Egy belőtt, egy kihagyott 11-es – az Ajax búcsúztatta az MTK-t az ifi BL-ben

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 17:36
Az MTK első magyar csapatként szerepelhetett az ifjúsági Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, s bár remekül helytállt Kanta József csapata a magasra taksált holland Ajaxszal szemben, 1–0-ra kikapott, így búcsúzott a sorozattól.
Közel állt a csodához az MTK, de kiesett (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik
Közel állt a csodához az MTK, de kiesett (Fotó: Árvai Károly) – a képre kattintva galéria nyílik

 

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT

MTK Budapest–Ajax (holland) 0–1 (0–0)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1500 néző. Vezette: Jaanovits (észt)
MTK: Csenterics – Varga D. (Lépő, 76.), Csernák, Matviiv, Anokye – Mensah, Szőke, Horváth A. – Molnár Á., Kovács M. – Barkóczi (Vasvári, 76.). Vezetőedző: Kanta József
AJAX: Setford – Alders, Gooijer, Henry, Van Bohemen – Gorter, Misehouy, Agougil – Kalokoh, Boerhout, Banel. Vezetőedző: Frank Peereboom
Gólszerző: Misehouy (58. – 11-esből)
MESTERMÉRLEG

Kanta József:– Amit elterveztünk, maradéktalanul véghez vittük. Jól szűkítettük le a területeket, nem tudtak mögénk kerülni a hollandok gyors szélsői, az első félidőben pedig több kontratámadást vezettünk, helyzeteket is teremtve. Sajnálom, hogy egy kétes tizenegyessel alulmaradtunk, és nekünk nem sikerült belőnünk, de csak az hibázhat, aki oda mer állni egy ilyen BL-meccsen. Minden elismerést megérdemelnek a játékosaink, hiszen volt továbbjutási esélyünk, több nagy helyzetük volt, mint az Ajaxnak, csak mi nem használtuk ki őket. A játékosoknak ugyanilyen mentalitással kell dolgozniuk és játszaniuk minden egyes alkalommal, mint azt az Ajax ellen tették. Büszke vagyok a csapatra!

ÖSSZEFOGLALÓ

Micsoda kezdés lett volna! Noha az Ajax toronymagas esélyesként érkezett Budapestre, a 32. másodpercben csupán centimétereken múlt, hogy az MTK Budapest korosztályos csapata szerezzen vezetést az UEFA Ifjúsági Liga egymérkőzéses párharcán, amelynek tétje a legjobb tizenhat közé jutás volt. A rövid holland hazaadást követően a szemfüles Molnár Ádin lecsapott a labdára, ziccerbe kerülve célba vette a bal alsó sarkot, ám a kapufát találta el. A szépszámú közönség felhördült (lényegesen többen váltottak belépőt az összecsapásra, mint a felnőttcsapat NB II-es bajnoki mérkőzéseire), s talán nem tévedünk, ha azt írjuk, az első perc történése nagy hatással volt a folytatásra.

Az Ajax a várakozással ellentétben az első percekben megannyi technikai hibával futballozott, kiderült, a világ egyik legjobb utánpótlás-nevelő klubjának fiataljai sem hibátlanok. Csakhogy a tizedik percre átvette az irányítást az amszterdami csapat, beszorította kapuja elé a kék-fehéreket, olyannyira, hogy Barkóczi Benedek támadóként olykor harminc-harminckét méter mélyen védekezett. Hiába a mezőnyfölény, a labdajáratás, a hátvédsorban három alapemberét sérülés miatt nélkülöző házigazda kimondottan jól állta a sarat, egy az egyben is csak ritkán verték meg játékosait, szervezetten futballozott, s olykor támadásra is futotta erejéből. Az első veszélyes helyzetet a 27. percben dolgozta ki önerőből a Kanta József és Balogh Béla edzette ificsapat, Kovács Mátyás passza után Barkóczi lőhetett, ám Tommy Setford bravúrral szögletre tolta a bal alsó sarok irányába tartó labdát. Az MTK játékosain érződött, igyekeznek felhívni magukra a figyelmet, hiszen tudvalevő, nem mindegy, mely csapat ellen mutatja meg magát egy fiatal: az Ajax ellen nyújtott teljesítmény eladhatja Nyugat-Európába a futballistát. Aki ugyanis egy ilyen kaliberű csapat ellen helytáll, nemzetközi szinten versenyképes – ezért is érkezett annyi játékosmegfigyelő a találkozóra, mások mellett olasz, német és angol klubok képviselői akkreditáltak.

