Jöhet az elődöntő: legyőzte az ausztrálokat a magyar válogatott!

LAKNER GÁBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)LAKNER GÁBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.06.28. 20:50
A magyar női vízilabda-válogatott 7–6-ra legyőzte Ausztráliát, így az elődöntőbe jutott a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. A fináléba jutásért Hollandia lesz az ellenfél.
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Szabó Miklós)



19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
NEGYEDDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA 7–6
(2–3, 1–0, 2–0, 2–3)
Hajós uszoda, 4000 néző. V: Goldenberg (amerikai), Colombo (olasz)
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – SZILÁGYI D., KESZTHELYI-NAGY 3, Máté Zs., Parkes, Gurisatti 1, VÁLYI V. 1.Csere: RYBANSKA 2, Faragó K., Garda, Leimeter, Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
AUSZTRÁLIA: PALM – Arancini 1, C. Andrews 1, Ridge, Kearns 1, A. Andrews, HALLIGAN 3.Csere: Casey, Fasala, Leeson-Smith, Mihailovic, Ballesty. Szövetségi kapitány: Paul Oberman
Gól – emberelőnyből: 14/5, ill. 7/2
Gól – kettős emberelőnyből: 1/0, ill. 1/1
Gól – ötméteresből: –, ill. 1/0
Kipontozódott: Ridge (26. p.), Kearns (31. p.)

ÖSSZEFOGLALÓ

TUDTUK, HOGY KÜZDELMES LESZ, de azért a magyar válogatott kicsit a saját dolgát is megnehezítette az ausztrálok elleni negyeddöntőben.

Az első negyedet például egészen érdekes körülmények között sikerült egy góllal elveszítenie Bíró Attila együttesének, amely sorozatban harcolta ki és puskázta el az emberelőnyös lehetőségeket. Az persze látszott, hogy mi vezethet eredményre, amikor sikerül lefordulni az ausztrálokról, akkor Vályi Vanda üres kapus gólt lövetett Keszthelyi-Nagy Ritával. Csak hát hátul a bekkjeink látványosan nem bírtak a centerekkel, akik két akciógólt is lőttek nyolc perc alatt, ebből a műfajból meg ez egy teljes meccsen is sok. Abban azonban bízhattunk, hogy pontosabbak lesznek a passzok és ezáltal a lövések is, mert a helyzeteink amúgy megvoltak.

Csakhogy Gabriella Palm elkapta a fonalat, a lövéseink egy részét sajnos nem volt művészet kivédeni, de az ausztrál kapusnak bravúrjai is voltak amellett, hogy rendesen faragtuk a kapufát is. Mondjuk, legalább Magyari Alda is lehúzta a rolót a másik oldalon, és a védekezésünk is kezdett összeállni. Támadásban viszont megakadtunk, Bíró Attila még szimpla fórban kért időt, majd mire lőttünk, már kettős volt az emberelőny, csak hát ez sem ment be. Aztán megvillant Mahieu Geraldine, remek centerakciója és okos passza után ismét Keszthelyi-Nagy talált a kapuba, ezzel megtört a közel tizenegy perces magyar gólcsend. A félidőben 3–3 volt az állás, merthogy éppenséggel az ausztrálok sem lőttek gólt bő tíz percen keresztül...

Térfélcserét követően néhány hajmeresztő megoldás után Vályi Vanda visszavette a vezetést, miközben az ausztrálok gólcsendje a remek magyar védekezés miatt szép csendben már közel tizennyolc percesre nyúlt. A játékvezetők finoman próbálták kirángatni az ausztrálok kátyúba ragadt szekerét, sorozatban négy magyar támadás ért véget kontrával, de a védelem továbbra is mindent megoldott. Aztán a legjobbkor, a harmadik negyed végén Leimeter Dóra álompasszát Rybanska Natasa a kapuba húzta, a magyar csapat egymás után két negyedet hozott le kapott gól nélkül, így 5–3-ra vezetett az utolsó nyolc perc előtt.

Érdekességképp megjegyezhettük, hogy Vályi először veszített ráúszást a vb-n, a tizenhatodik sprintjét nem tudta megnyerni. Az ausztrálok ötméteresből szépítettek, de megint jött Rybanska, aki a saját kapunknál blokkolt, a másiknál gólt lőtt. Akcióból továbbra sem tudtak mit kezdeni a mieinkkel az ausztrálok, de azért a kettős fórt beverték. Mi kihagytuk a szimpla előnyt, az ausztrálok úgyszintén, de a következő fórunk már bement, 1:16-tal a vége előtt Keszthelyi-Nagy lezárta a mérkőzést. A végén még lőttek egyet az ausztrálok, de a magyar válogatott 7–6-ra győzött, ezzel biztosan éremért játszik, az elődöntőben pedig a hollandokkal csap össze csütörtökön 21 órától.

Bíró Attila: Hogy ennyira gennyes lesz, azt nem gondoltam volna

PERCRŐL PERCRE



Rybanska lett a mérkőzés legjobbja!

Forrás: waterpolo.hu
Forrás: waterpolo.hu



8. PERC VÉGET ÉRT A NEGYEDIK NEGYED!

8. perc De már csak 12 másodperc van vissza, okosan, ügyesen passzolgat innen végig a magyar csapat.

8. perc Rossz a magyar támadás így is, Halligan gyorsan szerez egy gólt a bal szélről, négyről, jobbal, a rövid sarokba. 6–7!

8. perc LÉC, LÉC, LÉC, Máté fejéről a lécre pattan Smith jobbkezes, ötméteres lövése!!!

7. perc Garda kiharcol egy emberelőnyt, Keszthelyi picit jobbról jobbal a jobb alsóba lő, három méterről. Ezt még a nagy Palm sem érte el: 5–7!

6. perc Ausztrál időkérés.

6. perc Garda lövését is eléri Palm, a labda megáll a jobb sarok előtt a gólvonalon.

5. perc Nem megy most a támadás, Szilágyi újabb rossz lövése. C. Andrews hatról meg a lécre bombáz! Ausztrál támadóhiba, emberelőny itt, nagyon kell a gól...

4. perc Dupla előny, egy A. Andrwes-góllal kissé jobbról, négyről. 5–6!

3. perc Nagyon kellett, Smith a kapufát, Mihailovic a lécet találja el középről.

2. perc Gyors attak, Arancini elkapkodja, Szilágyi lövése sem az igazi sajnos. Palmé.

2. perc Rybanska meg lendületbe jön, és jobbal ötről őrült nagy gólt dob a jobb felsőbe, a léc alá. A léc is beleért még, a mai nap ez az alap, meg Palm egyik ujja is beleért. 4–6!

2. perc Rybanska a jól védekezik, Aransini kipontozódik!

1. perc Elhozza a labdát Vályi elől a kipihent Casey, Smith lövése a lécen csattan, majd büntető. Halligan jobbal a jobb alsóba lő, nagy erővel. 4–5!

1. PERC FOLYTATJUK!

Hollandia magabiztos játékkal győzte le 12–7-re Görögországot a női vízilabdázók negyeddöntőjében a budapesti vizes világbajnokságon a Hajós uszodában, és várja elődöntős ellenfelét, a Magyarország–Ausztrália mérkőzés győztesét.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós



8. PERC VÉGET ÉRT A HARMADIK NEGYED!

8. perc
Magyari véd egyet, Keszthelyié lehetne az utolsó szó, de két méterről hátrafelé a lécre üti a labdát, mintha röplabdázna. ZSENIÁLIS GÓL LEHETETT VOLNA, így csak zseniális próbálkozás volt, fél másodperccel a vége előtt.

8. perc Kapkodnak az ausztrálok is, Leimeter balról középre emel, Rybanska a kapuba húzza a labdát egy méterről, harcosan, a kezek erdejét leharcolva maga előtt. 3–5!

7. perc Emberelőny, rossz Keszthelyi-lövéssel a végén... A kapuba lő közelről, de a víz alól.

7. perc A bal alsó mellé lő ötről, kissé balról Mihailovic, a közönség is tűzbe jön. Ria, Ria, Hungária!

6. perc
Ez nem, Gurisatti távolija Palmé.

6. perc C. Andrews hatról Magyariba lő. Kellett...

5. perc Smith egyedül marad egy rossz levétel után, senki nem megy rá, egy méterről Magyariba lő, aki rávetődik valósággal a kipattanóra. Kiállítás, majd tiltott fogás Rybanskától...

5. perc Ridge balról ötről a bal oldali kapufára lő, de kontrafault Gurisattinál... Hazai pálya... Bíró sem érti.

4. perc Kearns második személyi hibája, jó a blokk a magyar kapu előtt Mihailovic lövésénél, de Parkesnál támadószabálytalanság.

3. perc Magyar emberelőny... s magyar gólelőny is, Gurisatti passzát Vályi kissé jobbról, két méterről a kapus feje fölött a jobb alsóba vágja. 3–4!

2. perc
C. Andrews a lécre lő, Rybanska a kapusba, a jobb felső előtt eléri Magyari Halligan ötméteres bombáját!

1. perc Vályi elhozza, nem meglepő, szoros ausztrál egy az egyezés, le is jár a támadóidőnk.

1. PERC FOLYTATJUK!

14 lövés ott, 20 itt...

Állandó szakértőnk, Petrovics Mátyás elmondta, az ausztrálok helyzetét nehezíti, hogy három végtelenül sima meccsük volt a csoportkörben – a legkisebb különbségű győzelmük is kilencgólos volt –, vasárnap nem játszottak, továbbá most ismerkednek a Hajós uszodával, azaz jó érzésekkel várhatjuk a negyeddöntőt. Amelyben egyébként egy favorit egészen biztosan elbukik, egymással játszik ugyanis a tokiói olimpia két döntőse, az amerikai és a spanyol válogatott.

A két válogatott a világbajnokság előtt egyhetes közös edzőtáborozáson vett részt Veszprémben, így a mieink saját tapasztalatok alapján készülhetnek az ausztrálok elleni, sorsdöntő mérkőzésre.

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós


8. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK NEGYED!

8. perc Kearns és Leimeter lövése is a kapusoké. Sarokdobás a végére még, fél másodperc miatt nem érvényes Keszthelyi pöccintéses gólja...

8. perc Ausztrál időkérés.

7. perc Magyari fogja négyméteres próbálkozását! Kontra, Mahieu elkapkodja.

7. perc Faragó bejátszása jó, kissé jobbról Keszthelyi jobbal a rövid sarokba lő, egy testhossznyiról. 3–3!

6. perc Kettős magyar előny,
Rybanska két méterről a kapus kezébe lő, középről, a labda onnan a lécre pattan! Hazai pálya, hazai kapufa, persze...

6. perc Magyar időkérés. A közönség felelgetős játékot játszik. Telt ház egyébként.

6. perc Elfogyott a sapka Kearnes-ről, kemény a meccs.

5. perc Kettős előnyben az ausztrálok, de a lécre lő hatról Arancini! De Szilágyi kissé közelebbi lövése is a lécé...

3. perc Jó védekezés, majd pocsék lövés Palm elé Mátétól, Longman ejtése Magyarié szerencsére. Vályi és Keszthelyi mattolja a védelmet, háromról Vályi Palmba lő! 80 százalékos a védési hatékonysága...

2. perc Casey eladja, a gólbíró meg rossz helyre adja vissza a labdát. Nem lesz kontra, Vályi hatról a lécre lő jobbal. De a mienk a kipattanó, Vályi hatról a léc alá lőne, de Palm odaér.

1. perc Vályi elhozza, nem meglepő módon, Parkes-nak odacsapnak, kiállítás, már a második az alapember Ridge-nek. De Gurisatti elkapkodja, Palm véd a jobb sarok előtt könnyedén.

1. PERC FOLYTATJUK!

Forrás: total-waterpolo.com
Forrás: total-waterpolo.com



8. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ NEGYED!

8. perc
...Palm eléri Keszthelyi hatméteres lövését, Leimerert blokkolják, Faragó bejátszása jó, de Mahieu közeli lövésére ez nem mondható el sajnos. Szilágyi passzát meg a jobb oldali kapufára vágja kissé balról, jobbal, öt méterről Keszthelyi.

7. perc Magyari szépen úszik ki Kearns elé, emberelőny nekünk aztán, faultolt visszaúszás közben Mihailovic...

7. perc Keszthelyi ejtése szép, de véd a bal felső sarok előtt Palm. Tenyérrel, nomen est omen...

6. perc Kapkodunk, most Gurisatti, de szoros most legalább a védekezés. Aztán kontrafault megindulás közben... Gurisatti kiáll, hosszas támadás végén Andrews jobbról Halligan elé tolja a labdát, aki jobbal kilövi négyről a jobb, azaz a rövid felső sarkot, a center Fasala letolta előtte a védők karjait. 3–2!

5. perc Rybanska és Ballestri is kihagy egy-egy helyzetet, majd Rybanskáról centerből jobbal a bal alsóba talál három méterről Arancini. 2–2!

4. perc Kearns ezt a lövést is elrontja, vezethetünk! Először támadást... emberelőny... Gurisatti kissé jobbról a jobb felsőbe lő villámlóba után. Palm ebbe is beleért, de a lécről a háta mögé pattan. 1–2!

4. perc Ejj, megáll a labda a gólvonalon, Vályi beadását Rybanska a kapusba vágja, de a bal alsóba csorogna a labda, ám odaér még Palm. Nem volt bent, ez tisztán látszott a videózás előtt is.

3. perc Máté kiáll, Kearns azonban jobbal a léc fölé talál ötről, remek volt a magyar védekezés emberhátrányban is!

2. perc Magyar emberlőny, Keszthelyi négyméteres lövése a blokkról a lécre pattan. Jó a blokk a másik oldalon is, Vályi megúszik, önzetlen, Keszthelyi jobbal az üres kapu jobb alsó sarkába talál két méterről. 1–1!

1. perc
Vályi elhozza a labdát, de támadóhiba (Parkes). A másik oldalon Kearns egyedül marad a kapu előtt centerben, jobbal a jobb sarokba lő. 0–1!

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A mieink kék sapkában, az ausztrálok fehérben.

A két csapat legutóbb 2019-ben a kvangdzsui bronzmérkőzésen találkozott egymással, akkor 10–9-re Ausztrália nyert, ám az egymás elleni negyeddöntőkből többnyire mi jöttünk ki jobban – elég csak a riói
olimpiára gondolni, amikor ötméteresekkel búcsúztattuk az ausztrálokat.

Következik: Ausztrália

A legutóbbi világbajnokság bronzérmese a tokiói olimpián nem jutott be a legjobb négy közé, miután a negyeddöntőben 9–8-as vereséget szenvedett az oroszok ellen. Azóta a fi atalítás jegyében hat új játékos épült be a csapatba, a jelenlegi keretből csupán hárman vannak 25 év felett, egyikük Zoe Arancini, aki Budapesten is húzóembere lehet az ausztrál válogatottnak. Paul Oberman együttese a felkészülés fontos állomásaként megnyerte a márciusi Interkontinentális Kupát, amelyen 11–4-re legyőzte az olimpiai bajnok Egyesült Államokat – a képet némileg árnyalja, hogy az amerikaiak csikócsapattal vettek részt a tornán. Voltaképpen még a világbajnokság csoportköre is a felkészülést szolgálta, Sopronban a kazah, a brazil és az új-zélandi válogatottat is könnyedén elintézte Ausztrália, de a közvetlen elittől mindhárom rivális nagyon messze van. Így hát a torna érdemi része a negyeddöntővel kezdődik az ausztráloknak, akik három napot is pihenhettek a magyar válogatott elleni ütközet előtt, míg a mieink Argentína könnyed legyőzésével hangoltak a világbajnokság eddigi legfontosabb mérkőzésére.

FARAGÓ Kamilla, a magyar válogatott balszélsője

Jobb volt az argentinok ellen játszani, mint csak edzeni?

Szerintem hasznos meccs volt. Eredetileg nem úgy készültünk, hogy játszunk a nyolc közé jutásért, de így alakult. Mindenképpen győznünk kellett, és nem is volt kérdéses a továbbjutásunk. Élveztem ajátékot,
örülök, hogy tudtam segíteni a csapatnak, és sikerült gólokat lőnöm.
Előnyükre válhat, hogy nem volt pihenőnapjuk, és játékban maradtak?
Ez csak jól sülhet el, hiszen megmaradt a megszokott ritmusunk. Ezt a mérkőzést gyorsan le is zárjuk, aztán készülünk tovább az ausztrálok elleni negyeddöntőre.
Mekkora segítséget jelenthet a negyeddöntő megnyeréséhez az ausztrálokkal közös, egyhetes veszprémi edzőtábor?
Hasznos felkészülés volt, még ha egyik csapat sem volt éppen csúcsformában. Sokat tanulhatunk abból az egy hétből. Már videóztunk róluk, és még egészen biztosan fogunk is, hogy elemezzük egyrészt az ő játékukat, másrészt a sajátunkat is. Felkészülten várjuk az ausztrálokat!

