Újabb kudarc a férfiaknál: az Egyesült Államoktól is kikapott a vízilabda-válogatott

FINA vizes VB 2022, FINA, 2022.07.01., 19. FINA Világbajnokság, póló, férfi vízilabda, vízilabda, elődöntő,  magyar férfi vízilabda válogatott, Mercz Tamás szövetségi kapitány, helyosztó, Magyarország Egyesült Államok, HUN-USA, büntetők
Vágólapra másolva!
Az olimpiai bronzérmes magyar férfi vízilabda-válogatott a hetedik helyért játszhat a budapesti világbajnokságon, mivel 11-11-es döntetlent követően ötméteresekkel kikapott az Egyesült Államok csapatától a rájátszás pénteki játéknapján.

Elrontott előnyökkel kezdtek a csapatok, közel három percet kellett várni az első gólra, ekkor Varga Dénes vette észre, hogy az amerikai kapus látványosan kint tempózva a centerbejátszás megakadályozására készül, az olimpiai bajnok klasszis pedig egy remek ejtéssel talált a hálóba.

Jól indult a meccs a mieink számára Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai előnyt Manhercz Krisztián növelte, az amerikaiak pedig egy szabaddobás-góllal szépítettek. Egy újabb eladott labda után a tengerentúliak megúszásból egyenlítettek, majd egy ötméteressel a vezetést is megszerezték. Egy perccel a negyed vége előtt a kettős emberelőnyt Nagy Ádám értékesítette közelről, 1.3 másodperccel a dudaszó előtt pedig Manchercz lövése csúszott be az amerikai kapus hóna alatt.

A második negyed fele nagy tempóban, de találat nélkül pörgött le, majd Zalánki Gergő balkezes gólja törte meg a ritmust, egy perccel később pedig a helyére érkező Burián Gergely kapásból talált be.

Az amerikaiak időkérés után fórból szépítettek, Alexander Bowen gyönyörűen, elhajlásból pattintott Vogel Soma kapujába, később Jake Ehrhardt bombázott Pohl Zoltán blokkja mellett a hálóba. Mindeközben három magyar fór is eredménytelenül zárult.

Az amerikaiak egy pillanatig sem adták fel Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik felvonás második percének végén kettős előnyből megint egyenlítettek amerikaiak, a túloldalon viszont egy rossz passz miatt kimaradt a fór. A magyarok Manhercz egyéni villanásának köszönhetően kerültek újra előnybe, az újabb előnyt pedig Nagy Ádám fejezett be sikerrel. A tengerentúli gárda nem szakadt le, Benjamin Stevenson lövése átcsorgott a hullámokon, ráadásul egy másodperccel a dudaszó előtt ötméterest kapott - Hárai Balázs pedig már nem jöhetett vissza -, és Hannes Daube nem hibázott.

A záró nyolc perc elején az amerikaiak fór után átvették a vezetést - közben Pohl Zoltán is kipontozódott -, Varga viszont egy megúszás után átverte az amerikai kapust, aki a passzra kimozdult, ahelyett viszont a labda a hálóban landolt.

A magyar védekezés továbbra is lyukas volt, az amerikaiak újra könnyedén használták ki a fórt, majd a Manherczcel szemben megítélt kontrát követően egy megúszás után kettővel elmentek. Zalánki visszahozta a reményeket, Märcz Tamás pedig Lévai Mártonnal frissített a kapuban.

Märcz Tamás csapata a nyolcadik helyért játszhat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A mieink rendkívül sok hibával játszottak, Nagytól elvették a labdát, pillanatokkal később azonban jóvá tett valamit a hibájából, előnyből egyenlített.

Az amerikaiak egy perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek, ám Lévai hárította a lövést. Az ítélet a túloldalon is érkezett, a kapitányi időkérés után viszont Manhercz lövését viszont védte Adrian Weinberg.

Vogel Soma nem tudott védeni az ötöspárbajban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ötöspárbajban egyetlen játékos, Vámos Márton hibázott - Varga, Nagy, Manhercz és Zalánki magabiztos volt -, így az amerikaiak nagy sikert arattak.

Märcz Tamás szövetségi kapitány alakulata a vasárnapi helyosztón azzal a Montenegróval találkozik, amelyet a csoportkör nyitányán 12-8-ra legyőzött.

„Nehéz most mit mondani.

Remélem, az utolsó meccsen ezt meg tudjuk nekik hálálni" – értékelt a meccs után az M4 Sport kamerája előtt Manhercz Krisztián, a magyar válogatott játékosa.

Manhercz Krisztián három gólt szerzett a meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eredmény, férfi vízilabda, az 5-8. helyért:
Egyesült Államok-Magyarország 16-15 (3-4, 2-2, 3-2, 3-3, 5-4) - ötméteresekkel
Magyarország: Vogel Soma - Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Hárai Balázs, Vámos Márton, Zalánki Gergő, - csere: Lévai Márton (kapus), Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Burián Gergő, Nagy Ádám
gólszerzők: Daube 3, Stevenseon, Bowen 2-2, Ehrhardt, Irving, Dodd, Woodhead 1-1, illetve Manhercz, Nagy Á. 3-3, Varga Dé., Zalánki 2-2, Burián 1-1