NL: román zuhanás, magyar szárnyalás – Bukarestben Rossi csapatával példálóznak

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.09.26. 12:32
null
„A kontinens meglepetéscsapatával, Magyarországgal játszhatunk az Eb-ért” – írja főcímében a gsp.ro (Forrás:<a href="https://www.gsp.ro/international/campionate/euro-romania-ungaria-adversara-675435.html" target="_blank"> gsp.ro</a>)
A kiesés mellett egy Magyarország elleni Eb-selejtezőtől is erősen tartanak Romániában a válogatott utolsó, Bosznia-Hercegovina elleni Nemzetek Ligája mérkőzése előtt. A román csapat ugyanis eddig csupán 4 pontot (valamennyit a finnek ellen) szerzett a B-liga 3. csoportjában, és ha hétfőn nem szerez többet a finneknél, kiesik a harmadik osztályba.

 

 

Románia egyetlen szerencséje, hogy a már biztos csoportgyőztes és feljutó Bosznia-Hercegovinát fogadja Bukarestben, amelynek szövetségi kapitánya, Ivajlo Penev jelezte is, hogy ezúttal az eddig kevesebb lehetőséget kapó játékosait veti be. A finnek Montenegróban lépnek pályára, amely oda-vissza megverte júniusban Romániát, így a kieséstől már nem kell tartania.

A román válogatott legnagyobb gondját, a nyugati bajnokságokban futballozó minőségi játékosok hiányát a kapitányváltás sem oldotta meg. A januárban kinevezett Edward Iordanescu idei hét mérkőzéséből egyet tudott megnyerni. Akárcsak közvetlen elődei, Cosmin Contra és Mirel Radoi, Iordanescu is folyamatosan keresi a csapatát, ám mindeddig egyetlen mezőnyjátékosa sem bizonyította nélkülözhetetlenségét.

Ráadásul most az utóbbi években egyedüliként megbízhatóan teljesítő kapusposzton is gondok akadtak, miután tavaly három rutinos kapuvéső – Ciprian Tatarusanu (Milan, 73-szoros válogatott), Costel Pantilimon (klub nélküli, 27-szeres válogatott) és Silviu Lung jr. (háromszoros válogatott) – is szinte egyszerre jelentette be, hogy visszavonul a nemzeti együttestől. A 19-szeres válogatott Florin Nita pedig az idén a kispadra szorult a Sparta Prahában.

A két szeptemberi mérkőzésre így három olyan kapus (Ionut Radu, Horatiu Moldovan és Stefan Tarnovanu) kapott meghívót, akik még sosem védtek a felnőttválogatottban. A leginkább azonban egy „vérbeli” befejezőember hiányzik a keretből, amelynek a válogatottban a legtöbb gólt (11-et) szerző játékosa nem is egy csatár, hanem a Kínában légióskodó középpályás, Nicolae Stanciu.

Iordanescu eredménytelensége pedig egyben Bölöni Lászlót igazolja, aki januárban éppen azért nem tudott megegyezni a bukaresti szövetség (FRF) vezetőivel, mert nem fogadta el, hogy a Nemzetek Ligája-szereplés sikerességétől függjön az állása. Iordanescu a szombaton, Finnországban elért 1–1-es döntetlen után azt emelte ki, hogy a csapatépítés jó úton halad az Eb-selejtezőkre, ám szerződése alapján következmények nélkül menesztheti őt a szövetség, ha Románia visszaesik a C-ligába, amelyben az első Nemzetek Ligája-idényben szerepelt, és Magyarországhoz hasonlóan az átszervezésnek köszönhetően lépett előre egy osztályt még az első kiírás után.

Florin Tanase (kékben) gólja csak döntetlent ért a románok számára finnek ellen (Fotó: AFP)
Florin Tanase (kékben) gólja csak döntetlent ért a románok számára finnek ellen (Fotó: AFP)

 

A FRF viszont most ugyanott tart, mint Radoi tavaly őszi lemondása után: ötlete sincs, hogy váltson-e kapitányt vagy bízzon továbbra is Iordanescuban. A fiatal romániai edzőgeneráció többi ígéretes tagja már megégette magát a válogatottnál, a tapasztalt, jobbára külföldön dolgozó edzőket (Mircea és Razvan Lucescut vagy Cosmin Olaroiut, de idesorolható a bajnok CFR-t edző Dan Petrescu is) pedig nem tudja szerződésükből kivásárolni és megfizetni a szövetség.

Az már biztos, hogy Románia a harmadik kalapba kerül a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolásán, és a „magyarveszéllyel” eddig inkább a székelyföldi klubok anyaországi támogatása kapcsán riogató Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap már arról cikkezett a mieink lipcsei győzelme után, hogy Románia akár Magyarországot is kaphatja az első kalapból.

A kontinens meglepetéscsapatával, Magyarországgal játszhatunk az Eb-ért – írja főcímében a GSP, majd a cikkben már Marco Rossit emeli ki. – Milyen ihletett választás volt Marco Rossi kinevezése szövetségi kapitánynak! Magyarország folyamatos emelkedésben volt az európai futballban.”

A cikk kiemeli, hogy az elmúlt négy évben Magyarország a 49. helyről a 37.-re lépett előre a FIFA világranglistáján, miközben Románia a 27.-ről az 54.-re esett vissza.

B-LIGA

A 3. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bosznia-Hercegovina 5 3 2 7–4 3 11
2. Montenegró 5 2 1 2 6–4 2 7
3. Finnország 5 1 2 2 6–6 0 5
4. Románia 5 1 1 3 2–7 –5 4

A CSOPORT MÉRKŐZÉSEI, EREDMÉNYEI

1. FORDULÓ
Június 4., szombat
Finnország–Bosznia-Hercegovina 1–1
Montenegró–Románia 2–0

2. FORDULÓ
Június 7., kedd
Finnország–Montenegró 2–0
Bosznia-Hercegovina–Románia 1–0

3. FORDULÓ
Június 11., szombat
Montenegró–Bosznia-Hercegovina 1–1
Románia–Finnország 1–0

4. FORDULÓ
Június 14., kedd
Bosznia-Hercegovina–Finnország 3–2
Románia–Montenegró 0–3

5. FORDULÓ
Szeptember 23., péntek

Bosznia-Hercegovina–Montenegró 1–0
Finnország–Románia 1–1

6. FORDULÓ
Szeptember 26., hétfő
20.45:
Románia–Bosznia-Hercegovina
20.45: Montenegró–Finnország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik