Videojátékon tanulta ki a szakmát a PSG-től pontot rabló belga csodaedző

fbl Horizontal FOOTBALL HEADSHOT
Reims' Belgian head coach William Still gestures to his players from the touchline during the French L1 football match between Montpellier Herault SC and Reims at The Mosson Stadium in Montpellier, southern France, on November 13, 2022. (Photo by Pascal GUYOT / AFP)
Vágólapra másolva!
 A francia élvonalban (Ligue 1) szereplő Stade Reims a hétvégén az utolsó percben rúgott góllal játszott 1-1-es döntetlent idegenben a sztárcsapat Paris Saint-Germainnel. Azonban nem a meccs eredménye, hanem a Reims edzője a legérdekesebb a sztoriban.

A 30 éves Belgiumban született, de részben angol Will Still messze a legfiatalabb edző az öt európai top ligában, azonban vagy a legtehetségesebb is, vagy csupán a legszerencsésebb. Fiatalon focizott, de a negyedik vonalnál többre nem jutott, így inkább az edzősködés felé fordult.

19 évesen már az angol Preston North End U14-es csapatát készítette fel, majd 2017-ben a belga Lierse-nél lett előbb másodedző, majd megbízott szakvezető. Ugyancsak másodedzőként dolgozott még a belga Beerschotnál és Standard Liége-nél, de 2021-ben már felűnt Reimsben is, ahova 2022-ben tért vissza asszisztensként. A francia élvonalban szereplő patinás klub (a Real Madrid mellett az első BEK-döntő szereplője) tavaly októberben nevezte ki vezetőedzőnek, miután kirúgták elődjét, Oscar Garcíát.

Will Still boldogsága a párizsi pontszerzés után:

Still nem csinál titkot belőle, hogy ugyan már jár egy angliai edzőképzésre, de tudása túlnyomó részét a Football Manager és a Championship Manager videojátékokból szedte össze. Miután nincs megfelelő papírja az edzői munkához, a Reims minden mérkőzés után 25 ezer eurós büntetést fizet a francia ligának. De még így is megéri nekik a bolt, hiszen a Reims 12 mecccs óta veretlen Still-lel a kispadon, a bajnokságban megvetették a lábukat a középmezőnyben (20 forduló után 26 ponttal a 11. helyen állnak), és még a Francia Kupában is versenyben vannak.