Jönnek az utolsó nyolcaddöntős összecsapások: pályán a portugálok és a spanyolok

Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság tizenhetedik játéknapján befejződnek a nyolcaddöntők. A Portugália Svájccal találkozik, míg Spanyolország Marokkóval csap össze a legjobb nyolc közé kerülésért.
Vágólapra másolva!

A keddi játéknap első párharca a Marokkó-Spanyolország mérkőzés lesz délután 16 órakor. Papíron a Luis Enrique által irányított európai együttes a meccs esélyese, ám afrikai csapat a csoportkörben "totógyilkos" meccseken előbb gól nélküli döntetlent játszott az előző vb-n ezüstérmes horvátokkal, majd meglepetésre 2-0-ra verte a 2018-ban bronzérmes belga csapatot, ennek is köszönhetően megnyerte a csoportját. A spanyolok ezzel szemben a Costa Rica elleni 7-0 után nem bírtak a németekkel (1-1), majd utolsó csoportmeccsüket elbukták a japánokkal szemben (1-2). Az afrikai együttesben

Hakim Zijecsre hárulhat ismét a főszerep, az ő gyorsasága és technikai képzettsége eddig is a legfőbb fegyvere volt a marokkóiaknak. Emellett a védekezésükre sem lehetett panasz eddig, ugyanis Kanada ellen beszedett öngól volt az első, amit Marokkó kapott a legutóbbi hét mérkőzésén.

A spanyolok vélhetően az eddiginél hatékonyabb támadójátékkal készülnek Marokkó ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A szakértők által a továbbjutásra esélyesebbnek tartott portugál labdarúgó-válogatott Svájccal mérkőzik meg a legjobb nyolcba kerülésért este 20 órakor. Fernando Santos csapata a lehető legerősebb összeállításban futhat ki a Luszail Stadion gyepére, bár a portugálok védelméből ezúttal hiányozni fog Nuno Mendes és a bordatörést szenvedett Danilo Pereira.

Az ötszörös aranylabdás csapatkapitány, Cristiano Ronaldo újra megpróbálhatja utolérni a portugál válogatott örökranglistáján a legendás Eusebiót a vb-ken szerzett gólok tekintetében,

a 1960-as évek egyik legnagyobb sztárja az 1966-os angliai tornán kilenc gólt jegyzett, így eggyel még megelőzi Ronaldót. A svájciaknál Xherdan Shaqiri írhat sporttörténelmet, ha sikerül gólt szereznie Portugália ellen, azzal ugyanis utolérné a svájci örökranglistán Sepp Huegit, aki az 1954-es tornán hatszor talált az ellenfelek kapujába. Shaqiri a szerbeknek lőtt csoportkörös góljával már így is rekorder, 2014 és 2018 után ugyanis harmadik vb-jén volt eredményes, ehhez hasonlóra svájci futballista korábban nem volt képes.

Cristiano Ronaldónak nem ment a gólszerzés Dél-Korea ellen Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A két együttes eddig 25-ször találkozott egymással, de vb-n most először fognak. Svájc eddig 11-et, Portugália pedig kilenc meccset nyert meg, ötször döntetlenre végeztek a felek. A 2008-as Európa-bajnokság csoportkörében az utolsó fordulóban mérkőztek meg egymással, akkor Svájc 3-0-ra nyert, de azzal is kiesett, míg Portugália csoportelsőként továbbjutott.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!