Mihályvári-Farkas Viktória Európa-bajnok, Jakabos Zsuzsanna ezüstérmes az úszó-Eb-n

MIHÁLYVÁRI-FARKAS Viktória; JAKABOS Zsuzsanna
Róma, 2022. augusztus 13. A győztes Mihályvári-Farkas Viktória (k), a második helyezett Jakabos Zsuzsanna (b) és a harmadik helyezett brit Freya Colbert a női 400 m vegyesúszás döntőjének eredményhirdetésén a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 13-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A római úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján a női 400 méter vegyes döntőjében Mihályvári-Farkas Viktória szenzációs úszással aranyérmes lett, míg Jakabos Zsuzsanna szerezte meg az ezüstérmet.

A 18 éves győztes magyar versenyző 4:37.56 perccel csapott a célba, míg 33 éves honfitársa 4:39.79-cel lett második.

A délelőtti előfutamban az FTC úszója legyőzte a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, aki nagy meglepetésre Jakabosnál is rosszabbul úszott, a fiatal versenyző pedig a legjobb idővel várta a finálét.

Mihályvári a döntőben a hátúszás után állt az élre és innen már nem engedte a kezéből a győzelmet, megszerezve ezzel a felnőttek között első aranyát. Tavaly, az olimpiát megelőző kontinensviadalon második volt.

Jakabos a táv felénél még csak harmadikként tempózott, sőt, a gyorsot a negyedik helyről kezdte meg, innen tudott felkapaszkodni a dobogó második fokára.

Mihályvári-Farkas a magyar küldöttség második aranyát nyerte az olasz fővárosban. A csütörtöki nyitónapon a 4x200 méteres férfi gyorsváltó diadalmaskodott.

A győztes Mihályvári-Farkas Viktória (k), a második helyezett Jakabos Zsuzsanna (b) és a harmadik helyezett brit Freya Colbert Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Eredmények:
női 400 m vegyes, Európa-bajnok:
MIHÁLYVÁRI-FARKAS VIKTÓRIA 4:37.56 perc
2. JAKABOS ZSUZSANNA 4:39.79
3. Freya Colbert (Nagy-Britannia) 4:40.06

A 4x100 méteres női gyorsváltó az ötödik helyen végzett szombaton. A Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra összeállítású együttes 3:39.42 perccel ért célba. A számot nagy csatában a britek nyerték a svédek és a hollandok előtt.

Eredmények:
női 4x100 m gyorsváltó, Európa-bajnok:
Nagy-Britannia (Lucy Hope, Anna Hopkin, Medi Harris, Freya Anderson) 3:36.47 perc
2. Svédország (Sarah Sjöström, Louise Hansson, Sara Junevik, Sofia Astedt) 3:37.29
3. Hollandia (Kim Busch, Tessa Giele, Valerie van Roon, Marrit Steenbergen) 3:37.59
...5. MAGYARORSZÁG (Pádár Nikolett, Gyurinovics Fanni, Senánszky Petra, Molnár Dóra) 3:39.42