Az idő előrehaladtával egyre terebélyesedő nyomás alatt futballoztak a kék-fehérek, az első félidőt könnyedén átvészelő magyar együttes kapuja egyre többet forgott veszélyben, Csenterics Adrián azonban hárította a tizenhatoson kívülről lőtt labdákat. A második félidőben olyan volt a játék képe, mint amilyet sokan azt a kezdő sípszó pillanatától fogva vártak: a labda szinte csak a vendégeknél volt. Nagy lehetőségig azonban nem jutottak – ezért is volt roppant bosszantó, hogy Varga Dominik veszélytelen helyzetben buktatta Jaydon Banelt a tizenhatoson belül, amiért az észt játékvezető tizenegyest ítélt, Gabriel Misehouy pedig nem hibázott.

A gól rányomta a bélyegét a folytatásra: az MTK ugyanúgy tömörülve, visszahúzódva, mélyen védekezett. A magyar csapat fiataljai egy óra játék után egyre többször kaptak görcsöt, aligha vannak hozzászokva ahhoz, hogy ilyen képességű ellenféllel vegyék fel a versenyt. A hosszabbításban azonban, szinte a semmiből, jobb oldali szögletrúgást követően Rida Chahid kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, tizenegyest kapott az MTK! Az NB II-es csapatban alapembernek számító Kovács Mátyás a 92. percben a kupameccs hőse lehetett volna, ám nem élt a nagy eséllyel, a jobbra legördülő Setford kezébe gurította a labdát.

Ezzel odalett az esély, hogy az MTK hatalmas bravúrt hajtson végre, ezzel együtt elmondható, a sorozat ezen szakaszába első magyarként jutó együttes tisztességgel helytállt. Több ígéretes támadást vezetett, sőt – a tizenegyesen kívül, persze... – igazán nagy lehetőséget nem engedett vetélytársának, s az egygólos vereség miatt sem kell szégyenkeznie, legfeljebb bánkódnia a kihagyhatatlannak tűnő, mégis elhibázott lehetőség ismeretében. 0–1

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

90+4. perc: Volt még veszélyeztetés az MTK részéről, de kivédekezte az Ajax...

90+2. perc: Kovács Mátyás a kapu jobb oldalát választotta, laposan lőtt, de Setford védeni tudott.

90+1. perc: TIZENEGYES AZ MTK-NAK! Kezezés miatt jön a fújás, egyenlíthet Kanta csapata.

90. perc: négy perc a ráadás.

Jól futballozik az MTK, de így is hátrányban van (Fotó: Árvai Károly)
Jól futballozik az MTK, de így is hátrányban van (Fotó: Árvai Károly)

 

89. perc: Egyre többször jön feljebb az MTK Molnár, Vasvári és Kovács révén, de nehezen jutnak el a kapuig.

85. perc: Hármat cserél az Ajax.

82. perc: Egy rossz hazaadást követően Vasvári kis híján le tudott csapni a labdára, de mire odaért, tisztáztak előle.

80. perc: Misehouy nagy helyzetben került a kapu elé, de Csenterics újabb bravúrral védett.

76. perc: Varga Dominik helyett Lépő Kristóf állt be, míg Vasvári Zoltán Barkóczit váltja.

71. perc: Az utóbbi percekben egyértelműen az Ajax játszik mezőnyfölényben, s bár nagy helyzetekig nem jut el, biztosan tartja egygólos előnyét.

65. perc: Matviiv kapta meg a meccs első sárga lapját.

63. perc: Molnár a tizenhatos vonalán belülre lépve lőtt, de nem találta el a labdát, majd elakadt egy lábban, de ezért nem ítélt büntetőt az észt játékvezető, hiába jött a reklamálás.

58. perc: GÓL! Misehouy Gabriela a jobb alsó sarokba gurított, vezetnek az amszterdamiak. 0–1

55. perc: BÜNTETŐ AZ AJAXNAK! Bár egyértelműen kívül kezdődött Varga Dominik szabálytalan becsúszással Banellel szemben, vitathatóan már a vonalon ért véget, a játékvezető pedig a tizenegyespontra mutatott.

53. perc: Ebben volt veszély bőven! Kovács Mátyás iramodott meg a bal oldalon, hosszan megtolta maga előtt a labdát, majd estében középre tette, de Barkóczi nem ért oda, bőven elé érkezett a labda. Ha még magánál tartja Kovács, könnyen lehet, hogy a becsúszás elkaszálja, és jöhet a büntető, de így is ez volt a jó döntés.

51. perc: Banel távoli lövését könnyen védte Csenterics.

49.perc: Jól kezdi az Ajax a második félidőt, de valódi veszélyt még nem alakított ki. A legutóbb fejre jött egy beívelés, de nem lett belőle helyzet.

JÖHET A FOLYTATÁS!

VÉGE A FÉLIDŐNEK!

45. perc: egy perc a ráadás.

44. perc: Továbbra is nehéz zavarbahozni az MTK-t hátul, a támadásépítések is jól működnek, leginkább a félpályáig.

36. perc: Bouerhout próbálkozása már kaput talált, de Csenterics ezt is könnyűszerrel hárította.

34. perc: Banel lövése 23 méterről eltalálta Csenterics kapuját.

Lehetőség volt, az biztos... (Fotó: Árvai Károly)
Lehetőség volt, az biztos... (Fotó: Árvai Károly)

 

27. perc: Ez most nagy lehetőség volt! Kovács Mátyás passzolt jó helyről a kissé kisodródott Barkóczinak, aki ballal, 8 méterről lőtt, de Setford védeni tudott.

25. perc: Egy középről jövő beívelés után Agougil elé került a labda az ötös sarkánál, de nem tudta jól levenni azt, Csenterics pedig közbelépett.

23. perc: az Ajax középen egyelőre egyáltalán nem tudja megbontani Kanta József csapatának védekezését, a széleket pedig egyelőre nem is igazán próbálják meg átjátszani – kissé meglepően.

16. perc: Felélénkült az MTK támadójátéka, előbb Szőke, majd Molnár is jó labdát tett ki a szélre, végül csak szögletet sikerült kiharcolni.

12. perc: Most már érezhető az amszterdamiak mezőnyfölénye, de jól bírja a sarat az MTK. Csenterics egy újabb lövést fogott meg.

7. perc: Most már az Ajaxnak is volt nagy helyzete – Agougil kiugratta Boerhoutot, aki 10 méterről, kissé balról lőtt, Csenterics azonban nagyot védett, ismétlés pedig nem lett belőle.

4. perc: egy beívelt szabadrúgás után Barkóczi az alapvonalról fejelte vissza a labdát, de nem volt benne veszély.

1. perc: KAPUFA! Kis híján megszerezte a vezetést Kanta József csapata... Hibázott hátul az amszterdami csapat, egy rövid hazaadás (Agougil) után Molnár Ádin szerezte meg a labdát, s megpróbálta a kapus mellett elpörgetni azt, de a kapufát találta el. Közel volt...

Rögtön egy felívelt labdával nyitott az MTK a kezdőrúgásból, de lefülelték az Ajax védői.

1. perc: ELKEZDŐDÖTT A MECCS!

A játékosok már elfoglalták helyüket a pályán, de a meccs gyászszünettel kezdődik a törökországi földrengések áldozatai miatt.

Kezdődik a magyar szempontból történelmi meccs, az MTK kékben, az Ajax fehérben.

Hamarosan kezdés...

ELŐZMÉNYEK

Sporttörténelmi magyar sikert ért el ősszel az MTK U19-es csapata, hiszen első magyar csapatként jutott el az ifjúsági Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszáig. Az ellenfél a legjobb 32 között a magasan jegyzett (utánpótlásszinten főleg) Ajax, amely jóval esélyesebbnek számít.

Fontos, hogy a felnőtt BL-sorozattal ellentétben itt a továbbjutás egy meccsen dől el, jelen esetben az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

A mérkőzéshez készült felvezető a Sportrádióban és a Nemzeti Sportban is – interjú, illetve jegyzet formájában.

ÜDVÖZÖLJÜK OLVASÓINKAT AZ MTK BUDAPEST–AJAX IFJÚSÁGI BAJNOKOK LIGÁJA-MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik