Férfi vízi BL: pontot szerzett az OSC, továbbjutott az FTC

P. G.P. G.
Vágólapra másolva!
2023.03.21. 21:28
null
Az OSC ikszelt a Bresciával (Fotó: Dömötör Csaba)
Az OSC bravúros, 14–14-es döntetlent ért el az éllovas olasz Brescia ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 10. fordulójában, míg a Ferencváros 12–8-ra nyert a vendég Spandau Berlin ellen.


OSC–BRESCIA

A fejlődés és a csapatépítés jegyében ugrott vízbe a férfi vízilabda Bajnokok Ligája B-csoportjában a listavezetőként érkező Brescia ellen az OSC, amelynek öt fordulóval a vége előtt már csak matematikai esélye maradt a nyolcas döntőbe kerülésre. Az újbudai drukkerek az idegenbeli sima vereségnél szorosabb mérkőzésben reménykedtek, ám a klasszisok garmadájával felálló olaszok már a bemelegítésnél megmutatták, hogy jó erőben érkeztek a Nyéki uszodába – a korábban Egerben is megforduló Borisz Vapenszki átlövései után talán még a Kondorosi úton is visszhangzott a kapufa.

Varga Dániel együttese viszont mindent megtett, hogy meghiúsítsa az ellenfél erődemonstrációját, az első emberhátrányt rögtön ki is védekezte, elöl pedig kettős fórból Angyal Dániel villant meg. A Brescia igyekezett a labdaszerzések, kontrák után gyorsan befejezni az akciókat, és bár a hazaiak jól fogták a szorost, Konsztantyin Harkov a legkisebb rést is megtalálta a pajzson. Petar Teszanovics időközben lehúzta a rolót, így az első negyed végén már a háromgólos előnyért támadhattak, de Lévai Márton bravúrral védte Vincenzo Dolce lövését.

A második szakasz elején aztán irgalmatlan nagy góllal vett revansot Dolce, s mivel támadásban akadozott az újbudai gépezet, elléptek a vendégek. Hiába védett jól Lévai, a kipattanó rendre visszakerült az olaszokhoz, akik a harmadik, olykor negyedik próbálkozásból már betaláltak, és 6–2-re is vezettek. Varga Dániel időkérése után azonban megfelezte hátrányát az OSC, amely kivédekezett egy kettős emberhátrányt is, s miután Lévai hárította Edoardo Di Somma ötméteresét, úgy tűnt, sikerül kissé elbizonytalanítani a riválist.

Nos, ekkor még nem sikerült. A folyamatos előny-hátrány játék (egy félidő alatt tizennyolc kiállítás...) nekik kedvezett, 8–5-ös előnyben voltak a nagyszünetben, Stefano Luongo pedig Bisztritsányi Dávidot is gyorsan felavatta. Küzdeni tudásból ezúttal is jelesre vizsgázott az OSC, amely finoman szólva sem kapta meg a „hazai pályát” a játékvezetőktől, de hiába az újabb könnyű síppal befújt ötméteres, Bisztritsányi kivédte Vapenszki próbálkozását. A következő támadásból Burián Gergely két gólra hozta fel az újbudaiakat – meg is kapta érte az elismerő vállveregetést Varga Dánieltől –, az utolsó negyed mégis 13–9-es olasz vezetésről kezdődött.

Méghozzá sorozatban négy újbudai góllal! A hatalmas mezőnymunkája mellett káprázatos gólokat szerző Vigvári Vince vezérletével utolérte ellenfelét a házigazda, sőt, kétszer is támadhatott a vezetésért, de a vendégek foggal-körömmel védekeztek. Egy perccel a vége előtt aztán Di Somma közeli húzásával ismét a Brescia állt jobban, ám Burián emberelőnyből egyenlített, ráadásul kiharcolt egy cserés kiállítást is. Ritkán látható izgalmakat hozott a végjáték, és bár Angyal labdaszerzése után már nem maradt idő lövésre, a 14–14-es döntetlen után a közönség állva, vastapssal ünnepelte az OSC-t, amely az idényben második csapatként rabolt pontot a Bresciától.

 

FTC-TELEKOM–SPANDAU BERLIN

Volt miért visszavágnia a Ferencvárosnak a Spandaunak, elvégre az eddigi három veresége közül az egyiket a német csapattól szenvedte el a Bajnokok Ligájában. Amíg Bresciában vagy Belgrádban ki lehet kapni, a berlini zakó váratlanul ért mindenkit, a kedd esti mérkőzés előtt fogadkoztak is a zöld-fehér játékosok, hogy kiköszörülik a csorbát. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az FTC korántsem ideális körülmények között játszott januárban, sérülések és betegségek is nehezítették a dolgát, ezúttal azonban mindenkire számíthatott Varga Zsolt vezetőedző.

Hogy a hazai játékosok nem a levegőbe beszéltek, jól jelzi, az első lövésükből rögtön betaláltak, Sztilianosz Argiropulosz mattolta a Spandau kapuját őrző Baksa Lászlót. Pohl Zoltán pedig első megmozdulásával beúszott csereként, végigvitte a labdát, és ha már senki sem támadta, ő is lőtt egy gólt. A zöld-fehérek nagyon szépen összerakták a védekezésüket, a Spandau hiába kapta sorozatosan a fórokat, nem tudott mit kezdeni a magyar együttes hátsó alakzatával. Elöl ismét Argiropulosz és Pohl villant, csak most fordított sorrendben, Vigvári Vendel okos lövésével pedig már 5–1-re vezetett a Ferencváros – amely a januári vereségtől felpaprikázottan alaposan megnyomta a meccs első felét. Az ötödik német fór ugyan már bement, de így is hárommal jobban álltak a hazaiak a nagyszünetben.

A harmadik negyedben Roman Sepelev elkapta a fonalat, ejtésből és fórból is betalált, közte azért Argiropulosz a harmadik találatával jelezte, hogy a Fradi sem tekinti befejezettnek a mérkőzést. A negyed közepe viszont kifejezetten rosszul alakult, Varga Zsolt időkérése után kimaradt az emberelőny, a túloldalon Pohl kipontozódott, Mateo Cuk pedig behúzta a fórt, így feljött egy gólra a Spandau. Vigvári Vendel azonban már a múlt héten, a horvátok elleni válogatott találkozón is megmutatta, hogy kötélből vannak az idegei, ezúttal is fontos pillanatban lőtt gólt. Danyiil Merkulov büntetőjével pedig újra három volt közte – a Ferencváros visszaverte a Spandau legnagyobb rohamát.

A németek azért próbálkoztak becsülettel, az utolsó nyolc percet is góllal kezdték, aztán ők is kapufára lőtték az időkéréses emberelőnyüket. A zöld-fehérek pillanatai jöttek, sorrendben Merkulov lőtt gólt, majd Molnár Erik blokkolt egy akkorát, hogy a másik térfélen Baksának kellett összeszednie a labdát, Szakonyi Dániel emberhátrányában védett, míg Vigvári Vendel gyakorlatilag lezárta a találkozót. Az utolsó négy percet ikszre hozták a felek, itt Varga Dénes villant és Argiropulosz meglőtte a negyedik gólját, ott pedig két emberelőnyös találatot jegyezhettünk fel, de ez már nem osztott, nem szorzott. Az FTC 12–8-ra nyert, teljesen megérdemelten, nem mellesleg visszavágott a Spandaunak a januári vereségért.

A Ferencváros ezzel a győzelemmel matematikailag is biztossá tette a helyét a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében, így hátrafelé már nem kell nézegetnie, előrefelé annál inkább, hiszen négy forduló alatt négy pontot azért be lehet hozni...

VÍZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
10. FORDULÓ
GENESYS OSC ÚJBUDA–AN BRESCIA (olasz) 14–14 (1–3, 4–5, 4–5, 5–1)

Nyéki uszoda, 250 néző. V: Peris (horvát), Cabanas (spanyol).
OSC: LÉVAI – VIGVÁRI VINCE 3, MANHERCZ K. 3, BURIÁN 4, Tóth M., ANGYAL 3, Csacsovszky E. Csere: BISZTRITSÁNYI (kapus), Bundschuh, Aranyi M., Dala D., Salamon F. 1, Várnai. Edző: Varga Dániel
BRESCIA: Teszanovics – Gianazza, LUONGO 4, DOLCE 2, Lazics 1, HARKOV 2, DI SOMMA 3. Csere: Alesiani 1, Vapenszki 1, Renzuto, Ch. Presciutti, Gitto. Edző: Alessandro Bovo
Gól – emberelőnyből: 12/7, ill. 14/7. Gól – kettős emberelőnyből: 1/1, ill. 1/0. Gól – ötméteresből: 2/2, ill. 2/0. Kipontozódott: Bundschuh (23. p.), Dala D. (27. p.), Salamon F. (30. p.), Várnai (30. p.), ill. Gitto (31. p.). Kiállítva (végleg, cserével): Luongo (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Dániel: – Nagyon jó volt átélni a mérkőzést, büszke vagyok a csapatomra, amely megmutatta, milyen ereje van. Kevés dolgot kértem a srácoktól, de azt betartották, a szív és az akarat diadala volt, hogy pontot szereztünk a Brescia ellen.
Alessandro Bovo: – Nehéz meccs volt a rengeteg kiállítás miatt, ám az első három negyedben emberelőnyben és -hátrányban is jól játszottunk. A játékvezetéssel nem voltam kibékülve, de elismerésem az OSC-nek, mert megmutatta, hogy van tartása.

FTC-TELEKOM–SPANDAU 04 (német) 12–8 (2–1, 3–1, 3–3, 4–3)
Komjádi uszoda, 1400 néző. V: Sztavridisz (görög), Colombo (olasz).
FTC: Szakonyi – VIGVÁRI VENDEL 3, ARGIROPULOSZ 4, Varga Dénes 1, Német T., Damonte, Nagy Ádám. Csere: POHL 2, Molnár E., MERKULOV 2, JANSIK SZ., Vadovics V. Edző: Varga Zsolt
SPANDAU: Baksa L. – STRELEZKIJ 1, Holod 1, Bozic, Marziali, SEPELEV 3, Chiru. Csere: Mateo Cuk 1, Tkac, Gbadamassi 1, Restovic, PRIOTEASA 1. Edző: Athanasziosz Kehajasz
Gól – emberelőnyből: 9/5, ill. 12/5. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. 1/1. Kipontozódott: Pohl (21. p.), Molnár E. (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Varga Zsolt: – Számítottam rá, hogy nem lesz kiegyensúlyozott a játékunk, támadásban kapkodtunk, az elején nem adtuk be a labdát centerbe, nem adtuk meg a lehetőséget arra, hogy a bírók kiállításokat ítéljenek a javunkra. Ezt akciógólokkal kompenzáltuk, de ezek bravúrok voltak. A védekezésünk ugyanakkor rendben volt, az utolsó negyed közepéig hat gólon tartottuk a Spandaut. Határozottan jobb játékot mutattunk, mint az első meccsen.
Athanasziosz Kehajasz: – A Ferencváros nagyon jól kezdte a meccset, a második negyedben már öt egyre vezetett, ez pedig meghatározta a játék menetét. Megpróbáltunk visszajönni, többször is közel álltunk ahhoz, hogy egy gólra zárkózzunk fel, ám a fontos pillanatokban rossz döntéseket hoztunk, lehet, hogy én is hibáztam, mert nem jókor kértem időt. Megérdemelten nyertek a hazaiak, ezúttal egyértelműen jobbak voltak nálunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik