BL: nemcsak hosszú, drága is az út a Stade de France-ba

SZELI MÁTYÁS (Párizs)SZELI MÁTYÁS (Párizs)
Vágólapra másolva!
2022.05.27. 09:53
null
Világszerte izgatottan és kíváncsian várják a futball szerelmesei a hatszoros és a tizenháromszoros BEK-/BL-győztes, vagyis a Liverpool és a Real Madrid szombati összecsapását – élőben látni majdhogynem megfi zethetetlen élmény, egyesek ezt jól ki is használják a döntő előtti napokban... (Fotó: Imago Images)
A Liverpool FC és a Real Madrid drukkerei jelentős összeget áldoznak arra, hogy ott lehessenek a BL-döntőben. Miközben szélhámosokkal és közlekedési nehézségekkel is meg kell küzdeniük, boldogíthatja őket, hogy mindkét csapat a legerősebb összeállításában lép pályára.


A párizsi Charles de Gaulle-repülőtéren csütörtök délután nem sok jelét láttuk annak, hogy a közeli Saint-Denis hamarosan Bajnokok Ligája-döntőt rendez. Egy-két rövid digitális reklám felvillant, a csomagkiadásnál stadiontúrát hirdető PSG-plakát nézett le ránk, de egyrészt ez nem tűnt frissnek, hiszen többek között Edinson Cavani is rajta volt, másrészt a középpontban álló Kylian Mbappé látványa legfeljebb dühíthette a Real Madrid szimpatizánsait, amiért a csatár nemet mondott annak a klubnak, amelyet ritkán utasítanak vissza.

Az sem kellemes hír a francia fővárosba érkező drukkereknek, hogy a repülőteret a belvárossal és a mérkőzésnek otthont adó Stade de France-szal összekötő RER B elővárosi vasút csütörtöktől a hét végéig, tehát a BL miatt amúgy is frekventáltabb időszaknak számító négy nap túlnyomó részében felújítás és sztrájk miatt jószerével nem közlekedik. Jobbkor nem is lehetett volna (hiszen közben a francia nemzetközi teniszbajnokság, a Roland Garros is zajlik), igaz, egyik párizsi ismerősünk azzal nyugtatott minket, ez tipikus eset, és nem zárható ki, hogy az egész időszakra érvényes lesz az állapot, de azért ne is bizakodjunk túlzottan…

A Liverpool- és a Real Madrid-drukkerek persze reménykednek. Nemcsak csapatuk sikerében, hanem adott esetben abban is, hogy sikerül el- vagy éppen bejutniuk a mérkőzésre. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szokásos döntése szerint a két klub szurkolóinak valamivel több mint a jegyek felén kell osztozniuk, ez körülbelül 20-20 ezer belépőt jelent. A Liverpool azt is elárulta, hogy ebből 382-t a játékosok barátai, családjai, a klub alkalmazottai és egyéb VIP-vendégek kapnak.

Mondani sem kell, az érdeklődés – csakúgy, mint a már lejátszott Európa-liga- és Európa-konferencialiga-döntő esetében – ennél hatványozottan nagyobb, így a korábbiakhoz hasonlóan sokan az elszálló repülőjegy­árak és szállásköltségek mellett arra is jelentős összeget áldoznának, hogy ott lehessenek a Stade de France-ban. A Liverpool Echo arról számolt be, hogy egy segítőkész liverpooli megvette a legolcsóbb buszt, amelyet talált, és bár 1500 fontot (körülbelül 675 ezer forintot) költ majd benzinre, fejenként egy fontért (450 forintért) fuvarozza el Párizsba és vissza annyi sorstársát, amennyit csak tud.

Mások viszont kevésbé jóindulatúak, az interneten több tucat Liverpool-drukkert vert át valaki, az interneten ezer fontba kerülő (450 ezer forintba), de nem eredeti jegyekkel. A BBC pedig arról számolt be, hogy az angol klub 13 szurkolóját már most kitiltotta a találkozóról, amiért a nagy szerencsével a nekik kisorsolt jegyüket jelentős haszonnal próbálták értékesíteni.

A csapatok viszont a jelek szerint optimális körülmények között várják a döntőt. Ez főleg az angoloknak megkönnyebbülés, hiszen az nem meglepő, hogy a tétre menő mérkőzést jó ideje nem vívó, Realt irányító Carlo Ancelotti mindegyik játékosára számíthat. A Liverpool parádés teljesítményében részben az is szerepet játszott, hogy az előző idényhez hasonló sérüléshullámmal nem kellett megküzdenie, ám a szombati csatát megelőző négy mérkőzésén négy játékosát veszítette el sérülés miatt.
Elképesztő pechszéria az idény legfontosabb összecsapása előtt, de a harcképtelenné váló futballisták közül Fabinho, (az utolsó bajnokin már beálló) Mohamed Szalah és Virgil van Dijk is bevethető lesz, illetve Jürgen Klopp menedzser a minap azt mondta, Thiago Alcántara állapota is javul, így vélhetően rá is számíthat.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
Szombat, 21.00:
Liverpool FC (angol)–Real Madrid (spanyol), Saint-Denis (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik