Most már hivatalos: ugyanolyan távon versenyeznek mostantól a női és férfi sífutók

téli olimpia 2022, PÓNYA Sára, sífutás 10 kilométer
Csangcsiakou, 2022. február 10. Pónya Sára a női sífutók 10 kilométeres klasszikus stílusú versenyében a csangcsiakoui zónában lévő Nemzeti Sífutó Központban a pekingi téli olimpián 2022. február 10-én. A mezőny magyar indulója a 97. helyen végzett. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Síszövetség (FIS) megszavazta, hogy a női sífutók is ugyanolyan távokon versenyezhessenek, mint a férfiak.

A változásokat az ősszel rajtoló szezontól vezetik be, s a 2025-ös norvégiai északisí-világbajnokság lehet az első olyan csúcsverseny, amelyen férfiak és nők egyforma hosszúságú távokon vetélkedhetnek.

A sífutó Pónya Sára a következő szezontól a férfiakéval azonos távokon versenyezhet Forrás: MTI/Kovács Tamás

A nemek egyenjogúsága jegyében meghirdetett módosításokat többségi szavazással egy hete elfogadásra ajánlotta a FIS sífutóbizottsága, s a világszövetség vezetése, a tanács szerdai, milánói ülésén mondott igent a javaslatra.

Jelenleg a világversenyeken a legélesebb hosszkülönbség a két nem között az egyéni viadalok esetében van: míg a férfiak 15, a nők 10 kilométeren versengenek.

A tömegrajtos számban 50, illetve 30 km a táv, síatlonban a férfiak 15+15, a nők 7,5+7,5 kilométeren viaskodnak. A váltóknál az erősebb nemnek 4x10 km, a női stafétáknak pedig 4×5 kilométer a táv.

A FIS tanácsa jóváhagyta a közelgő világbajnokságok helyszíneit is. A 2026-os síugró-vb-t a németországi Oberstdorfban, a 2027-es freestyle és snowboard vb-t az ausztriai Montafonban, a 2027-es síugró-világbajnokságot a svédországi Falunban, a 2027-es alpesisí-világbajnokságot pedig a svájci Crans-Montanában rendezik.