Zsiradék és liszt
Kezdjük a legkézenfekvőbb helyettesítővel: a zsiradék és a liszt kombója a sütőpapír tökéletes alternatívája. (Na jó, mosogatás szempontjából nem igazán…) Hogy milyen zsiradékot választasz, a sütni kívánt ételtől és a főzési, étkezési szokásaidtól is függ. Mehet a tepsibe, edénybe zsír, margarin, vaj, kókuszzsír vagy olaj. Ha folyékony tészta kerül a tepsibe, a zsiradék felvitele után hintsd meg liszttel vagy zsemlemorzsával a sütőedényt.
Fontos, hogy csak vékony rétegbe vidd fel az edény oldalára a zsiradékot, mert nehézzé, zsíros ízűvé teheti az ételt, ha túl vastagon kened.
Alufólia
Ha elfogy a sütőpapír, szuper alternatíva az alufólia: hőálló, megfizethető, és szinte biztos, hogy találsz otthon egy gurigával. A lehetőségek végtelenek ezzel a helyettesítővel: jó segítség főzéskor, sütéskor és tárolásra is remek. Fóliával díszítheted a desszerteket; segít megakadályozni, hogy a krém lecsöpögjön. Az alufólia segítségével tisztán tarthatod a sütőt: a formákat, tepsiket akár be is csomagolhatod vele, így elkerülheted, hogy a szennyeződés az edényre égjen.
Az alufólia nem tapadásmentes, így fennáll annak a veszélye, hogy az étel ráragad. Ezt megelőzheted, ha egy kevés olajjal átkened a felületét.
Mivel az alufólia gyorsabban vezeti a hőt, előfordulhat, hogy gyorsabban elkészül az étel, ezzel számolj, amikor főzöl, sütsz.
Pauszpapír
Ha van otthon áttetsző, másoláshoz, műszaki rajhoz, dekoráláshoz használt pauszpapír, máris megvan a sütőpapír „helyettese”. Állaga ugyanis nagyon hasonló a sütőpapírhoz, csak vékonyabb. Használat előtt a pauszpapír mindkét oldalát kend meg olajjal vagy zsírral, vajjal. Nyújthatsz rajta tésztát, és akár együtt is beteheted a sütőbe, de hús alá is kiváló. Egyetlen hátránya, hogy csak 200 fokig hőálló.
Szilikon sütőpapír, sütőlap
Szilikon papírral bátran helyettesíthetjük a sütőpapírt. Ha szilikonnal bevont, elmosható sütőlapot vásárolsz, pénzt takarítasz meg és kíméled a környezeted is: egyszeri beruházás, és sokáig használható. Könnyen tisztítható, kevés helyet foglal. Mivel a szilikonpapír és a szilikon sütőlap felülete is tapadásmentes, nem kell zsiradékot használni sütéskor. Remekül lehet rajta tésztát sodorni, dagasztani.
Amire figyelj: a szilikonos sütőlap vastagabb, mint a sütőpapír, így sokat elnyel a tepsi melegéből. A tespi nem tudja átadni a hőt, ezért a tészta alja nem sül ropogósra, miközben a teteje már aranybarna lehet. Ez különösen a kekszeknél, és az olyan kényes süteményeknél, mint a habcsók, a macaron vagy a babapiskóta lehet probléma.
Viaszpapír
A viaszpapír mindkét oldalán viaszbevonat van, amely megakadályozza, hogy az étel letapadjon. Emellett nedvességálló és olcsóbb is, mint a sütőpapír, így az ételek higiénikus tároláshoz tökéletes. Mire használhatod? Megakadályozhatod a jégkristályok képződését, ha viaszpapírt teszel közvetlenül a fagylaltra, majd úgy teszed rá a tetőt és teszed be a fagyasztóba. A hűtőszekrény polcait is kibélelheted viaszpapírral, így ha kiömlik az étel, egyszerűen csak kicseréled egy másikra. A viaszpapírban csomagolt sajt tovább friss marad, megóvja az ételeket a kiszáradástól.
Ha azt szeretnéd, hogy ne tapadjon a tészta az asztallaphoz, nyújtáshoz használj viaszpapírt.
Az egyetlen dolog, amire igazából nem jó a viaszpapír, az a sütés, ugyanis nem hőálló. Alacsony az olvadáspontja, és ha túlmelegszik, az olvadó viasz szennyezheti az ételt.
Ajánljuk még:
- 9 MEGFIZETHETŐ HELYETTESÍTŐ DRÁGA ÖSSZETEVŐK HELYETT>>>
- 12 HIBA, AMIT A CSIRKEHÚS SÜTÉSE KÖZBEN ELKÖVETHETSZ>>>
- 9 SPÓROLÓS TIPP, AMIT JÓL JÖN MAJD SÜTEMÉNYSÜTÉSKOR>>>