Horvátország: érzelmes búcsú, lezárta karrierjét az egyik vb-hős

Vágólapra másolva!
2023.05.29. 08:11
null
Danijel Subasic most sem feledkezett meg barátjáról, Hrvoje Custicról (Fotó: Hajduk Split)<br /><a href="https://old.reddit.com/r/soccer/comments/13uc20i/danijel_subasic_38_gk_has_retired_from/" target="_blank"><strong>A KÉPRE KATTINTVA VIDEÓN IS MEGTEKINTHETŐK A 24. PERCBEN TÖRTÉNTEK! </strong></a>
Vasárnap befejezte profi labdarúgó-karrierjét Danijel Subasic, a Hajduk Split 44-szeres horvát válogatott kapusa. A 38 éves sportembertől csapattársai díszsorfallal, a spliti közönség vastapssal búcsúzott a 24. percbeli lecserélésekor.

 

Danijel Subasic a Hajduk Split–Sibenik (3–0) horvát bajnokival zárta le karrierjét – Lovrencsics Gergőt nem nevezték a splitiek a mérkőzésre –, mégpedig egy barátjára is emlékezve: a kapust a 24. percben cserélték le, azért akkor, mert néhai barátja és csapattársa, Hrvoje Custic 24 évesen hunyt el egy tragikus balesetben.

Mindketten a Zadar játékosai voltak 2008 tavaszán, amikor egy bajnoki meccsen, egy párharcot követően Custic egy betonfalnak zuhanva olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy néhány nap múlva a kórházban elhunyt. Azóta Subasic szinte mindig viselt a meze alatt egy olyan trikót, amellyel barátjára emlékezett – így volt ez vasárnap is.

A nemzetközi futballemlékezet leginkább a 2018-as világbajnokság „tizenegyesölőjeként” tartja nyilván Subasicot: a nyugatnémet Harald Schumacher és az argentin Sergio Goycochea után ő lett a harmadik kapus, aki egy világbajnokságon négy lövést védett tizenegyespárbaj során (ebben azóta követte honfitársa, Dominik Livakovic). Ugyanígy vb-rekord a dánok elleni szétlövésben bemutatott három hárítása is, itt a portugál Ricardóval és Livakoviccsal osztozik a csúcson.

Subasic a Zadar (2003–2008), a Hajduk Split (2008–2012), a Monaco (2012–2020) és újra a Hajduk (2021–23) kötelékébe tartozott, ám az elmúlt négy idényben már csupán összesen öt bajnokin lépett pályára – a 2022–23-as bajnokságban a vasárnapi volt az egyetlen fellépése az ezüstérmesként végző spliti csapatban.

A Hajdukkal két Horvát Kupát nyert, a Monacóval francia bajnoki címet szerzett – abban az idényben (2016–17) megválasztották a francia bajnokság legjobb kapusának –, és alapembere volt a 2018-ban világbajnoki ezüstérmet szerző horvát válogatottnak.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik