Tízmilliók őrülnek meg Amerikában egy olyan sportágért, amiben még labda sem kell a pontszerzéshez

World Baseball Classic Championship: United States v Japan GettyImageRank1 world baseball classic bestof topix Horizontal SPORT BASEBALL
MIAMI, FLORIDA - MARCH 21: Kazuma Okamoto #25 of Team Japan hits a solo home run in the fourth inning against Team USA during the World Baseball Classic Championship at loanDepot park on March 21, 2023 in Miami, Florida. Megan Briggs/Getty Images/AFP (Photo by Megan Briggs / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Magyarországon a baseball még kevésbé ismert labdajáték, holott világszerte nagyon sokan rajonganak a sportágért: a világbajnoki döntőt több mint hatvanmillió ember követte, míg Japán Korea elleni mérkőzését csak Japánban hatvanmillióan nézték. A gyors gondolkodást és a csapatmunkát erősítő sportág alapjai nagyon hasonlítanak egy régi magyar labdajátékra is. Az Origo a Sport TV szakkommentátorával, Birinyi Miklóssal járta körül a tengerentúlon és Ázsiában is óriási népszerűségnek örvendő sportág szabályait és jelenlegi helyzetét.

– mondta a New York Yankees csapatának legendás elkapója, Yogi Berra. Bár egyszerű játéknak tűnik a baseball, taktikai szempontból nagyon összetett és gyors döntéseket kell hozni. Az amerikai futball lassan húsz éve tört be Magyarországra, a baseball kevésbé ismert még itthon, de egyre többen figyelik a mérkőzéseket.

Birinyi Miklós (középen) már több mint harminc éve játszik a baseballpályákon Forrás: Hungarian Astros Baseball és Softball Club facebook

A Sport TV szakértője, Birinyi Miklós tizenhat éves kora óta baseballozik, több bajnoki szezonban játszott az Inter Ligában, amely a kelet-európai országok csapatainak bajnoksága.

– árulta el Birinyi Miklós.

Milliók rajonganak érte

A játékhoz három kellék elengedhetetlen: a labda, az ütő és a kesztyű. Az ütőjátékos és az elkapó kemény sisakot viselnek. Az amerikai profi ligában (MLB) a hazai csapatok fehérben, a vendégek szürkében vagy színesben játszanak.

A baseball meccseken két, kilenc főből álló csapat játszik kilenc játékrészen át. A játékrészt a baseballban inningnek hívják:

egy inningen belül előbb a hazai csapat védekezik, a vendég támad. Ha véget ért a támadás, felcserélődnek a szerepek.

Nincs időkorlát. Egy fél inning addig tart, amíg a támadócsapatból ki nem esik három ember. Pontot kizárólag a támadó, azaz ütő csapat szerezhet, méghozzá úgy, hogy valamelyik játékosa körbeér a négyzet alakú pályán. Egy akción belül bármennyi pontot szerezhetnek, amíg ki nem esik a harmadik játékosuk. A játéktér két részből áll: a belső és a külső területből. A picivel több mint 40 méter sugarú negyed kör alakú, salakborítású belső rész (infield) alapja a négyszer 90 láb, azaz 27.4 méter hosszú, sarkára állított négyzet, amit gyémántnak hívnak. A belül füves négyzet alsó sarka az ütő pozíció, ami a hazai bázis: a támadó játékos itt próbálja meg elütni a labdát, amelyet a dobó a négyzet közepéből dob felé. Az óramutató járásával ellentétes irányban a következő sarok az első, a felső csúcs a második, a bal oldali pedig a harmadik bázis.

A baseballpálya több részből áll Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Bob Levey

A külső, füves rész (outfield) az ütő sarokból kiinduló két, meghosszabbított oldalvonal negyed körívben körbezárt területének távolabbi része. A külső körív távolsága az ütőponttól számítva 90 és 130 méter között változhat a pálya típusától függően.

Legutóbb Japán csapata diadalmaskodott a sportág világbajnokságának számító World Baseball Classicon (WBC), 3-2-re legyőzve a címvédő amerikai válogatottat.

Az először 2006-ban megrendezett WBC a világ legjelentősebb profi ligáinak együttműködésével jött létre, és valamennyi résztvevő csapat legerősebb összeállításában szerepel rajta, bár komoly gondot okozott, hogy az MLB-csapatok mindent megtesznek annak érdekében, hogy legnagyobb sztárjaik minél kevesebbet játszanak, ezzel elkerülve a sérüléseket a közelgő szezonkezdés előtt.

Ez viszont nem minden esetben sikerül, a nemrég 100 millió dolláros szerződést aláíró Edwin Diaz-t a New York Mets a teljes szezonra elveszítette, mert a játékos ünneplés közben megsérült.

Japán története során harmadszor nyerte meg a WBC-t, melyet most rendeztek meg ötödik alkalommal. A hatodik tornát 2026-ban tartják.

– mondta el Birinyi Miklós.

A cél minél messzebb ütni a labdát

Egy játékrész (inning) azzal indul, hogy a védő csapat kilenc játékosa elfoglalja a helyét a pályán. Ezt követően a támadó csapat egyik tagja (batter) beáll az ütéshez a kijelölt helyére. A batter a felé dobott labdát megpróbálja elütni. Ha sikerrel jár, az ütőt eldobva el kell futnia az első bázisra (single), mielőtt a védekező csapat odajuttatja a labdát. Ha nagyot üt, esélye lehet arra, hogy az első bázis érintésével a másodikra (double), vagy akár még tovább, a harmadikra (triple) is odaérjen. Ha sikerül elérnie valamelyik bázist, akkor ott marad, és az edző előre meghatározott sorrendjében jön a csapattársa az ütőpontra.

Ha ő is eltalálja a labdát, és elindul az első bázis felé, akkor az addigra már a gyémánton álló társának is tovább kell futnia,

mert minden bázison legfeljebb egy támadó állhat.

A pályán így legfeljebb négy támadó tartózkodhat egyszerre.

Kazuma Okamoto ütése után messze szállt a labda a vb-döntőben Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Shuhei Yokoyama

A támadó csapat célja,

hogy a lehető legtöbbször a lehető legmesszebbre elüssék a labdát, mert így tudják elérni, hogy többen is körbeérjenek, és pontot szerezzenek a csapatuknak.

A védők célja, hogy mielőbb véget vessenek az ellenfél támadásának, azaz kiejtsenek három ütőt úgy, hogy közben az ellenfél nem szerez pontot.

Birinyi Miklós szerint edzői szempontból a baseball stratégiai gondolkodást igényel.

Kézjelekkel jeleznek a dobójátékosoknak

Amíg a támadásban mindenkinek nagyon hasonló az alap feladata, a védekező posztokat el lehet különíteni. A csapat egyik legfontosabb tagja a dobó (pitcher), aki a gyémánt közepén egy dombról dobja a labdát az ütő felé. Amikor az ütő eltalálja a labdát, a dobó is kiveszi a részét a védekező feladatokból. Az MLB-ben a dobók helyett külön ütőjátékos szerepel a támadások során.

Az ütőjátékos mögött guggol az elkapó (catcher) a hokikapusokéhoz hasonló, kibélelt öltözékben. A labdákkal őt célozza meg a dobójátékos. A védekező csapat játékosait is ő irányítja, hogy hova helyezkedjenek, és kézjelekkel egyeztet a dobóval, hogy milyen dobás következzen.

Az ütőjátékos mögött ül az elkapó Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Naoya Azuma

A bázisokat őrző játékosok a négy tagból álló belső védők (infilderek). Legfőbb feladatuk, hogy előbb juttassák a labdát a bázisra, mint hogy a támadó csapat játékosa odaérne. A külső védők (outfielderek) a pálya hátsó részéért felelnek. A feladatuk a hosszú labdák elkapása, és eljuttatása a bázisemberekhez.

A támadó kiejtésének lehetséges módjai:

- strikeout: ha az ütő egyet sem talál el a dobó három szabályosan eldobott labdájából.
- flyout: ha az elütött labdát a földre érés előtt elkapja a védő.
- tag out: ha a bármelyik bázishoz futó játékost megérintik a (kézben fogott, nem eldobott) labdával, mielőtt célba ért volna.
- force out: ha előbb ér a labda a bázishoz, mint a futó. Ehhez az kell, hogy a védő birtokba vegye a labdát, és a lábával érintse a bázist.

Egy játék alatt több támadót is ki lehet ejteni. A támadók viszont ütés nélkül is eljuthatnak az egyik bázisról a másikra. Ez a bázislopás: erre úgy kerülhet sor, hogy dobás közben átfut a játékos. A támadás után kis szünetet követően a másik csapat védelme megy fel a pályára, és az addig védekező csapat próbálkozhat pontot szerezni.

A dobójátékosok sokszor húzták az időt Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Megan Briggs

A 90-es években a doppingbotrányok miatt vesztett a népszerűségéből a baseball, de az MLB az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetett a szabálymodósításokra, hogy növelje a sportág népszerűségét.

– árulta el Birinyi, aki elomdta a 80-as és 90-es években rengetegen húzták az időt a meccseken.

A labda nem kell a pontszerzéshez

A baseball igazi sava-borsa a dobók és az ütők külön párharca. A baseballmeccsek túlnyomó részén farkasszemet néz egymással a dobódomb tetején álló pitcher és a batter. A támadó csapattal szemben a leghatékonyabb módszer, ha az ütő el sem találja a labdát (strikeout).

Pont ezért a dobók nagyon jól ismerik az ellenfelek sajátosságait.

Ráadásul a dobónak az elkapó állandóan segít kézjeleket mutogatva. Tilos nekifutásból dobni, ennek ellenére a dobók fő fegyvere az erő. A sérülés veszélye nagy, valamint gyorsan elfáradnak a játékosok, ezért gyakran cserélnek dobót meccs közben.

A dobás csak akkor szabályos,

ha a labda eltalálja a 43 centiméter széles bázislapka széleit, valamint a térd és a könyök magasságával határolt képzeletbeli téglalap területét.

A képzeletbeli téglalapon kívülre dobott labdákat, amelyeket az ütő nem próbál meg elütni, szintén számolják. Négy hibás dobás esetén az ütő átsétálhat az első bázisra. Ha ott már van támadó, ő is tovább mozog. A dobó és az ütő közötti csata a labda érvényes elütéséig, négy dobóhibáig (ball) vagy három ütőhibáig (strike) tart. Ha a dobó eltalálja az ütő játékos testét, utóbbi azonnal az első bázisra sétálhat.

A vb-döntőben Mike Trout nagyon koncentrált az ütés előtt Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Eric Espada

Az ütő fő feladata, hogy nagyon gyorsan eldöntse: szabályos-e a dobás, és meg kell-e próbálnia elütni. Kétféleképpen találhatja el a labdát. Ha lendítve üt, nagyobb az esélye nagy ütésre. Az ütőjátékos akár bele is teheti az ütőt a labda útjába, így amíg a védők az arról lepattanó labdát összeszedik, a bázisokon álló gyors támadók tovább tudnak haladni.

Ha az ütő az oldalvonalakon belül kiüti a labdát a játéktérről, az a home run: akkor az ütő és a többi, bázison álló támadó is bekocoghat a hazai bázisra. Telített bázisok esetén így akár négy pont szerezhető, ezt hívják a baseballban grand slamnek.

A baseball az egyetlen sportág, amiben a támadó csapat úgy szerez pontot, hogy nem a labdával játszik.

– árulta el Birinyi.

– mondta el a Sport TV szakértője.

Nemrégiben a B-csoportos kvalifikációs tornán a magyar baseball-válogatottt feljutott az A-csoportba. Ez akkora eredmény, mint amikor a hokiválogatott feljutott az A-csoportba pár évvel ezelőtt. Szeptemberben az olasz, a brit, és a svéd csapattal találkozik a magyar válogatott