Vágólapra másolva!
Túlzás nélkül állítható, hogy a magyar labdarúgó válogatott újabb világraszóló sikert ért el, miután pénteken Lipcsében 1-0-ra legyőzte a német válogatottat a visszavonulását a héten bejelentő Szalai Ádám góljával a Nemzetek Ligája A divíziójának ötödik fordulójában. A siker egyben azt is jelenti, hogy Marco Rossi csapata biztosan a sorozat élvonalában marad, na meg azt, hogy biztosan első kalaposak leszünk az Eb-selejtezők sorsolásán. Hétfőn pedig jöhet az olaszok elleni meccs hazai pályán, a Puskás Arénában, ahol már egy döntetlen is csoportelsőséget és négyesdöntőt érne. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Lipcséből.

Ha röviden akarnánk összefoglalni az újabb fantasztikus magyar siker legfontosabb pillanatait, akkor elég lenne annyit írni, hogy az utolsó forduló előtt még mindig vezeti a magyar válogatott az A divízió halálcsoportját,

a bennmaradás már biztos, a visszavonulását bejelentő Szalai Ádám győztes csodagólt szerzett, ráadásul a 85. válogatottságával beérte Puskás Ferencet. Kerkez Milos személyében újoncot avatott Marco Rossi és újra kiderült, hogy a magyar szurkolóknak nincsen párja a világon.

Szalai Ádám ünnepli gólját, mint a mesében Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

Egészen hihetetlen, amit a magyar válogatott művel a Nemzetek Ligájában Marco Rossival. A nemzeti csapat a júniusi első négy találkozóján hét pontot szerzett, erre tett még most rá hármat Lipcsében is.

Elképesztő ez az út, ha megnézzük, honnan is indult a válogatott. A magyarok a Nemzetek Ligája első kiírását még a harmadik vonalban, azaz a C divízióban kezdték, aztán az átszervezés hatására kerültek a másodosztályt jelentő B divízióba, ahol csoportjukat megnyerve (a szerbek, az oroszok és a törökök előtt) az élvonalba jutottak. Bár az ellenfelek ismeretében a sorsolás után még minimálisnak tűnt az esély rá, de most ott tartunk, hogy az olaszok ellen elég az egy pont ahhoz, hogy most először a sorozat trófeájáért is harcba szálljon Rossi együttese, mivel az A divízió négy csoportgyőztese küzdhet majd meg a végső diadalért a 2023 júniusában sorra kerülő négyes tornán.

aki arról beszélt, hogy nehéz ellenünk játszani, nehéz feltörni a védelmünket, mert nem adunk helyet" - jelentette ki Marco Rossi, aki szerint a sikerért nagyon meg kellett szenvedni a második félidőben, mert akkor mélyen védekezett az együttese és nem tudta eleget megtartani a labdát, ebben szerinte javulni kell.

Marco Rossi (balra) és Hansi Flick: a magyar kapitány lehet boldog Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Reméltem, hogy Szalai Ádám szépen tud búcsúzni, mindegy volt, hogy a két meccs közül melyiken talál be, de ez most már megvan, ezért jó lenne, ha Olaszország ellen is betalálna.

Szalai olyan játékos, akit jobban becsülnek külföldön, mint otthon" - méltatta a győztes találatot a 17. percben sarokkal szerző csapatkapitányt, aki szerdai bejelentése alapján hétfőn köszön el a nemzeti együttestől. Ennek kapcsán még megjegyezte, a visszavonulása rávilágított arra, hogy szükség van új, fiatal játékosokra, mint Kerkez, de a válogatott jó úton jár. Az olasz szakember kitért a hétfői meccsre is.

"Olaszország olyan kalibert képvisel, mint Németország és Anglia, de ha mindenki mindent belead, akkor kis szerencsével talán ott is jó eredményt érhetünk el.

De számomra a teljesítmény fontosabb, hogy jobb legyen, mint amit most a második félidőben produkáltunk" - mondta Rossi.

A németek elleni győzelem azt is jelenti, hogy magyar válogatott olyan sikert ért el, amire még soha nem volt példa,

ugyanis első kalaposak leszünk az Eb-selejtezők sorsolásán. Amióta létezik kiemeléses sorsolás - az 1980-as, első nyolccsapatos Eb-től érdemes először vizsgálni, hiszen előtte negyeddöntők is voltak, oda-visszavágós alapon - azóta erre nem volt példa. Érdemes megemlíeni, hogy 2008-ban még az ötödik kalapból sorsolták a magyar válogatottat. Érdekesség, hogy a világbajnok franciák lehet, az angolok már biztos második kalaposak lesznek.

Az A divíziós jó szerepléssel járó előny az is, hogy igen jó esélyt kínál az Eb-pótselejtezős részvételre, ha a magyar válogatott jövőre lemaradna a kijutást jelentő első két helyről a hagyományos selejtezősorozatban, a pótselejtező 12 csapatos mezőnye ugyanis a Nemzetek Ligája alapján alakul ki. Ha az élvonal 16 csapatából legalább 12 kijut a hagyományos selejtezősorozatból az Eb-re, akkor a maradék négy lemaradó együttes mindenképpen pótselejtezős lesz, erre pedig igen jó esély van.

De ne rohanjuk ennyire előre, ugyanis fantasztikus pillanatokból nem volt hiány Lipcsében sem. Az már a csütörtöki nyilatkozatokból, na meg a pénteki német újságokból kiderült, hogy bizony a magyar válogatott közel sem esélytelenként lép pályára.

A német lapok egyöntetűen sikert vártak Hansi Flick csapatától a vb-rajt előtt két hónappal,

míg magyar oldalon kiváló volt a hangulat. Schäfer András és Marco Rossi is úgy vélekedett, ha csapatként tudunk együtt működni, akkor ahogy az angolokat, úgy a németeket is meglephetjük, és ez sikerült is.

A Bild is inkább már a vb-vel foglalkozott a meccs előtt Forrás: Hegedűs Gábor

"Nehéz ezt a meccset összehasonlítani az angliai sikerrel.

Kétszer egymás után idegenben, ilyen kaliberű válogatottak ellen nyerni, az mindenképpen szenzációs teljesítmény. Ráadásul mindkét találkozón teljesen megérdemelten győztünk.

A németek ellen a második félidőben volt olyan periódus, amikor beszorítottak, de inkább csak passzív mezőnyfölény volt. Nem igazán tudtak helyzeteket kialakítani. Talán egy-kettő volt, meg lőttek egy lesgólt, ami tisztán az volt. Nekünk voltak még 1-0 után is a tisztább helyzeteink. Szép győzelem volt, az biztos.

- összegzett a meccs után Gulácsi Péter, aki hozzátette, a németek próbálkoztak, de nem találták rajtunk a nyomást. A magyar kapus elmondta, nagyon jól védekeztünk, lezártuk a területeket.

"Különleges siker volt számomra. Hét éve itt játszom, nekem ez a hazai stadion. Természetesen ez előnyt jelent, mert ismerős környékre jöttem vissza.

A felkészülést segíti, örülök neki, hogy ez a mai meccs szép emlék lesz. Ez volt ráadásul az ötvenedik válogatott mérkőzésem, erre biztosan emlékezni fogok.

Gulácsira ezúttal sem lehetett panasz Forrás: AFP/John Macdougall

"Szoros meccset várok az olaszok ellen. Mindkét csapat az első helyért fog menni. Nagyon taktikázni nem érdemes, megpróbálunk hazai pályán is egy olyan teljesítményt nyújtani, mint itt, vagy mint Angliában. Reméljük, ez elég lesz a sikerhez.

Még nem tekintek előre, nem figyelem a lehetséges ellenfeleket.

Elképesztő hangulat lesz, ebben biztos vagyok. Ma is fantasztikus hangulatot teremtettek a magyar szurkolók" - tekintett előre az RB Leipzig kapusa az olaszok elleni hétfői összecsapásra.

A találkozó előtt sikerült beszélnünk magyar és német szurkolókkal is Lipcsében. A mieink nagyon pozitívak voltak, nem csoda, hogy több mint kétezren vállalták az utat. Itt meg kell említeni, hogy nem csak a vendégek részére fenntartott helyeken voltak magyarok, hanem az egész stadionban. Például a sajtó részére fenntartott lelátórész alatt többen is felugrottak Szalai Ádám találatánál. A drukkerek a júniusi szereplés után úgy vélekedtek, hogy elképzelhetetlen, hogy vereséget szenvedjünk, és igazuk is lett.

Az pedig már Lipcse belvárosában érezhető volt, hogy a magyar szurkolókon ezúttal sem fog múlni semmi, a hazaiak tátott szájjal figyelték, milyen hangulatot teremtettek.

Ami a németeket illeti, az egyik fanatikussal hosszasan sikerült megvitatni, mi is várható. A chemnitzi drukker elmondta, a németek többségét hidegen hagyja a katari világbajnokság, a szokatlan kezdési időpont, illetve a kultúrából fakadó különbségek miatt. (Például nyilvánosan tilos az alkoholfogyasztás is).

Így jobban tenné Hansi Flick és a csapat, ha inkább az NL-re koncentrálna. A szíve azt diktálta, hogy 2-0-ra azért a németek nyernek, de szerencsére nem lett igaza.

"Tudtuk, hogy mi a tétje a meccsnek. Közben pedig ott volt Ádi bejelentése. Ő is kérte, hogy ne drámaként fogjuk fel. Ettől még mindannyian tisztában voltunk vele, hogy a kapitánynak ez lesz az utolsó két mérkőzése a válogatottban.

mindenért meg kell küzdenünk. Ez így lesz a csoportelsőségért is" - mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, hogy egyre jobban összeszokik a csapat, sokkal jobban fel tudják vinni a pályára azokat a taktikai elemeket, amiket Marco Rossi kér.

Nagy Ádám kiválóan játszott, Kimmich sem tudott szárnyalni Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nem mindig tudtuk rájuk erőltetni az akaratunkat, megtartani a labdát. Amikor labdát szereztünk, azonnal nagy nyomást helyeztek ránk. Nekem is volt több olyan rossz passzom, amikor egyszerűen nem volt időm arra se, hogy átvegyem a labdát. Ebben még fejlődni kell.

Az olaszok ellen több területünk lesz játszani, nagyon várjuk a hétfői meccset. Csodaszép dolog lenne hazai pályán kiharcolni az első helyet"

- árulta el a magyar válogatott középpályása.

"Otthon jó lenne az iksz, de nem szabad arra játszani. Egyből meccs után erről beszéltünk, hogy ezt nem szabad, mert ha rúgnak egy gólt, akkor azzal nyerhetnek. Arra kell törekednünk, hogy megszerezzük a vezetést, és akkor talán majd a 85. percben nekünk nem lesz annyira sürgős. Mert ha gólt kapunk, akkor is mi vagyunk az elsők.

Úgy lépünk pályára, hogy nyerni szeretnénk" - mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, hatalmas fegyvertény lenne, ha Szalai Ádám utolsó meccsén csodát tennének.

Utána lehetne együtt ünnepelni a szurkolókkal. A drukkerekről elmondta, hogy nagyon örült neki, hogy az egész stadionban sok volt a magyar szurkoló, fantasztikus volt a hangulat.

A helyiek mindent megtettek, hogy mind a szurkolók, mind a sajtó képviselői jól érezzék magukat. Számos önkéntes segítette az eligazodást, de a média részére elérhetővé tették a VIP részleget is, így szomjas és éhes sem maradt senki. Ami a mérkőzést illeti, a végeredményt már mindenki ismeri, mégis érdemes egy kicsit visszatekinteni rá.

A magyar csapat kiválóan kezdte a találkozót, ennek köszönhetően

Szalai Ádám gyönyörű találatával sikerült is vezetést szerezni a 17. percben. Ekkor még nem sokan gondolták, hogy ez is lesz a végeredmény, már csak azért sem, mert az első félidőben Marco Rossi együttese lefocizta a papíron jóval esélyesebb ellenfelét.

A második játékrészben játékrendszert váltottak a németek, átálltak a 3-5-2-s felállásra, ennek köszönhetően fel is javult a játékuk. Az ember érzése mégis az volt, hogy ha holnapig játszanak, akkor sem szereznek gólt. Szerencsére nem is lőttek, így nyert a magyar csapat.

"Sose gondolok arra, hogy Németországban játszom és most a németek ellen lépek pályára. Az a fontos, hogy kikkel együtt kell elérnem a célt.

- mondta Szoboszlai Dominik, aki a németek játékáról is ejtett pár szót.

Szoboszlai Dominik igazi vezér volt a pályán Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Máshogy jöttek ki a második félidőre. A négy védőről átálltak a háromvédős rendszerre, a két szélsőjüket pedig feljebb tolták. Nem volt egyszerű, de fel voltunk erre is készülve.

A félidőben beszéltük, hogy valószínűleg ezt fogják csinálni. Tudtunk rá reagálni, és aki a padról bejött, az is hozzá tudott tenni. Igazi csapatként küzdöttünk"

- mondta a magyar válogatott támadó, aki elmondta,

hatalmas megtiszteltetés, hogy 21 évesen viselhette a csapatkapitányi karszalagot.

Szoboszlai külön megköszönte Szalai Ádámnak, hogy megadta neki ezt a bizalmat. Hozzátette, ennek ma így kellett történnie, hogy Szalai Ádám gólja dönti el a meccset. Nagyon megérdemli, és reményei szerint az olaszok ellen is betalál majd.

"Nyertünk a németek ellen most, Angliában 4-0-ra, de akkor ér sokat, ha nyerünk az olaszok ellen. Tudni kell, hogy hol a helyünk és ennek megfelelően pályára lépni hétfőn."

A magyar válogatott olyan sikert ért el, amire még soha nem volt példa Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A lipcsei bravúrról az is mindent elárul, hogy Hansi Flick vezetésével először kapott ki a Nationalelf, amely kilenc győzelem és négy döntetlen után maradt alul. Ezek után nem csoda, hogy a németek szövetségi kapitánya érthető módon csalódott volt a találkozó után.

"Azt kell mondanom, a magyar csapat jól végezte a dolgát, nagyszerűen védekezett,

egyszerű eszközökkel nehézzé tette az életünket, mert nagyon kevés helyet adott. Az első játékrész az eddigi 14 válogatott meccsem legrosszabb félideje volt. Hiányzott a bátorság, az intenzitás, és emellett sok volt a hiba is.

A második már jobb volt, de kevés helyzetet alakítottunk ki" - értékelt önkritikusan Hansi Flick, aki elismerte, nem gondolta, hogy ilyen kevés lehetőségük lesz a meccsen.

Hansi Flick csak magyarázkodott Forrás: AFP/John Macdougall

Végezetül érdemes megnézni, hogyan vélekedtek a német lapok a magyarok csodás győzelméről.

- írta a Kicker a címlapon, hozzátéve, hogy a német válogatott nem tért magához Szalai Ádám figyelemre méltó góljából Magyarország ellen.

"Hansi, ez így nem fog menni" - szúrt oda egyet a Bild a német szövetségi kapitánynak.

"Elszállt a csoportgyőzelem, ott van helyette a világbajnoki félelem... Németország 1-0-ra kikapott Magyarországtól a Nemzetek Ligájában, ezzel biztosan kimaradt a négyes döntőből."

"Flick az első válogatott veresége után – Ez felnyitotta a szemünket" - írta a Die Welt. A lap szerint a magyarok elleni csőd után a szövetségi kapitány és a játékosok csak magyarázkodnak.

Nekünk viszont nincs miért, a magyar válogatott ismét egy elképesztő győzelemmel ajándékozott meg minket. A magyar csapat hétfőn fejezi be a sorozat csoportkörét.

A hatodik, utolsó fordulóban az olaszokat fogadja a Puskás Arénában, ahol már döntetlennel is az első helyen végez, és bejut a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjébe,

vereség esetén pedig második lesz. Reményeink szerint a csoda itt még nem ért véget, és folytatódik a Puskás Arénában is.

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 5. forduló:
Németország-Magyarország 0-1 (0-1)
Lipcse, Red Bull Aréna, 39 513 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)
gólszerző: Szalai Á. (17.)
sárga lap: Kimmich (25.), Rüdiger (90.), illetve Szalai Á. (40.)

Németország: Ter Stegen - Hofmann, Süle, Rüdiger, Raum - Gündogan (Musiala, 70.), Kimmich - Gnabry (Kehrer, a szünetben), Müller (Nmecha, 85.), Sané - Werner (Havertz, 70.)

Magyarország: Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy (Styles, 78.), Schäfer, Kerkez - Szoboszlai (Nego, 85.), Gazdag (Kleinheisler, 66.) - Szalai Á. (Ádám, 66.)

A csoport állása:
1. Magyarország 10 pont
2. Olaszország 8
3. Németország 6
4. Anglia 2