Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sütisütési praktikák egyenesen a nagyi konyhájából

default user icon
MME
Sokan borzasztóan rettegnek a süteménykészítéstől, mert hát mi van akkor, ha a legnagyobb körültekintés ellenére sincs otthon minden szükséges alapanyag, vagy ha van is, elfelejtjük a hűtősöket időben kivenni, ha a receptúra azt írja, szoba-hőmérsékletűek legyenek. Ám a nagyi konyhájában a jelszó: „Semmi vész, mindenre van megoldás!”. És higgyétek el, tényleg így van, úgyhogy tartsatok velünk, és lessünk el néhány tuti trükköt a mamától!

Minden kezdet nehéz, hiszen az új, ismeretlen dolgok sokszor ijesztőek. Nincs ez másként a sütés-főzéssel sem. Ám ha szeretnénk mi magunk elkápráztatni a szeretteinket finomabbnál finomabb desszertekkel, akkor bizony nincs más út, mint az előre. És hát ahogy azt az a mondás is tartja: Gyakorlat teszi a mestert! No meg nem árt néhány trükk a tarsolyunkba a nagyitól!

Gyors segítség

Sok sütemény receptje írja azt, hogy puhának kell lennie a vajnak, hiszen úgy könnyebb habosra keverni a cukorfélékkel, tojásokkal. Na de mi van akkor, ha elfelejtettük kivenni előző este a hűtőből? Pánikra semmi ok! Vegyünk elő egy üvegtálat, öntsük tele forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni néhány percig, hogy az edény átvegye a víz hőmérsékletét. Ezután öntsük ki a vizet, helyezzük a tálba a vajat, és fedjük le. Néhány perc múlva már kész is van a puha vaj, és dolgozhatunk vele.

Ha csak néhány csepp kell

Ha nincs szükség egy egész vagy fél citrom kifacsart levére, csupán néhány cseppnyi mennyiség kell, kár volna elpazarolni egy egész gyümölcsöt. Nemes egyszerűséggel szurkáljuk meg a citrom egyik végét villával, és nyomjuk ki a szükséges mennyiséget. Így a citrom ˗ mind a héja, mind a megmaradt leve ˗ egy másik alkalommal, másik recepthez is felhasználható még. Ezzel a trükkel az élelmiszer-pazarlást is csökkented.

Elfogyott a tejszínhab!

Nemcsak sütemények díszítéséhez, hanem krémekbe, palacsintához, kávéba is gyakran használjuk a tejszínhabot, így általában mindenki tart otthon. Így persze az is gyakran előfordul, hogy kifogyunk belőle. A nagyi most következő trükkjével azonban könnyedén helyettesíthetjük! Csupán egy szelet banánra és egy darab tojásfehérjére van hozzá szükség. Tegyük tálba őket, és verjük addig habverővel vagy kézi mixerrel, amíg kemény habbá nem válik. Ne aggódj, nem maradnak benne gyümölcsdarabok, szépen fel fognak oldódni a fehérjében! A végeredmény ízre ugyanolyan, mint a tejszínhab, ám annál sokkal-sokkal egészségesebb.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek