Vágólapra másolva!
A júniusi Európa-bajnokságra készülő magyar női kosárlabda-válogatott főként a harmadik negyedben nyújtott teljesítményének köszönhetően 77-65-re legyőzte szombaton a négyszeres Európa-bajnok spanyol női kosárlabda-válogatottat az utolsó felkészülési mérkőzésén a soproni Novomatic Arénában.

Szombat délután újabb erőfelmérő következett, Székely Norbert szövetségi kapitány együttese pedig jó előjelekkel várta a találkozót, mivel a két együttes pénteki összecsapásán rendkívül szoros meccsen csupán két ponttal tudtak nyeri a négyszeres Európa-bajnok ibériaiak. Ráadásul a magyar válogatott a korábbi négy tesztmeccsét megnyerte, kétszer az Eb-házigazda Szlovénia és kétszer Portugália ellen.

Szenzációsan játszott a magyar válogatott a világ egyik legerősebb csapata ellen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Jól kezdett a magyar csapat, és 3-2-nél még a vezetést is megszerezte a hazai gárda, azonban ezt követően kissé „beragadt" a magyar csapat, és Rodrigez két triplájával már 10-6-ot mutatott az eredményjelző a spanyolok javára. Székely Norbert időt is kért, hogy kicsit felrázza a csapatát.

A magyar válogatott védekezése feljavult, de a befejezésekbe sok hiba csúszott, így sokáig nem sikerült felzárkózni. Három perccel az első negyed vége előtt a hazaiak egyik legjobbja, Goree centerezett remekül (14-10). A magyar csapatot dicséri, hogy festékből remekül féken tartotta az elmúlt 13 évben három vb-érmet szerző gárdát, a triplák viszont rendre bementek. A hatszoros Euroliga-győztes Alba Torrens büntetőjével alakult ki a 19-13-as eredmény, amivel zárult az első negyed. Érdekesség, hogy a pénteki meccsen is hatpontos hátrányban volt a magyar csapat az első játékrész után.

Határ Bernadett próbált palánkra fordulni Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A spanyolok ugyan eleinte sokkal jobban dobtak távolról, de Székely Norbert feljavult együttese ezúttal is bizonyította, hogy van tartása, és nyolcpontos hátránynál egy 7-0-s periódust produkálva 21-20-ra zárkózott fel Goree remeklése, és Horváth Bernadett saroktriplája után. Ezt követően az ibériaiak egyből időt kértek, hogy rendet tegyenek a fejekben.

A játék képe nem igazán változott, a magyar együttes védekezésben és támadásban is jobban játszott, annak ellenére, hogy a szakvezető sokat forgatta csapatát. Studer Ágnesék végig tartották a lépést, sőt Dubei ziccerei után fordítottak is, de az ihletett formában játszó Torrens gyorsan visszavette a spanyoloknak az előnyt. Ezt követően Lelik Réka percei következtek, hat pontot dobott, amivel a magyar válogatott 22-17-re megnyerte a második negyedet, így a rivális egypontos előnnyel mehetett pihenőre (36-35).

A hosszabb szünet érezhetően a magyar csapatnak tett jót, a fantasztikus kezdés után Kiss Virág vette át a vezetést, sőt Lelik Réka kosarával először vezetett hét ponttal a magyar válogatott.

A spanyol szövetségi kapitány időt is kért. Azonban nagyon ez sem tudta felpörgetni a vendégeket, Dubei saroktriplája után már nyolc pont volt a különbség.

A folytatásban egyre bátrabban vállalkoztak a hazaiak, és a harmadik játékrészt Kányási Veronika triplája zárta – ami a hetedik bedobott magyar tripla volt –, ezzel 12 pontos előnnyel fordulhatott a magyar válogatott az utolsó negyedre (60-48).

A magyar válogatott legyőzte a spanyolokat Sopronban Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Az utolsó negyed Határ Bernett remek blokkjával kezdődött. A legutóbbi öt Eb-ből hármat megnyerő spanyolok játákéka teljesen szétesett, egyénieskedni kezdtek, amely hibákhoz vezetett. Eközben a magyar lányok pazar tejesítménye töretlen maradt és folyamatosan növelni tudták az előnyt: Goree állva hagyta a spanyolokat, amivel már tizenhat volt közte (66-50). A negyed felénél szorosabb védekezésre váltottak a spanyolok, de Kiss Virág és Studer így szabadon dobhatott három pontost, majd Lelik könnyű ziccer formájában tette magabiztosabbá a vezetést (75-56).

A magyar válogatott az Eb-felkészülés egyik legnagyobb szenzációját szolgáltatva ezúttal nem csak megszorongatni tudta a világ egyik legjobb csapatát, hanem nagy arányú győzelmet aratott, ami óriási fegyvertény lehet Székely Norbert csapatának, és erre a későbbiekben lehet építeni.

A válogatott hétfőn utazik Ljubljanába, ahol csütörtökön a szlovákok ellen kezdi meg szereplését az Európa-bajnokságon.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország-Spanyolország 77-65 (13-19, 22-17, 25-12, 17-17)
A legjobb magyar dobók: Kiss 16, Goree 14, Lelik 11, Studer 10