„Videóztuk egymást, nekünk is ugyanannyi anyagunk van róluk, mint nekik rólunk, így hasonló arányban volt hasznos mindkét félnek, kíváncsi vagyok, hogy ki tud többet profitálni abból a hétből – mondta Bíró Attila szövetségi kapitány. – Azért ők akkor még küzdöttek az időeltolódással, mi pedig komoly munkát végeztünk az edzőmeccsek mellett, ezért messzemenő következtetéseket nem vonnék le azokból a találkozókból, még ha akadtak is nekünk kedvező eredmények. Az ausztrálok a meccsek második felében fizikailag fel szokták őrölni az ellenfelet, az lesz a kulcs, hogy ebben a periódusban mennyire tudunk koncentrálni azokban a helyzetekben, amelyeket majd be kell lőni. Azért mi is elég jó állapotban vagyunk ahhoz, hogy fizikailag ne tudjanak fölénk kerekedni.”

„A meccs délelőttjén kicsit keményebb edzésünk volt, én videóztam is, nem akartam úgy belemenni a meccsbe, hogy semmit sem tudok az argentinokról, de a fókuszban már az ausztrálok voltak – mondta Gangl Edina, a válogatott kapusa. – Ezt a meccset le kellett játszani, hiszen az olaszok ellen vereséget szenvedtünk a csoportkörben. Akár még jól is alakulhat, hogy nem kisebb szünet után megyünk neki a negyeddöntőnek – a 2017-es budapesti világbajnokságon például rosszul sült el, hogy nem találtuk magunkat a háromnapos kihagyás után. Ebből a szempontból még örülök is neki, hogy játszottunk vasárnap. A kommunikáció jól működött, nekem az volt a kis részcélom, hogy sokat beszéljek a vízben, és sikerült is irányítanom. Az elején kicsit nehezebben lendültünk játékba, de a meccs második felében jó volt a helyzetkihasználásunk, ezt magunkkal vihetjük a folytatásra is. Az ausztrálok fizikailag nagyon erősek, de bízom benne, hogy sok mozgással és magyaros játékkal le tudjuk őket győzni a negyeddöntőben.”

EZEN IS TÚL KELLETT ESNI, a magyar női vízilabda-válogatott lejátszotta nyolcaddöntőjét, a várakozásnak megfelelően simán, 23–6-ra győzött az argentinok ellen, és készülhet az ausztrálok elleni, kedd esti negyeddöntőre. Na, nem mintha azelőtt nem az ausztrálok ellen készült volna...

Sorsdöntő mérkőzés következik a Hajós uszodában, Bíró Attila együttese szerdán már a négy közé jutásért játszik.

FINA-VB 2022, ADATBANK

A VIZES VB ADATBANKJA »

A két nem programja nem ütközik, mivel mindvégig egyik nap játszanak a nők, másik nap a férfiak, vagyis a csapatoknak rendszeresen lesz pihenőnapjuk. A magyar válogatottak mindennap este kilenckor szállnak medencébe a csoportkörben és az egyenes kieséses szakaszban is.

A férfi és női torna lebonyolítása megegyezik. A 16 részt vevő válogatottat négy darab négyes csoportba sorsolták. Mindenki egyszer játszott a csoport további tagjaival, így három mérkőzést vívett egy csapat a csoportkör során. A négy csoportgyőztes egyből a legjobb nyolc közé került, míg a csoport második és harmadik helyén végzők keresztbe játszottak a legjobb nyolc közé kerülésért, innentől pedig hagyományos kieséses szakasszal jut el a döntőig a mezőny.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Gangl Edina (Glifada, görög), Magyari Alda (UVSE-Hunguest Hotels)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Faragó Kamilla, Keszthelyi-Nagy Rita, Rybanska Natasa (mindhárom UVSE), Garda Krisztina, Gurisatti Gréta, Mahieu Geraldine, Szilágyi Dorottya (mind Dunaújvárosi FVE), Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (mindkettő FTC-Telekom), Leimeter Dóra (BVSC-Zugló), Parkes Rebecca (Ethnikosz, görög)
TARTALÉKOK: Farkas Tamara (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros)
A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot. A tartalékokat kizárólag koronavírusos megbetegedések miatt lehet becserélni.

Vizes vb: a női vízilabda-negyeddöntőkre hangolva – élő hírfolyam!

Örülök, hogy kellett játszanunk a nyolcaddöntőben – Gangl Edina.

A találkozó után a kétgólos Gurisatti Gréta értékelt az NSO Tv kamerája előtt.

A magyar női vízilabda-válogatott 11–7-re legyőzte Kanadát a budapesti vizes világbajnokságon, így a csoportkör utolsó meccsét megnyerve másodikként jutott tovább az A-csoportból.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–AUSZTRÁLIA MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik