Vágólapra másolva!
Hétfőn este a római úszó Európa-bajnokságon a 18 éves Mihályvári-Farkas Viktória ezüstérmet nyert a női 1500 méteres gyorsúszás döntőjében. Milák Kristóf, a 200 méteres pillangóúszás olimpia bajnoka a legjobb idővel jutott be a versenyszám fináléjába, míg Márton Richárd egyéni csúccsal a negyedik legjobb idővel jutott be a döntőbe. A női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka futamgyőztesként, a harmadik legjobb idővel jutott be a döntőbe, míg a 25 éves Sebestyén Dalma a nyolcadik helyet megcsípve készület a fináléra.

Hétfőn este az első magyar érdekeltségű elődöntőben a 16 éves Molnár Dóráért szoríthattunk, aki pénteken 200 méter háton bronzérmet nyert. Molnár a 100 méteres hátúszás előfutamban 1:01.62 perces idővel a 16. helyen éppen csak becsúszott az elődöntőbe. A fiatal versenyzőnek nem volt egyszerű dolga, mert a második előfutamba került, és tudható volt, hogy a bejutáshoz egyéni csúcsot (legjobbja 1:00.83) kellett volna úsznia. Molnár az 1-es pályán rajtolt, sajnos nem sikerült a rajtja, de a fordulás után így is az 5. helyen állt. A második ötvenen azonban nem sikerült robbantania, a hetedik helyre érkezett be 1:01.13-as idővel, ami összesítésben a 12. helyre volt elég, amivel nem jutott be a fináléba.

- nyilatkozta az MTI-nek Molnár Dóra, akinek ez volt pályafutása harmadik legjobb úszása ezen a távon.

Molnár Dóra nem jutott döntőbe 100 méter háton Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt követően Senánszky Petra jött, aki a női 50 méteres gyorsúszás elődöntőjében volt érdekelt. A búvárúszásban világklasszisnak számító, 17-szeres világbajnok és ötszörös Világjátékok-győztes Senánszky a 10. helyen jutott tovább 25.26 másodperces idővel, ez két századdal "lassabb" csak annál, mint amit júniusban a budapesti világbajnokság előfutamában úszott. Az elődöntőben a 28 éves úszó a 2-es pályán rajtolt, remekül jött a mezőnnyel, végül egy óriási hajrá végén az ötödik helyen csapott célba 25.10-es idővel, amivel összetettben a kilencedik helyen végzett, így 12 századdal lemaradt a finálés szereplésről.

- nyilatkozta az MTI-nek Senánszky, akinek fő célja, hogy kijusson a párizsi olimpiára, ahová az A szinthez 24.70 másodperces idő kell.

Senánszky Petra közel volt a döntős szereplés kiharcolásához Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében Márton Richárdért és azért a Milák Kristófért szoríthattunk, aki szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, nem mellesleg világcsúcstartója is. Márton élete eddigi legjobbját (1:56.23) jócskán megjavítva 1:55.49 perccel nyerte az futamát, és a harmadik idővel került az elődöntőbe, míg Milák 1:54.97-tel szerezte meg az első helyet.

A két magyar egy futamba került. Milák a 4-es, Márton az 5-ös pályán rajtolt. Ahogy az várható volt, a világcsúcstartó Milák ledominálta a mezőnyt, Márton pedig végig követte az olimpiai bajnokot a második helyen. Féltávnál Milák Kristófnak már egy testhossznyi előnye volt, Márton Richárd pedig továbbra is tartotta a második helyét. A hajrában már semmi nem változott, így

Milák futamgyőztesként, 1:53.97-es legjobb idővel jutott döntőbe, Márton pedig 1:55.36-os egyéni csúccsal a negyedik legjobb idővel jutott be a fináléba.

Milák Kristóf és Márton Richárd az elődöntő után Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Holnap reggel pihenek, remélem, összejön" - mondta a vegyes zónában az MTI azon felvetésére Márton, hogy sikerül-e neki a triplázás az egyéni csúcs kapcsán. Ezt követően egyébként ritkán látható módon Milák beszélt csapattársa nevében.

- mondta Milák, aki saját teljesítményével kapcsolatban megjegyezte, világcsúcsot ugyan nem vár a döntőben, de egy jó időt mindenképpen és ki fogja magát úszni.

A női 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében minden szem Hosszú Katinkára szegeződött, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok szombaton fő számában, 400 méter vegyesen nem jutott döntőbe, ugyanis két honfitársa, a végül első és második helyezett Mihályvári-Farkas Viktória és Jakabos Zsuzsanna is megelőzte összesítésben.

A 33 éves úszó 200 vegyesen 2:13.79 perccel a harmadik, a 25 éves Sebestyén Dalma pedig 2:15.11-gyel a tizedik helyen jutott be az elődöntőbe. Elsőként Sebestény úszott, aki ötven pille után a harmadik volt, majd a hátúszásban visszacsúszott, de a harmadik ötvenen hatalmasat zárkózott mellúszásban. Az utolsó ötven méteren a 25 éves versenyző a gyorsúszásban lecsúszott az ötödik helyre és végül 2:13.16-os idővel ért célba, de ez is elég volt neki ahhoz, hogy nyolcadik legjobb idővel bekerüljön a fináléba.

Hosszú Katinka nagyon motiváltnak tűnt az elődöntőben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második futamban Hosszú Katinka az 5-ös pályán rajtolt, 50 pille után ötödikként fordult, majd hátúszásban sikerült feljönnie a harmadik helyre, és egy másodperccel gyorsabb volt, mint délelőtt. A mellúszásban a háromszoros olimpiai bajnok tartotta a harmadik helyet, majd az utolsó ötvenen gyorsúszásban megelőzte a mezőnyt, és végül futamgyőztesként,
2:12.52-es harmadik legjobb idővel ért célba.

"Nem volt rossz, most rakom össze, hogy mi is történt.

- mondta az M4 Sport kamerája előtt Hosszú Katinka.

Női 1500 méter gyorson Mihályvári-Farkas Viktóriának sikerült bejutni a hétfői döntőbe. A 400 méter vegyesen szombaton győztes 18 éves versenyző 16:09.87 perccel a második legjobb teljesítménnyel került a fináléba.

"Meglepett ez az idő, mert úgy jöttem le az uszodába, hogy mindenem fájt. Aztán végül jól sikerült, örülök, mert

- nyilatkozta a döntő előtt Mihályvári-Farkas, aki ezzel megközelítette a párizsi olimpiára kiírt 16:09.09-es szintidőt, ám a kvalifikációs időszak még nem kezdődött el.

Mihályvári-Farkas Viktória szenzációsan úszott Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A rajt után a magyar lány nem kezdett erősen, a saját tempóját úszta és a féltávnál már jött fel a harmadik helyre. Az élen az olasz Simona Quadarella volt, aki 700 méter után már 20 méter előnnyel ment a mezőny előtt, Mihályvári-Farkas viszont ott loholt az olasz Martina Caramignoli mögött, és 800 méter után már meg is előzte a másik olasz és feljött a második helyre. A táv kétharmadánál a 18 éves magyar úszó már tetemes előnyt harcolt ki a harmadik Caramignoli előtt, és egyre inkább kezdte csökkenteni a hátrányát a Quadarella mögött. Az utolsó harmadban az FTC 18 éves versenyzője - aki szombaton 400 méter vegyesen diadalmaskodott - tartani tudta a tempóját, végül 16:02.15 perces egyéni csúccsal csapott célba.

A számot az olasz Simona Quadarella hatalmas fölénnyel, 15:54.15 perccel nyerte. Az olasz a rajt után szinte azonnal egyértelművé tette, hogy senkinek nem lehet esélye megszorongatni, így gyakorlatilag a teljes távot egyedül úszta végig a Foro Italico lelkes közönségének vastapsa közepette.

Mihályvári-Farkas a táv felét követően állva hagyta többi riválisát, és ugyanolyan nagy fölénnyel lett második, mint ahogy az győzött előtte.

A 4x100 méteres vegyes gyorsváltó Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Ábrahám Lilla, Gyurinovics Fanni összeállításban 3:28.34 perccel a negyedik helyen bekerült az esti fináléba. A döntőre azonban már a Szabó Szebasztián, Németh Nándor, Pádár Nikolett, Molnár Dóra összetételű négyes készült. A 6-os pályán Németh Nándor kezdett, majd Szabó Szebasztiánnak a harmadik helyen adta át a váltót, aki negyedikként fordult. Pádár Nikoletta következett, végül Molnár Dóra úszása zárta a versenyt. A magyar váltónak az éremszerzésre nem volt esélye, de szép teljesítménnyel a hetedik helyen ért célba.