Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 9 legjobb gnocchi, aminek egy olasz is elkérné a receptjét

default user icon
MME
Az olaszoknál a burgonyagombóc legalább annyira kedvelt étel, mint a spagetti vagy a lasagne. A különféle mártásokkal tálalt gnocchi sokféleképpen és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is – a hozzávalók szinte szezonálisan variálhatók. Íme, kilenc isteni finom recept, amit érdemes kipróbálnod!

Ha falatnyi, kerekded formát ölt a krumplis tészta, akkor bizony gnocchi (ejtsd: nyokki) néven szerepelhet a tányéron. Ezt az olasz gombócot különféle mártásokkal ízesítik, de maga a tészta is gazdagítható, ízesíthető. Érdemes más főtt és passzírozott zöldséggel, például céklával vagy sütőtökkel dúsítani, de kerülhet bele sajt vagy túró is – és bátran fűszerezheted is. 

A gnocchi, azaz a „csomók“ őse már az ókori Rómában ismert volt, s a Birodalom térnyerésével Európa szinte összes konyháját „megfertőzte". A 16. században módosult a tészta, az Újvilágból érkezett krumplival gazdagodott, és leggyakrabban azóta is ebben az összetételben készül.

A gnocchi készítésekor a klasszikus nudlinál kicsit dundibb darabokat készítenek, és minden egyes darabot villával bebarázdálnak. Ez – azon felül, hogy esztétikussá teszi a krumpligombócokat – arra is szolgál, hogy a kifőtt gombócra rákerülő szósz jobban, nagyobb felületen megtapadjon annak felületén.

Ez az olasz tészta egy kevés vajjal és némi friss, morzsolt zsályával az igazi, gyakran kínálják gorgonzolamártással vagy paradicsomszósszal. A mártásokon kívül a gnocchit köretként is tálalhatjuk különféle raguk mellé, sőt hidegen, tésztasaláta formájában is megállja a helyét. Íme tehát a mi kedvenc gnocchi receptjeink. Készítsétek el mindet!

1. PARADICSOMOS GNOCCHI SÜTŐBEN SÜTVE >>>

2. SAJTOS GNOCCHI >>>

3. GNOCCHI ASZALT PARADICSOMMÁRTÁSSAL >>>

4. ÉDESBURGONYÁS GNOCCHI >>>

5. ZSÁLYÁS-BAZSALIKOMOS GNOCCHI >>>

6. PARADICSOMOS GNOCCHI >>>

7. ZÖLDFŰSZERES GNOCCHI >>>

8. Kolbászos-paradicsomos gnocchi >>>

9. RICOTTÁS GNOCCHI MEDVEHAGYMÁS PESTÓVAL >>>

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss