Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukorbetegek leszünk, ha sok csokit eszünk? A dietetikus válaszol!

default user icon
MME
Imádjuk az édességet! Különösen a csokit és a mogyorókrémet. Néha felmerül bennünk a kérdés: ha sokat eszünk ezekből a finomságokból, cukorbetegek leszünk? Ennek jártunk utána dietetikus szakértőnk segítségével.

A mogyorókrémet szeretjük önmagában, sütikben és palacsintában, sőt kenyérre kenve is. Utóbbi kicsit furcsa, de mégis elkészítjük, ha ilyen reggelit óhajt a gyerek, pedig a szívünk mélyén tudjuk, nem kellene. Hogy miért kenjük mégis a finom barna krémet a teljes kiőrlésű kenyérre? Mert hinni akarunk a reklámban mosolygó kedves anyukának, aki azt próbálja elhitetni velünk, hogy ez egy egészséges napindító kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 

„Szó sincs róla, hogy ez lenne a tökéletes reggeli! De a mogyorókrémben nincs olyan összetevő, ami alkalomszerű és mértékletes fogyasztás mellett bármilyen betegséget okozna” – nyugtat meg minket Kreisz Andrea dietetikus. –  „A zsír-, cukor- és energiatartalma magas, ez egyértelmű, elég, ha csak az élelmiszer-összetevőket elolvassuk a csomagoláson.”

A felsorolást mindig azzal kezdik, amelyből a legtöbb van a termékben. A mogyorókrém esetében ez a cukor, majd ezt követi a pálmaolaj. A finomított cukor nagy mennyiségű fogyasztásának hátrányairól sokat lehet hallani: elhízás, fogszuvasodás, emelkedett trigliceridszint stb., viszont kevésbé ismert, hogy az élelmiszeriparban előszeretettel használt pálmaolaj (és a kókuszzsír is) más növényi olajokkal ellentétben magas telítettzsírsav-tartalmú. –  „Emiatt a transzzsírsavakhoz hasonlóan növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A termékben használt emulgeálószerek, melyek a különböző alapanyagok egymásba való eloszlását segítik, például a szójalecitin, csak kis mennyiségben vannak jelen, tartani nem kell tőle” – teszi hozzá a szakember.

A csokoládé megítélése hasonló a mogyorókréméhez, de a magas cukor- és zsírtartalma ellenére flavonoidtartalmára hivatkozva (az antioxidánsok egyik típusa) egyesek a csokoládé fogyasztását indokoltnak tartják. A flavonoid a kakaópor révén kerül a csokoládéba, s valóban nagyobb mennyiségben, mint a mogyorókrémbe, de sajnos a mennyisége a termék előállítása során nagymértékben csökken. A 70-75%-os vagy ennél magasabb kakaótartalmú étcsokoládék lennének a kívánatosak, de ezekben a termékekben jóval több a cukor, ellensúlyozva a keserű ízt, amit sokan nem szeretnek. Emiatt az étcsokoládé egészségre gyakorolt hatása még vitatott. „A tejcsokoládéba eleve kevesebb kakaópor kerül, s a benne lévő tej előnytelenül befolyásolja a flavonoid felszívódását. A fehér csokoládéban pedig, a kakaópor hiányából adódóan, nincs is. A kakaóvaj nagy része telített zsír, amely kedvezőtlenül hat a vérzsírértékekre, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – figyelmeztet a szakember.

Aki rendszeresen, nagy mennyiséget fogyaszt a fent említett termékekből, ki van téve a túlsúly veszélyének és az elhízás következményeinek, például a cukorbetegségnek, valamint egyéb keringési problémáknak. A mogyorókrém- és csokoládéfogyasztás titka, mint minden más élelmiszer esetében: a mértékletesség! 

Büntetlen örömök helyett bűnös élvezetek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az az optimális, ha a teljes kalóriabevitelünk csak tizedrészét fedezzük hozzáadott cukorral, de még jobb, ha ennek inkább csak a felét. Ez napi szinten körülbelül 25 grammot jelent, ami nagyjából 6 teáskanál cukornak felel meg. Az ennél jóval nagyobb mennyiség fogyasztása hosszú távon komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. – „Sajnos azonban ezt a határértéket nem nehéz átlépni, hiszen az élelmiszerek többsége bőven tartalmaz hozzáadott cukrot” – jegyzi meg a szakember. 

Nézd a címkéket!

Egy terméken abban az esetben tüntethetik fel, hogy cukormentes, ha cukortartalma nem haladja meg a 0,5 grammot 100 grammonként vagy 100 milliliterenként. A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat abban az esetben alkalmazható, amennyiben az adott élelmiszer nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat, illetve egyéb, az édesítő hatásuk miatt használt összetevőket. Csökkentett cukortartalmúnak akkor tekinthető egy termék, ha energiatartalma ugyanakkora vagy kisebb, mint a hasonló termékeké. Ha pedig az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, úgy a címkén a „természetes módon előforduló cukrokat tartalmaz” feliratnak kell szerepelnie. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss