szezonban már elkezdte a saját elképzeléseinek megfelelően átalakítani a keretet. A kapus Rui Patrício és a csatár Eldor Somurodov átigazolása során is sokat tett azért, hogy a római csapatot válassza a két futballista. Sokat nyomott a latban az is, hogy a klub többségi tulajdonosává váló amerikai csoport,

a Friedkin Group közel 400 millió eurót invesztált a klubba a vételi áron felül, hogy a Roma tartozásait kifizesse.

Ennek megfelelően a klub igen aktív volt az átigazolási piacon. A BL-győztes középpályás Georginio Wijnaldum már az ötödik szerzeménye volt a csapatnak a jobbhátvéd Zeki Celik, a kapus Mile Svilar, a Juventustól ingyen megszerzett argentin klasszis Paulo Dybala, és a Manchestertől ugyancsak ingyen érkező Nemanja Matic mellett.

Mourinho állítólag korábban többször is telefonon győzködte Dybalát, nagyon szeretett volna a portugál együtt dolgozni az argentin kiválósággal. A Juventustól érkező argentin kiválóan illeszkedhet a Roma támadószekciójába, akár irányítóként, akár csatárként játszik.

Paulo Dybalát megváltóként várták Rómában Forrás: NurPhoto via AFP/Fabrizio Corradetti/LiveMedia/NurPhoto/Fabrizio Corradetti

Dybala technikás játékos, remek lövésekkel és váratlan húzásokkal, kérdés, hogy mennyire tud egyenletes jó formát mutatni majd a szezonban.

– jegyezte meg a klub eddigi utolsó, 2001-es bajnokcsapatának mestere, Fabio Capello. Dybala az elmúlt hét év alatt minden sorozatot beleszámítva 291 mérkőzés alatt 115 gólt szerzett a Juventusban. Annak ellenére (vagy éppen azért), hogy a legnagyobb riválistól érkezett a szurkolók fantasztikus fogadtatásban részesítették az utóbbi években elég sérülékeny argentint.

A Chelsea egykori mellőzött támadója, Tammy Abraham első római szezonja fantasztikusra sikerült:

a támadó 53 mérkőzés alatt 27 gólt rúgott.

Dybala személyében most egy kreatív játszótársat kap, és fontos lesz, hogy kettejük között mennyire lesz összhang a támadósorban.

A nyáron már 34. születésnapját ünneplő Nemanja Matics szabadon igazolhatóként érkezett a Manchester Unitedtől. A szerb középpályás annak idején a Chelsea-nél és a Vörös Ördögöknél is dolgozott José Mourinho kezei alatt. Maticsnak a védekezés lesz a legfőbb feladata, de lehetséges, hogy egyfajta mélységi irányító szerepkört fog majd betölteni, és a támadójátékot építő megmozdulásokkal is segíteni fogja a római csapatot.

Zaniolo még adós a jó játékkal Forrás: NurPhoto via AFP/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

A két olasz futballista, Lorenzo Pellegrini és Nicolo Zaniolo szintén szintlépés előtt áll a szezonban, főleg utóbbinak lehet ez az utolsó nagy esélye, hogy sérülései után bebizonyítsa, van helye a legjobbak között. De az is lehet, hogy erre már nem lesz esélye, ugyanis meglehetősen bizonytalan a státusza a csapatban, könnyen lehet, hogy hamarosan pakolnia kell.

Sokan már a bajnoki címet rebesgetik Mourinho csapatával kapcsolatban, de ez még túlzottan korai. Az biztos, hogy az őszi szezon első találkozói után valósabb képet kaphatunk a Serie A erőviszonyairól, ahol akár a megújult római csapat meglepetést is okozhat majd.