Messi és Cristiano Ronaldo is továbbjutott - de most jön az, amikor mindig összeomlanak

fbl hobby leisure Horizontal
A világfutball két legnagyobb sztárja egy gólt sem lőtt a vébék egyenes kieséses szakaszában
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokságon mind Argentína mind Portugália bejutott a legjobb 16 közé, azaz Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is folytathatja a küzdelmeket a vb-n. Ha pedig az egyenes kieséses szakaszban netán gólt lőne valamelyikük, olyan dolog történne, ami még soha nem esett meg a vb-k történetében. 
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Lionel Messi és Cristiano Ronaldo több mint másfél évtizede határozza meg a világ labdarúgását. A két világsztár népszerűsége töretlen,

ketten együtt 12 Aranylabdát nyertek.

Ketten együtt 10 világbajnokságon vettek részt. Mind a ketten a 2006-os vb-n léptek pályára először a labdarúgás legnagyobb eseményén, s minden bizonnyal mindkettejüknek a katari lesz az utolsó vb-fellépése.

A világfutball két legnagyobb sztárja egy gólt sem lőtt a vébék egyenes kieséses szakaszában Forrás: AFP/Marco Bertorello

De van még valami, amiben mindkettejük azonos mutatóval rendelkezik, s bevallom, ezt az adatot többször is meg kellett nézzem, mert annyira hihetetlenek tűnt. Nem húzom tovább az időt: sem Lionel Messi sem Cristiano Ronaldo nem lőtt még egyetlen gólt sem a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában.

Szavazzon!

Messi vagy Ronaldo lő-e előbb gólt a katari vb egyenes kieséses szakaszában?

Igaz lenne ez? Bizony igaz! Ráadásul kettejük közül csak Lionel Messi játszott vb-döntőt (2014), Ronaldónak és a portugál válogatott nem ért ilyen magasra, ők 2006-ban Németország ellen játszottak Stuttgartban bronzmeccset, amit a házigazda nyert meg.

Lionel Messi vs. Cristiano Ronaldo 2006-2022

Lionel Messi az argentin válogatottban 2005-ben Budapesten mutatkozott be, s ezen a meccsen azonnal ki is állították. Élete első vb-je a 2006-os németországi esemény volt, s élete első vb-meccsén Szerbia és Montenegró ellen (6-0) egy gólt lőtt.

Ezen a világbajnokságon többször nem talált a hálóba.

Cristiano Ronaldo is ezen a világbajnokságon mutatkozott be a portugál válogatottban. Az Irán elleni csoportmeccsén szerezte meg első vb-gólját. Az egyenes kieséses szakaszban az angolok elleni negyeddöntőben győztes tizenegyest rúgott, miután 120 perc játékot követően is 0-0 volt az állás. Ezt azonban nem számítjuk bele ebbe a felsorolásba.

Messi 2006-ban, 19 évesen mutatkozott be a világbajnokságon Forrás: AFP/Daniel Garcia

Messi a 2010-es vb-re már nagy sztárként érkezett. Az argentin válogatott a negyeddöntőig jutott, de Messi ezen a tornán besült, mert mindössze egy gólpassz fűződik a nevéhez. A csoportmérkőzéseken még ennyi sem telt tőle. Ronaldo sem tündökölt Dél-Afrikában.

Mindössze egyszer volt eredményes, az Észak-Korea (7-0) elleni csoportmeccsen. Slussz, passz.

Messi 2014-ben az argentin csapattal vb-döntőt játszott, de elvesztette azt a németekkel szemben. A vb első szakaszában úgy tűnt, hogy ez a torna róla és csakis róla szól. Bosznia-Hercegovina és Irán ellen egyszer, Nigéria ellen kétszer volt eredményes a csoportkörben. Az egyenes kieséses szakaszban Svájc, Belgium, Hollandia és Németország ellen lépett pályára, de itt már nem tudott több gólt rúgni. A Brazilíában megrendezett vb-n Cristiano Ronaldo összesen egy gólt rúgott, a Ghána elleni csoportmeccsen.

Cristiano Ronaldo a 2014-es világbajnokságon Forrás: FIFA via Getty Images/2014 FIFA/Jeff Mitchell - Fifa

A 2018-as oroszországi vb igazi vesszőfutás volt Messi számára. Az első két csoportmeccsen (Izland, Horvátország) nem lőtt gólt, majd a harmadikon, Nigéria ellen igen. Ezzel vége is lett a dalnak, mert a franciák ellen 4-3-ra elveszített nyolcaddöntőn ugyan két gólpassza volt, gólja nem. Ronaldo viszont elképesztően kezdett: a spanyolok elleni 3-3-ra végződött csoportmeccsen mind a három portugál gólt ő rúgta. Marokkó ellen még egyszer eredményes volt, de aztán ezzel véget is ért a történet.

Nyomasztó világbajnokság

Mindkét főszereplőnkre 2010 óta igaz, hogy a világ tőlük vár valamiféle olyan csodát, amelyet -

legyenek bármekkora zsenik - képtelenek elérni.

Messi esetében mindig ott van a feje felett a Maradonával való állandó összehasonlítás - ő világbajnok lett, Messi pedig nem. Az évek múlásával a csodavárás egyre nagyobb méreteket öltött, hiszen az Aranylabdák és a BL-győzelmek csak gyűltek és gyűltek, de a sportág legfontosabb eseményén eddig nem sikerült nekik az áttörés.

Aranylabdája van, vb-gólja nincs az egyenes kieséses szakaszban Forrás: AFP/Franck Fife

Szinte biztos, hogy mindkettejüknek ez az utolsó vb-je, éppen ezért most az eddigieknél is nagyobb feszültség alatt játszanak.

Ronaldo esetében a vb előtt a Manchester United együttesével kirobbant cirkusza is megnehezíti a portugál életét,

Messi pedig hiába igazolt a Barcelonából a PSG csapatához, BL-t a francia együttessel nem tudott nyerni. Igaz, amióta eljött a Barcelonától, a katalán klub sem ért fel Európa csúcsára. Sőt, két egymást követő idényben esett ki a BL csoportköre után.

Mit tettek Katarban?

Lionel Messi három, Cristiano Ronaldo két meccset játszott le eddig a 2022-es világbajnokságon. Messi mindhárom csoportmeccsén főszereplő volt. Szaúd-Arábia ellen kikaptak, de az argentin csapat egyetlen gólját ő szerezte.

Gól, de nem az övé. Cristiano Ronaldo Uruguay ellen Katarban Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Mexikó elleni is övé volt az első gól, majd az utolsó, lengyelek elleni összecsapáson kihagyott egy tizenegyest. Ronaldo a Ghána elleni meccsen tizenegyesből szerezte meg csapata első gólját, majd

Uruguay ellen bohóckodott egy sort, amikor egy olyan gólt ünnepelt, amit nem is ő fejelt a kapuba.

Elsőre úgy látszott, hogy ő volt a gólszerző, később kiderült, hogy nem. A portugálok két győzelemmel már a 16 között vannak, de nekik még Korea ellen hátravan egy csoportmeccsük.

Vébén soha nem találkoztak

Az argentin válogatott a D-csoport 1. helyezettjeként jutott tovább. Ha a portugálok is megnyerik a csoportjukat, akkor külön ágra kerülnek, azaz csak a döntőben találkozhatnak.

Messi az Isten Katarban is Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ha a portugálok mégsem lesznek csoportelsők, akkor

már a négy között összejöhet egy Messi-Ronaldo párharc a vébén.

Ki ír történelmet?

Akár Messi, akár Cristiano Ronaldo gólt lő az egyenes kieséses szakaszában, történelmet ír. A kérdés már csak az, ki lesz az? Illetve befejeződhet-e kettejük válogatott pályafutása úgy, hogy a világbajnokságon az egyenes kieséses szakaszban góltalanok maradnak? Könnyen lehet, hogy igen. S akkor ezt nyugodtan sorolhatjuk a futball világszenzációi közé.