Vágólapra másolva!
Nehéz volt összehozni a 2030-as világbajnokságig szóló megállapodást a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) Nasszer el-Kelaifi, az Európa klubjait tömörítő szervezet (ECA) elnöke szerint.

"Nem volt könnyű ez a folyamat, de mindkét fél megértette és belátta, hogy szükség van a kompromisszumra. Az egyezség által 70 százalékkal több pénzt kapnak a klubok" - értékelte a PSG elsőszámú vezetője az ECA budapesti kongresszusa után tartott keddi sajtótájékoztatón azt a szerződést, amely alapján a FIFA 355-355 millió dollárral (127 milliárd forint) kompenzálja a 2026-os és 2030-as vb-re játékosokat küldő klubokat.

El-Kelaifi hangsúlyozta, büszke és boldog, hogy sikerült tető alá hozni az egyezséget, mert az ECA szerinte így nem csak az európai klubok érdekét szolgálta, ugyanis a pénzből más kontinensek egyesületei is ugyanúgy részesülnek. Újságírói kérdésre hozzátette, noha a Juventus, a Real Madrid és a Barcelona nem tagja a szervezetnek, mégis számukra is jövedelmező a megállapodás, mert a megemelt juttatásokból ugyanúgy részesülnek.

Nasszer el-Kelaifi szerint nehéz volt összehozni a 2030-as világbajnokságig szóló megállapodást Forrás: AFP/Franck Fife

A sportdiplomata egy rövid igennel erősítette meg, hogy pályázik-e a következő ciklus elnöki posztjára is.

Oliver Kahn, a Bayern München vezérigazgatója szintén hosszúnak nevezte az egyezséghez vezető folyamatot, de úgy vélte, ez korántsem szokatlan, amikor ilyen súlyos kérdésekről kell dönteni.

"A klubok részére stabilitást hoz, mert biztosítva, védve vannak és anyagi kompenzációt is kapnak az egyezség által" - fogalmazott az egykori kiváló kapus, aki néhány hónapja még ellenezte a klubvilágbajnokság 32 csapatosra bővítését. Az ECA a szerződésben kötelezettséget vállalt a nemzetközi versenynaptár betartásáért, amelynek a klubvilágbajnokság is része, először 2025-ben rendezik meg az új formátumban.

Dariusz Mioduski, a Legia Warszawa tulajdonosa az ECA bővítéséről beszélt: az eddigi alig több mint 200 helyett rövidesen 500 fölé nő az ECA-tagsággal rendelkező klubok száma, így szerinte az ECA az egész klubfutballt képviseli a kisebb ligák szereplőitől kezdve a közepes klubokon át a nagy egyesületekig.