Lázadás törhet ki a katari focivébén

Football/ 2022 FIFA World Cup/ Brazil vs Switzerland soccer Horizontal
A brazil Antony is megbetegedett a légkondi esztelen használatától
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokságon van egy olyan dolog, amelyet nyugodtan nevezhetünk elmebetegségnek. Ez a légkondicionálás eszetlen és meggondolatlan használata. Hiába van odakint késő este és 21 fok, bent a szervezők 18 fokra hűtik a sajtóközpontot és 18 fokos levegőt fújnak a stadionokan. Eddig csak az újságírók reklamáltak, most azonban változás történhet, mert a focisták közül is egyre többen emelik fel a szavukat a teljesen idióta hűtés ellen.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Évekkel korábban lehetett tudni, hogy a katari focivébén mindenhol bevetik a légkondicionálást. A hivatalos indok, hogy meleg van, ami csak részben igaz. Egyrészt a napközbeni legmagasabb hőmérséklet sem megy fel 31 fok fölé. Másrészt az esti meccseken általában 25 fok van, de sokszor ennél kevesebb.

Ilyenkor felesleges üzemeltetni a környezetszennyező gépeket, de hiába. Legyen az sajtóközpont, vagy autóbusz, a helyiek fújják.

És fújják a stadionban is a nézők hátára. A nyári világbajnokság elengedhetetlen kelléke a hosszúnadrág és a pulóver. De láttam már olyan tévést, aki kapucnis kabátban ülte végig a meccset, annyira nem bírta a hideget.

A brazil Antony is megbetegedett a légkondi esztelen használatától Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Ken Satomi

A stadionokban a pálya mellett elhelyezett óriás fúvokon ömlik be a hideg a játéktérre, míg a nézőtéren minden egyes széksor alatt külön fúvókat építettek.

A világbajnokságon ebben az ügyben eddig a sportolók hallgatak, pedig korábban azt lehetett olvasni, hogy miattuk történik a levegő mesterséges hűtése. Most azonban változott a helyzet, mert a brazil csapat több játékosa emelte fel a szavát a tényleg hihetetlen módszerek ellen. A Manchester United brazil támadója, Antony azt mondta, hogy több játékostársa is azért lett beteg, mert megfázott a mesterségesen lehűtött levegőben.

nyilatkozta.

Nézzék meg, hogy ennek az egy épületnek a tetején hány gépet szereltek fel Forrás: Origo

Antony nyilakozata nagyon fontos volt, s a hatása is meglesz talán mindennek. Mindenesetre itt, a helyszínen komoly ordítozások árán rá lehet venni a katariakat, hogy kapcsolják ki a hűtést. Magam is tanúja voltam annak, amikor egy egész busznyi sajtómunkás lázadt fel, mert a járműben elviselhetetlen volt a hideg. Ugyanez a helyzet a sajtóközpontokban. A kedd este, helyi idő szerint 22 órakor kezdődő Irán-Egyesült Államok meccs előtt 20 fok volt a hőmérséklet a szabadban.

A jégszerkrényre hasonlító médiaközpont igazgatóját kellett már odahívni, mert az ordítozó és fázó újságírók egyszerűen nem tudtak szót érteni a helyi rendezőkkel, akik arra hivatkoztak, hogy kötelező a hűtés, ez van benne abban a szabálykönyvben, amelyet a vb idejére a sajtóközpontok működésére szerkeszettek.

A FIFA helyi médiafőnöke aztán lekapcsoltatta a berendezéseket, így később normalizálódott a helyzet.

A pálya szélén innen fújják be a hideg levegőt Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Egy helyi kollégával beszélve kiderült, a katariaknak azért szokatlan mindez, mert ők télen-nyáron úgy élnek, hogy mennek a léghűtő berendezések. A nyári 45 fokban nem is lehetne másképp létezni, de most tél van és nincs 45 fok. Ezt azonban nem veszik figyelembe és görcsösen (ostobán) ragaszkodnak a leírtakhoz.

Ha viszont nem változtatnak, akkor a következő napokban komoly lázadás törhet ki ez ellen.

Már csak azért is, mert az időjárásban is változás áll be. Az előrejelzések szerint a jövő hét elején az esti meccsek időpontjában 20 fok alá esik a hőmérséklet, s ebben az időben teljesen felesleges (lenne) hűteni a levegőt.

Antony és a többi beteg labdarúgó helyzete talán segít abban, hogy a következő napokban ezen a téren is normalizálódjon a helyzet.

Doha, 2022. november 30. szerda.